Vissen in rivier de Geul

Vissen in rivier de Geul

De rivier de Geul is misschien wel de uitdagende rivier van alle rivieren in Nederland. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen in rivier de Geul.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

De rivier de Geul stroomt door Zuid-Limburg en is een populaire plek om te vissen. Vooral in de zomer kun je hier veel fanatieke vissers vinden. Als je het goed aanpakt, heb je geen last van elkaar en is er genoeg vis voor iedereen. Er zijn veel verschillende vistechnieken en seizoenen die van invloed zijn op het vissen op de Geul.

Geschiedenis van de rivier de Geul

Bron: Wikipedia

Oorspronkelijk stroomde de Geul verder noordwaarts, parallel aan de Maas, om pas bij Geulle in de Maas te monden. In 1485 kwam de monding van de Geul ruim een kilometer zuidelijker te liggen, nabij de buurtschap Voulwames.

In de 19e eeuw zorgde de Geul veelvuldig voor wateroverlast voor de Zinkmijn van Plombières, zodat men de Geul drie kilometer lang kanaliseerde, bekleedde met waterdichte verharding en verlegde en via de uitgehouwen Geultunnel liet lopen.

Begin jaren 30 van de 20e eeuw waren er plannen om het Boven-Geuldal te gaan gebruiken als spaarbekken voor het opwekken van elektriciteit. In 1932 werd de Contact Commissie inzake Natuurbescherming (CC) opgericht om deze ontwikkeling te stoppen vanwege het kenmerkende heuvellandschap en de uitzonderlijke flora. De CC kreeg hierbij hulp van tientallen andere natuurbeschermingsorganisaties en van de KNAC en de ANWB. De acties van het CC zorgden er uiteindelijk voor dat deze ontwikkeling werd afgeblazen.

De Geul was in de loop van de twintigste eeuw wel een gereguleerd water geworden. Hierdoor verdwenen een aantal kenmerken van een natuurlijke stroom. Met Europese subsidies werd sinds begin eenentwintigste eeuw de natuurlijke staat van de Geul deels hersteld. Na hermeandering keerden stroomversnellingen, grindoevers en afkalvende oevers terug. De omstandigheden werden weer zo dat vissen als de barbeel en mogelijk de vlagzalm er een geschikt habitat kunnen vinden.

Stroomgebied van de rivier de Geul

De Geul is 58 kilometer lang en het totale verval bedraagt ongeveer 250 meter. Vroegere kanalisaties zijn of worden anno 2010 opgeheven, zodat de rivier haar oude loop kan volgen en weer op natuurlijke wijze door het Zuid-Limburgse landschap meandert. De Geul wordt in België en Nederland gevoed door een groot aantal zijbeken.

Langs het Belgische deel van de Geul liggen de dorpen Eynatten, Hauset, Hergenrath, Kelmis, Moresnet, Plombières en Sippenaeken. In Nederland stroomt de Geul langs Epen, Mechelen, Partij (bij Wittem), Wijlre, Schin op Geul, Valkenburg, Broekhem, Strabeek, Houthem, Geulhem, Meerssen, Rothem en Bunde.

Het Geuldal ten zuiden van Gulpen (bovenstrooms) heeft aan de oostzijde hellingen naar het Plateau van Vijlen en aan de westzijde naar het Plateau van Crapoel. Het Geuldal benedenstrooms heeft aan de zuidzijde de hellingen naar het Plateau van Margraten, aan de noordzijde naar het Centraal Plateau en aan de oostzijde naar het Plateau van Ubachsberg.

Het Droogdal van Colmont maakt bij Etenaken een insnijding naar het Geuldal in het Plateau van Ubachsberg. Tussen Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten snijdt een ander droogdal, het Gerendal, in het Plateau van Margraten.

Karpervissen op de rivier de Geul

Voor de karpervissers is de Geul een uitdagende keuze. De rivier herbergt een kleine populatie karpers. Het vissen op karper kan hier zowel overdag als ‘s nachts een spannende uitdaging zijn. En met de juiste techniek en een beetje geduld kun je hier echte sterke karpers vangen!

Kies voor een pennetje met mais, tijgernoten en of stukje boilies en kies de diepere delen van de Geul. Hier stroomt het vaak minder hard, het is vaak hier waar de karpers en barbelen rustig azen en dus te vangen zijn.

Witvissen op de rivier de Geul

De Geul is een waar paradijs voor de witvisser. De rivier zit vol met kopvoorn, barbeel en bliek. En dankzij de goede waterkwaliteit zijn deze vissoorten er meestal ook goed te vangen. De delen met een rustige stroming maakt het ook een ideale plek voor beginners om het witvissen te leren.

Kies voor een matchhengel en ga “trotten”, dus laat je dobbertje met een onverzwaarde lijn met de stroming meestromen. Hierdoor komt jouw aasje ook in de kuilen waar de vissen zich ophouden. Blijft je dobber steken in de stroming of gaat ie onder, zet dan rustig de haak. De aanbeten zijn vaak erg subtiel.

Roofvissen op de rivier de Geul

De Geul is ook een uitstekende rivier voor de roofvisser. Snoek, forel en baars behoren tot de vaste bewoners van deze rivier. De diverse dieptes en stromingen in de Geul zorgen voor een spannende en afwisselende visdag. 

Vis met verzwaarde streamers, kleine spinners of lepels en je kunt goed vis vangen. Probeer de lijn zonder verzwaring te vissen zodat het aas de contouren van de stroming volgt.

Ook het vliegvissen op baars, snoek en forel is een aanrader in het stroomgebied van de Geul.

Vissen in rivier de Geul

Dieptekaart van de rivier de Geul

Er is geen dieptekaart van de Geul. Dus ook wij hebben niet het exacte antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Geul?

De Geul is zeer ondiep, bij normale waterstand varieert de diepte tussen de 0,5 en 2 meter. Alleen bij watermolens, waar het water gestuwd wordt, kan de diepte oplopen tot twee meter.

Richt je voornamelijk op de interessante dieptes in de buitenbochten, daar is de Geul vaak dieper en ligt de vis te wachten op alles wat de stroom meebrengt.

Vissen op de rivier de Geul tips en tricks: Alles wat je moet weten

  • Kies de juiste stek op basis van structuur, oevers met veel vegetatie of interessante dieptes.
  • Houd rekening met de watertemperatuur en waterstand per jaargetijde.
  • Bedenk dat de Geul altijd in beweging is en de stek per minuut veranderd, dus ook je vangstkansen.

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie in Limburg en ontdek in jouw vakantie het vissen op de rivier de Geul.

De beste visstekken op de rivier de Geul zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de meeste vissers zijn de diepteverschillen, stroomnaden en waterplanten het meest interessant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen op de rivier de Geul? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Limburg

Visvergunning de rivier de Geul

Rivier de Geul

Voorwaarden en Bepalingen:

  1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.
    Visseizoen van 1 april t/m 30 september van 1 uur voor zonsopgang tot 2 uur na zonsondergang.
  2. Catch & release voor alle vissoorten: alle gevangen vis dient direct te worden teruggezet.
  3. Het is toegestaan te vissen met 1 hengel, geaasd met kunstaas (kunstvlieg, spinner, lepel, plug en shad), niet zijnde een nabootsing van een worm, voorzien van één enkele haak, zonder (of met dichtgeknepen) weerhaak.Het is verboden om met enig vistuig te vissen:
    • binnen een afstand van 50 meter benedenstrooms en 25 m bovenstrooms van kunstwerken (zoals vistrappen, stuwen en debietmeetpunten),
    • in vistrappen en debietmeetpunten.
    VBC Geulpas: de VBC Geulpas dient tijdens het vissen altijd zichtbaar te worden gedragen.
  • Vis met onverzwaard kunstaas op roofvis
  • Vis met de matchhengel op witvis
  • Vis met pen montage op karper

Kies je materiaal super licht, en neem reservematerialen mee.

Gebruik maden als je alles wilt kunnen vangen! Vis voor specifieke vissoorten met;

  • Barbeel – Kaas
  • Karper – Maïs en tijgernoten
  • Voorn – Maden
  • Kopvoorn – Brood
  • Snoek – Streamers
  • Forel – Streamers
  • Baars – Creature baits

2 gedachten over “Vissen in rivier de Geul

  • grgraag wilde ik een visvergunning aanvragen voor op de geul bijbij houtum st gerlachaag gr

    Beantwoorden
    • Beste Henk,
      bedankt voor je vraag.

      Het beste kun je bij de website van HSV Sint Gerlach terecht bij: hsvdegeulforel .nl/hsv-sint-gerlach-houthem/

      Mocht je nog andere vragen hebben, dan horen we het graag.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *