Vissen in het Stadskanaal

Vissen op het Stadskanaal

Zin voor avontuur en op zoek naar een goede visplek? Het Stadskanaal is de perfecte bestemming voor sportvissers! Met zijn diverse vissoorten en prachtige omgeving is het Stadskanaal een populaire plek voor vissers van alle niveaus. Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op het Stadskanaal na het lezen van onze tips!

De geschiedenis van het Stadskanaal

Bron: Wikipedia

In 1765 werd door de stad Groningen besloten (vandaar ook de naam, “kanaal van de Stad (Groningen)”) een kanaal te laten graven van Bareveld tot Ter Apel, dit om de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras te bevorderen. Men koos voor een traject langs de rand van de provincie Groningen, parallel aan de Semslinie, de 150 jaar eerder vastgestelde grens tussen Groningen en Drenthe.

Het kanaal kreeg uiteindelijk een lengte van 38 kilometer en werd in 1856 voltooid. Door de turfvaart was het in de negentiende eeuw een van de drukst bevaren vaarroutes in Nederland. Bij de sluizen konden de wachttijden oplopen tot enkele uren. Op deze plaatsen werden dan cafés en winkeltjes gevestigd. Door de aanleg van het kanaal ontstonden de plaatsen Stadskanaal en Musselkanaal.

Aan Drentse zijde werd een aantal zijkanalen gegraven, waarlangs ook diverse dorpjes ontstonden, de Drentse Monden.

Nadat al het veen was afgegraven, werden op het Stadskanaal veel landbouwproducten vervoerd, zoals aardappelen voor de aardappelmeelindustrie en stro voor de strokartonfabrieken.

Tevens werden er scheepswerven gevestigd waar met name binnenvaartschepen werden gebouwd, maar waar ook kleine zeeschepen van de helling liepen. Door de concurrentie van de vrachtwagens en de schaalvergroting in de binnenvaart verloor het Stadskanaal vanaf de jaren dertig zijn betekenis als waterweg. In de jaren zeventig waren er plannen om het kanaal te dempen, maar een actie onder de plaatselijke bevolking heeft dit voorkomen. Tegenwoordig is er alleen nog recreatievaart op het Stadskanaal aan te treffen.

Stuw-/stroomvakken Stadskanaal

Het Stadskanaal vormt een onderdeel van de vaarweg Veendam-Stadskanaal-Ter Apel. De toegestane afmetingen gaan tot schepen van 5,80 meter breed. Het kanaal is 2,00 m diep. 

In het Stadskanaal is een drietal sluizen opgenomen:

  • bij km 11,4 het 1e Verlaat of Springersverlaat
  • bij km 13,68 het 2e Verlaat of Olthofsverlaat
  • bij km 17,37 het 3e Verlaat of Buinerverlaat

Vanaf kilometer 19,9 volgt het Musselkanaal en op 27,8 kilometer volgt het Ter Apelkanaal.

Vissen in het stadskanaal

Karpervissen op het Stadskanaal

Er zit een goed bestand aan karper op het Stadskanaal. Voor het karpervissen op het Stadskanaal is het aan te raden 1-2 dagen voor te voeren en er dan te gaan vissen. Zowel in de nacht als overdag maak je goed kans, mits je je rustig aan de waterkant begeeft. Het slaan met de auto deuren is af te raden, hierdoor verstoor je de vis en gooi je je eigen glazen in.

Kies voor boilies, pellets, tijgernoten of smikkelmix. Heb je veel last van brasem schakel dan over op harde en grote boilies of 2-3 tijgernoten op de hair zodat je de kans op bijvangst verkleint. Grote zeelt en brasem zul je altijd kunnen vangen, hier is weinig tegen te doen bij het karpervissen op het Stadskanaal.

Roofvissen op het Stadskanaal

Voor snoekbaars moet je geluk hebben op het Stadskanaal, deze zwemmen er namelijk niet heel veel. 

Baars is goed te vangen nabij de diverse bruggen en stuwen. Vis met kleine shad, creature baits, spinners of crankbaits en je kunt mooie exemplaren vangen.

Voor het struinend vissen op snoek zijn jerkbaits absolute topaasjes, neem bijvoorbeeld de zinkende variant van de 14cm Westin Swim en je zult aanbeten krijgen. Met name het “hangmoment” tussen de diverse tikken van de hengel door is hét moment voor aanbijten.

Ga je liever met de rubberboot trollen op het Stadskanaal? Kies dan voor de Rapala Shallow Shad Rap of Savage Gear Pulsetail Trout om mee te trollen. Kies als het water helder is voor een natuurlijke kleur.

Witvissen op het Stadskanaal

Witvissen doe je met de vaste stok op 5 meter of 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 1,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.

Feedervissen of vissen met de winkle picker op het Stadskanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.

Bootvissen op het Stadskanaal

Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op het Stadskanaal, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de recreatie scheepvaart gaat gewoon door. 

Leg jezelf vast bij een brug om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek. 

Een goede trailerhelling Stadskanaal is lastig te vinden, dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.

Tips en Tricks voor het vissen op het Stadskanaal

Het Stadskanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen in de zomer als je op vakantie bent in Groningen of Drenthe. Let op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het Stadskanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.

In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.

Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst. 

Alvast bedankt namens alle andere vissers. 

vissen in groningen

Lijst van viswateren - Stadskanaal

Stadskanaal inclusief de monden in de provincie Groningen

Bepalingen:

  • Het is verboden meer dan één snoek in bezit te hebben (In sommige wateren en in alle vijvers mag helemaal geen vis worden meegenomen, lees daarom alle voorwaarden bij het betreffende water).
  • Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Het is verboden te vissen in sluiskolken. Daarnaast is het verboden te vissen binnen een afstand van 50 meter van VISpassages en andere vismigratievoorzieningen.
  • Het is niet toegestaan zich met gemotoriseerde voertuigen op schouwpaden te bevinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *