Vissen op het Van Starkenborghkanaal
Vissen op het van Starkenborghkanaal
Zin voor avontuur en op zoek naar een uitdagende visplek? Het van Starkenborghkanaal is de perfecte bestemming voor sportvissers in het noorden van Nederland! Met zijn diverse vissoorten en prachtige natuur is van Starkenborghkanaal een populaire plek voor vissers van alle niveaus. Pak je vishengel en maak je klaar voor een avontuurlijke dag vissen op dit Groningse kanaal na het lezen van onze tips!
De geschiedenis van het Van Starkenborghkanaal
Het Van Starkenborghkanaal is een kanaal in de provincie Groningen dat het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal verbindt en is onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl.
In 1911 werd een commissie ingesteld voor de aanleg van een nieuwe waterweg tussen de stad Groningen en de Zuiderzee; het ‘grote scheepvaartkanaal van Lemmer naar Groningen’. Na vele jaren van overleg, waarbij er onenigheid was tussen de provincies Friesland en Groningen over wie welk deel van de kosten moest dragen, vonden de autoriteiten in Groningen het welletjes. Na de aanleg van een nieuwe sluis bij Gaarkeuken in 1924 besloten zij in 1928 om zonder overeenstemming met Friesland zelf een begin te maken met het werk. Hiertoe werden ongeveer 1400 mensen ingezet, waarvan 1300 in het kader van de werkverschaffing. Het kanaal werd van Zuidhorn tot de Oostersluis nieuw aangelegd. Het gedeelte van Zuidhorn tot de Friese grens is het verbrede Hoendiep.
In 1935 begonnen de werkzaamheden ook aan Friese zijde, waar gestart werd met de aanleg van het veel langere Prinses Margrietkanaal. In 1938 was het Groningse deel van de waterweg voltooid en was het Van Starkenborghkanaal een feit. Bij de aanleg was door ontwerper Lely uitgegaan van schepen tot 1000 ton, maar werd alvast rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding van het kanaal om schepen tot 2000 ton te kunnen laten varen. Tevens dient het kanaal voor de afwatering van het Westerkwartier via het Reitdiep.
In november 1938 werd het kanaal officieel in gebruik gesteld door koningin Wilhelmina. Ter gelegenheid hiervan is een plaquette aangebracht op een van de bruggen bij de Oostersluis. Het kanaal is vernoemd naar de toenmalige commissaris van de Koningin Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer.
In 1966 werd het kanaal verbreed en geschikt gemaakt voor schepen tot 1350 ton. In 1981 werd een nieuwe grotere sluis aangelegd bij Gaarkeuken.
Stuw-/stroomvakken van Starkenborghkanaal
Het Van Starkenborghkanaal is 25 km lang en heeft twee sluizen. Bij Grijpskerk ligt de sluis Gaarkeuken en in de stad Groningen ligt de Oostersluis.
Aan het kanaal liggen de plaatsen Stroobos, Gaarkeuken, Zuidhorn, Noordhorn, Aduard en Groningen. Streekjes en gehuchten zoals Eibersburen, Kievitsburen, Buikstede, Noordhornertolhek, Aduarder. Voorwerk en Steentil liggen eveneens aan het kanaal.
Karpervissen op het van Starkenborghkanaal
Het van Starkenborghkanaal is fantastisch voor karpervissers, de rijke historie van dit water geeft het vissen veel charme mee. De karpervissers moeten wel even zoeken en voorwerk doen voor goede stekken, eenmaal gevonden is er echt een visje te vangen.
In de zomers trekken de karpers naar de ondiepere delen van het kanaal om af te paaien. In de winter kun je ze beter zoeken op de diepere delen van het kanaal.
Als je een nacht gaat vissen op het Twentekanaal, wacht dan met “zwaarder” voeren tot de laatste boot langsvaart. Check hiervoor even de sluistijden en apps zoals Marine traffic of Shipfinder. Nadat de laatste boot langs is gekomen kun je meer voer brengen omdat dit langer blijft liggen. Zodoende heb je goede kansen in de nacht en is het vangen van één karper per nacht zeker mogelijk.
Roofvissen op het van Starkenborghkanaal
Snoekbaarsvissen op het van Starkenborghkanaal is met name goed te rond de schemering. Vis met een dood visje aan een sleepje in de buurt van bruggen of diepere stekken en je maakt veel kans tijdens het kantvissen op snoekbaars.
Snoek vang je het beste door trollend te vissen langs de taluds van de vaargeul, zowel het trollen met de fireball alsook het trollen met kunstaas is erg effectief.
Baarsvissen op het van Starkenborghkanaal is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de insteekhavens of zwaaikommen. Hier profiteert de baars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig.
Witvissen op het van Starkenborghkanaal
Witvissen doe je met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.
Feedervissen op het van Starkenborghkanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.
Bootvissen op het van Starkenborghkanaal
Dit is de meest effectieve manier van roofvissen op het van Starkenborghkanaal, met de boot! Alle stekken worden daardoor bereikbaar en waar je een aanbeet krijgt kun je nauwkeurig uitvissen. Let wel goed op tijdens het vissen want je bent te gast en de commerciële scheepvaart gaat gewoon door.
Leg jezelf vast in een insteekhaven om nauwkeurig stekken uit te werpen op baars, vis de diepe stekken uit op snoekbaars of ga lekker trollend op zoek naar snoek.
Een goede trailerhelling van Starkenborghkanaal is lastig te vinden, dus ook het vissen met eigen rubberboot is ideaal op dit water.
Tips en Tricks voor het vissen op het van Starkenborghkanaal
Het van Starkenborghkanaal is een ideaal water om lekker een dagje te gaan vissen tijdens je visvakantie in Groningen. Let op, kijk in de zomer uit met zwemmen in het van Starkenborghkanaal, de scheepvaart gaat gewoon door.
In het voorjaar, najaar en winter is het een kwestie van de vis zoeken, maak meerdere stekjes en vis deze 1 voor 1 af. Heb je de vis gevonden, blijf dan lekker zitten en beleef een visdag vol actie.
Heb jij nog tips en tricks voor ons om te delen met anderen? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in onze tekst.
Alvast bedankt namens alle andere vissers.
Lijst van viswateren - van Starkenborghkanaal
Sportvisserij Groningen Drenthe – Tynaarlo:
- Het is verboden meer dan één snoek in bezit te hebben (In sommige wateren en in alle vijvers mag helemaal geen vis worden meegenomen, lees daarom alle voorwaarden bij het betreffende water).
- Gevangen snoekbaars groter dan 70cm, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
- Snoekbaars gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
- Het is verboden te vissen in sluiskolken. Daarnaast is het verboden te vissen binnen een afstand van 50 meter van VISpassages en andere vismigratievoorzieningen.
- Het is niet toegestaan zich met gemotoriseerde voertuigen op schouwpaden te bevinden.