Vissen op de Nederrijn
Vissen op de Nederrijn
De Nederrijn is een geliefde locatie voor vissers. Vooral in de zomer zijn er veel fanatieke vissers te vinden. Mits je het goed aanpakt, zul je geen last hebben van elkaar en is er voldoende vis voor iedereen. Er zijn verschillende vistechnieken succesvol en meerdere seizoenen hebben invloed op het vissen op de Nederrijn.
Stroomgebied van de Nederrijn
De Nederrijn stroomt midden door Arnhem, en is de tak van de Rijn die, vanaf Angeren, de voortzetting vormt van het Pannerdensch Kanaal. Bij het gemaal Kandia, aan de overzijde van Angeren, komt de Oude Rijn in het gebied. Dit was voor de aanleg van het Pannerdensch kanaal de hoofdloop van de Nederrijn.
De Nederrijn vormt van Opheusden tot Wijk bij Duurstede de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland.
Vanaf Wijk bij Duurstede wordt de hoofdstroom Lek genoemd en de oude stroom Kromme Rijn.
Karpervissen op de Nederrijn
Ga je een dagje instant vissen op de Nederrijn karpervissen zonder voorkennis? Dan moet je geluk hebben.
Wil je echte Nederrijnkarpers vangen? Maak er dan een projectje van en ga op zoek. Voer 1 á 2 dagen voeren in en krib met waterplanten en interessant diepteverloop en de basis qua stek is goed.
Vis in het voorjaar nog niet te vroeg op de ondieptes want door het vele ijswater wat de Nederrijn dan nog afvoert is de rivier langer koude dan omliggende stilstaande wateren. Omgekeerd geldt ook in het najaar, dan blijft de rivier vaak langer warm dan omliggende wateren.
Voer en vis met groot en/of hard aas ter voorkoming van onnodige witvis bijvangsten. Je loodgewicht mag 140 gram zwaar zijn en je onderlijn zo’n 30 centimeter. Hierdoor biedt je je aas rustig aan op de bodem zonder dat het overmatig in beweging is. Voer niet rechtstreeks boven op de rig, maar creëer een voerstrook. De scheepvaart heeft invloed op de positie van je aas en voer dus denk niet dat je je stek compact houdt. Voer gewoon ieder uur/twee uur een voerschep bij, zo ligt er altijd iets voer op je stek.
Barbeelvissen op de Nederrijn
Op de Nederrijn wil je barbeel vangen als witvisser. Deze koning van de stroming is een top sportvis om te vangen. Vis met een feederhengel, schraal voer en veel aas en je gaat ze zeker in de zomermaanden vangen. Aassoorten zoals kaas, maden en soft-hook pellets zijn favoriet. DSK Pellets is een échte specialist als het gaat om barbeel aas, kijk dus zeker of er iets voor jou bij zit als je gericht op barbeel wil vissen. Check bijvoorbeeld de barbel session pack van DSK Pellets.
Kies voor ankerkorven tot 100 gram en een onderlijn van ongeveer 1 meter lengte en een diameter van 0,25 honderdste.
Snoekvissen op de Nederrijn
Werp de kribvakken uit met groot kunstaas als je gaat snoeken op de Nederrijn. Vis niet te subtiel als je gericht op snoek wil vissen. Grote jerkbaits, grote swimbaits en/of grote spinnerbaits dat is wat je wil als je vist op een rivier zoals de Nederrijn.
Niet te subtiel omdat je daarmee alleen maar bijvangst triggert. Je wil vissen met flinke herrieschoppers die goed op te merken zijn voor de snoek in het altijd bewegende stromende water, trek dus écht de aandacht.
Werp kribvakken systematisch af vanaf een boot of vanaf de kant. Met name de kribhoekjes en kribben met waterplanten zijn erg interessant. Vis met stevige gevlochten lijn, reel en onderlijn want de kans op een snoek van 1 meter, 1.10m, 1.20m of misschien…. zit er zeker in!
Feedervissen op de Nederrijn
Kolblei, brasems, grote voorns, kopvoorns, winde en noem ze allemaal maar op. Het is allemaal te vangen in de Nederrijn, een waar “witvis mekka” is dit water.
Ga met je zitkist, heavy feederhengel en voerkorf montage net achter de keerstroom(nering) vissen en je maakt goede kans. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.
Vis met schraal en licht gezoet voer om de beste kans te hebben op een succesvolle visdag. Neem pieren, maden en maïs mee als aas en dan komt het qua vangen wel goed.
Kijk naar mooie kribben in de buitenbochten, hier trekken de grote groepen witvis vaak langs gedurende het jaar.
Snoekbaarsvissen op de Nederrijn
Snoekbaars vissen op de Nederrijn doe je rond de schemering de diepere stekken van de Nederrijn om goede kans te maken.
Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop in de stroming liggen.
Kijk naar waterkleur, stroomsnelheid en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan de rivier helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait.
Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.
Baarsvissen op de Nederrijn
Baarsvissen op de Nederrijn is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.
Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom kribben met veel vegetatie of in de buurt van stroomnaden.
Meervalvissen op de Nederrijn
Het vissen op meerval in de Nederrijn is een populaire sport.
Meervallen hebben een voorkeur voor zachtere bodemsdelen met voldoende schuilgelegenheid in de vorm van diepe gaten, structuren of steile taluds. De meerval voedt zich het meest met vissen, kreeftachtigen en watervogels.
Meerval is het beste vangbaar in de schemering en avond, het zijn avondjagers die zich vaak overdag verschuilen in de diepte of dicht tegen steile taluds. In de schemering jagen ze actief op het open water.
Een goede techniek voor het vangen van meerval is het gebruik van dauwpieren of kunstaas zoals grote spinners, lepels of swimbaits en het kiezen van de juiste plekken zoals diepe gaten of kribben met veel structuur.
Dieptekaart van de Nederrijn
De Nederrijn is een rivier met een erg variërende diepte. Een dieptekaart kan helpt je om de juiste plekken te vinden voor succesvol vissen. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere gebieden in de buitenbochten van de Nederrijn waar doorgaans grotere en meer vis te vinden is.
De dieptekaart van het Nederrijn vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Nederrijn? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes in de buitenbochten zodat je ook werpend en/of statisch succesvol kan vissen op de Nederrijn.
Vissen op de Nederrijn tips en tricks: Alles wat je moet weten
- Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
- Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
- Bedenk dat de Nederrijn altijd in beweging is en de stek per minuut veranderd, dus ook je vangstkansen.
Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie in Gelderland of een vakantie in een natuurhuisje in de regio
en ontdek in jouw vakantie het vissen op de Nederrijn.
De beste visstekken op de Nederrijn zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de kribben met diepteverschillen, stroomnaden en waterplanten het meest interessant.
Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de Nederrijn? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Visvergunning Nederrijn
Rivier de Nederrijn
- Rechteroever; Het toeleidingskanaal bij stuwcomplex Driel vanaf km 889.950 tot km 890.920
- Linkeroever; Vanaf de splitsing met de IJssel bij 878.600 tot km 889.950
- Vanaf km 873.500 bij Angeren tot km 877.000 bij Huissen (Sportvisserij Zuidwest Nederland)
- Linkeroever; Vanaf km 893.000 tot km 906.000
- Rechteroever; Vanaf km 924.730 tot km 927.000 (net voor de veer bij Wijk bij Duurstede)
- Rechteroever; Vanaf km 920.000 tot km 921.200
- in het zuidelijke gedeelte van de Nederrijn (stuwkanaal) onder Amerongen, gelegen tussen kmr. 921.200 en kmr. 921.960 en tussen kmr. 922.680 en kmr. 923.730
Voorwaarden en bepalingen:
- Men mag 1 snoek in het bezit te hebben
- Het is verboden om te vissen vanaf bruggen, stuwen of gemalen en in sluiskolken.
- Vis met kunstaas op roofvis
- Vis met de feederhengel op witvis
- Vis met vastlood statisch op karper
- Vis met dauwpieren op meerval
Kies je materiaal niet te licht, en neem reservematerialen mee.
Gebruik maden als je alles wilt kunnen vangen! Vis voor specifieke vissoorten met;
- Barbeel – Kaas
- Brasem – Maïs
- Karper – 24mm boilies
- Voorn – Maden
- Snoek – Spinnerbaits
- Snoekbaars – 8cm shads
- Baars – Creature baits
- Meerval – Dauwpieren
- Roofblei – ASP Spinners