Vissen op het Tjeukemeer

Het Tjeukemeer is een fantastische plek om te vissen in Friesland! Als je hier voor de eerste keer komt, is het handig om wat extra informatie te hebben. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Tjeukemeer.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Vissen op het Tjeukemeer

Het Tjeukemeer ligt tussen Lemmer en Heerenveen naast de A6 en is één van de beste visplekken in Friesland, met een grote verscheidenheid aan vissoorten, waaronder snoek, baars en karper. Vooral in de zomer is het Tjeukemeer een populaire plek voor vissers en watersporters. Er zijn verschillende campings en vakantieparken in de buurt waar je je perfect kunt voorbereiden op een dagje vissen.

Wij geven je graag tips voor verschillende vistechnieken en seizoenen, zodat je het meeste uit je vissessie op het Tjeukemeer kunt halen. Het Tjeukemeer is niet overal even diep. Vooral het noordoostelijke gedeelte is erg ondiep, minder dan een meter. Onze tips helpen je om de beste visstekken te vinden en de juiste visspullen te gebruiken voor een succesvolle dag op het Tjeukemeer.

Geschiedenis van het Tjeukemeer

In het meer liggen de eilanden Tsjûkepolle, Marchjepolle en Ganzetippe. Rond het meer liggen de dorpen Echten, Echtenerbrug, Rohel, Delfstrahuizen, Oosterzee en Oldeouwer. De gezamenlijke dorpskern van Echtenerbrug en Delfstrahuizen vormt de belangrijkste kern. 

De vorm van het meer en ook de totale oppervlakte ervan is in de tijd veranderd. Dat komt onder andere door stormvloeden en door kruiend ijs. In 1164 vond de Sint-Julianavloed plaats, in 1219 de Marcellusvloed, in 1509 de Cosmas- en Damianusvloed. Ook door spontane of aangestoken bos- en veenbranden is het meer groter geworden. Er gaan veel verhalen over verdronken dorpen in het Tjeukemeer. Ooit stond er in het dorp Rohel een kerk en deze is samen met het kerkhof in het meer verdwenen. Omstreeks 1840 ontstonden plannen om het meer droog te leggen, analoog aan de drooglegging van de Haarlemmermeer. Rond 1880 volgde een tweede plan. De plannen zijn niet uitgevoerd.

Aan het Tjeukemeer (Fries: Tsjûkemar), bij het gemaal van Echten, staat het standbeeld van Tsjûke en March. Bij dat standbeeld verklaart een tekst het ontstaan van het Tjeukemeer. Er zijn twee lezingen. In de eerste lezing lopen twee boerinnen terug van het melken naar huis. Nadat ze een brandje ontdekten weigerde de boerin die de melk droeg, de brand te blussen. De ander schold haar uit voor Tsjûke, een hondennaam. De naam is een eigen leven gaan leiden en zou gebruikt zijn voor het meer, dat ontstond in het gat dat de brand achterliet in het land. In de tweede lezing raakten twee zusjes elkaar in de rook van een brand kwijt. Zij bleven naar elkaar roepen: “Tsjûke” en “March”, hun stemmen bleven nog lang hoorbaar en vormden aaneengeklonken Tsjûkemar.

Bron: Wikipedia

Karpervissen op het Tjeukemeer

Volg op het Tjeukemeer de wind, staat de wind een paar dagen op één zijde te blazen dan ben je daar al in je voordeel. Check de Unifish app en schat je kansen in, vermijd de noordenwind en probeer je vissessie te plannen bij een dalende luchtdruk tussen 1015 en 1020Hpa.

Kies een stek met interessante diepteverloop en in de zomer in de buurt van waterplanten. 

De karpers liggen in de winter, diep en in de luwte. In de zomer ondiep en aan de windzijde. In het voorjaar en najaar zullen de vissen tussen zomer en winterstekken zwemmen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het Tjeukemeer

Op het Tjeukemeer wordt vaak op snoekbaars gevist. Het meer kent namelijk grote diepteverschillen en aan de rand van de vaargeul kun je goed baars en snoekbaars vangen. Met name vanaf de boot zijn deze stekken goed uit te vissen. Voor de baars is de dropshot techniek erg effectief, voor de snoekbaars ook en voor snoekbaars is pelagisch vissen ook populair bij de geoefende roofvissers. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen.

Zoek de diepere stekken zoals de vaargeul of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en/of Sonar Chart Viewer je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Tjeukemeer.

Vergeet in het voorjaar vlak voor- en na de gesloten tijd de ondieptes rondom de omliggende vaarten zoals de Pier Christiaansloot niet.

Witvissen op het Tjeukemeer

Tijdens het witvissen op het Tjeukemeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te feedervissen op het Tjeukemeer. Zoek in de zomer de witvis ook in de buurt van de ondiepe uitlopers richting de Tjonger.

Dieptekaart Tjeukemeer

De dieptekaart van het Tjeukemeervind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Tjeukemeer?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Tjeukemeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Snoekvissen op het Tjeukemeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Tjeukemeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet in het vroege voorjaar en begin van het najaar niet de ondiepe uitlopers uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen. De sluis aan de noordzijde, instroompunten van de kanalen en havenmondingen zijn ook interessant om secuur uit te werpen.

Visboot huren op het Tjeukemeer

Happywhale, verhuurt boten op het Tjeukemeer waarmee je eenvoudig ook de Tjonger mee op vaart. 

Leg het bootje aan om voorn en brasem te vangen. Of blijf lekker varen met een snelheid van 3 kilometer per uur en een crankbait erachter, dan maak je kans op snoek, baars en snoekbaars. 

Kies voor felle kleuren kunstaas en een lekkere ratel als je gaat roofvissen, het water kan erg troebel zijn. Houdt rekening met een gemiddelde diepte van 2.20 meter.

De beste visstekken van het Tjeukemeer: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de natuurhuisjes rond het Tjeukemeer, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Tjeukemeer zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers is de vaargeul een goede stek, de serieuze karpervissers kunnen zich het beste op inhammen en instroompunten richten.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Tjeukemeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in friesland

Visdocumenten Tjeukemeer

  1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  2. Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  3. Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  4. Nachtvissen binnen de begrenzingen van natuurgebieden van It Fryske Gea niet toegestaan (zijn met bordjes aangegeven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *