Vissen op de Kraaijenbergse Plassen

Vissen op de Kraaijenbergse Plassen

De Kraaijenbergse Plassen zijn een uitgestrekt watersysteem in het oosten van Noord-Brabant en vormen een populaire vislocatie voor zowel ervaren als beginnende vissers. Het water in de plassen is glashelder, wat het vissen extra mooi maakt. Hier vind je onze tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op de Kraaijenbergse Plassen.

De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van ruim 400 ha. De plassen bevinden zich bij Cuijk in Noord-Brabant net ten zuiden van Nijmegen. De plassen zijn sinds 1968 ontstaan door de winning van industriezand, grind en klei.

De zandwinning is in 2010 beëindigd, en hebben een plassengebied doen ontstaan dat zich uitstrekt evenwijdig aan de Maas van de Cuijkse haven in het oosten tot Gassel in het westen en van de Maas in het noorden tot Beers in het zuiden. 

De ontstane plassen zijn genummerd van 1 t/m 9. Een deel van deze plassen is of wordt ingericht voor recreatie (zeilen, zwemmen, surfen, vissen), terwijl een ander deel, waarvan de kern door Plas 5, de meest westelijke plas, gevormd wordt, onderdeel van een nieuw ingericht natuurgebied uitmaakt. Ten noorden van Plas 5 liggen nog twee kleinere plassen, het Gat van Geluk, een kleiwinningsput ten behoeve van dijkversterking, en nu in gebruik als visvijver. Het Ganzenorgel is een rustgebied voor waterdieren. Dit is een verveend wilgenmoeras. De diepte van de plassen varieert van enkele meters tot wel 35 meter diep. De oevers hebben meestal een breedte van 4 tot 6 meter en dalen daarna geleidelijk af naar een diepte van ongeveer 20 meter. Op deze diepte zijn veel putten te vinden die tot 30 à 35 meter diep zijn. 

Witvissen op de Kraaijenbergse Plassen

Het witvissen op de Kraaijenbergse Plassen kan een echte uitdaging zijn. Als je een stek aan het lopen krijgt dan maak je ook direct kans op grote brasems en windes en dikke voorns.

Zoek een goed bereikbare stek op de windzijde met een goed diepte verloop, tot 6-7 meter en je maakt goede kans op witvis. Dieper vissen heeft niet veel zijn vanwege de spronglaag.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Op de stekken waar het direct onder de kant diep is, kun je ook met een vaste hengel op lengte ook goed vangen.

Karpervissen op de Kraaijenbergse Plassen

Karpervissen op de Kraaijenbergse Plassen is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober. Zowel met losse steunen als met een rodpod is het goed vissen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op de Kraaijenbergse Plassen

In de Kraaijenbergse Plassen is een mooie populatie snoek en baars te vinden.

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen.

Zoek de diepere stekken of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoek vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt roofvissen op de Kraaijenbergse Plassen.

In de winter is de baars nog steeds goed te vangen tegen de taluds die naar het diepe gedeelte lopen.

Snoekvissen op de Kraaijenbergse Plassen

Wanneer het voorjaarszonnetje verschijnt en de watertemperatuur iets omhoog gaat, trekken de roofvissen langzaam richting het ondiepe gedeelte van de plas om zich voor te bereiden op de paaitijd. In deze maanden kun je perfect op snoek vissen met jerkbaits of shads in de ondiepere delen van de plas. In de zomer is het lastiger om roofvissen te vangen, vanwege het grote aantal kleine aasvissen en de verspreiding van de vis.

In de herfst is het vissen op roofvis in de Kraaijenbergse Plassen weer prima te doen. Vind de aasvis en je vindt de rovers.

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball langs de taluds kan zeer effectief zijn.

Vissen op de kraaijenbergse plassen | Sportvisbrigade.nl

Visboot huren op de Kraaijenbergse Plassen

Huur een visboot bij Happy Boats en je kunt lekker vissen en of touren over de Kraaijenbergse Plassen.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op de Kraaijenbergse Plassen het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Kraaijenbergse Plassen

De dieptekaart van het Kraaijenbergse Plassen vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Kraaijenbergse Plassen?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op de Kraaijenbergse Plassen ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op de Kraaijenbergse Plassen: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie in Noord-Brabant? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij Europarcs de Kraaijenbergse Plassen en ontdek in jouw vakantie het vissen op deze prachtige grindgaten van Cuijk. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Vanwege de open verbinding met de Maas, kan de vis er vrij in en uit zwemmen. 

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor de Kraaijenbergse Plassen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Visvakantie in Noord-Brabant | Visvakantie brabant | visvakantie biesbosch

Voorwaarden en bepalingen Kraaijenbergse Plassen

Bijzondere bepalingen:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet
  • Nachtvissen is verboden

ALGEMENE VOORWAARDEN WATEREN WATERSCHAP AA EN MAAS:

• Het is verboden te vissen en aas te presenteren:

a. Binnen een afstand van 25 m benedenstrooms en 25 m bovenstrooms van stuwen.

b. Binnen een afstand van 50 m van gemalen.

c. In vispassages en binnen een afstand van 50 m van de uitstroomopening en 25 m van de instroomopening van vispassages.

• Het is toegestaan om te lopen over de gronden naar en langs genoemd viswater, voor zover deze gronden eigendom zijn van waterschap Aa en Maas; naar gemalen.

Vissen op de Kraaijenbergse plassen

Visvergunning Kraaijenbergse Plassen

Kunnen gekocht worden bij Jumbo supermarkt in Cuijk of Betervissen in Boxmeer

4 gedachten over “Vissen op de Kraaijenbergse Plassen

  • goede avond

    ik wil graag leren karpervissen, wie heeft tips of kan mij op weg helpen?

    Ronald

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je vraag Ronald. Karpervissen is echt een kwestie van doen, toch kunnen we begrijpen dat je veel vragen hebt. We hebben er een apart blog voor geschreven. Wil je deze eens lezen, en ons wellicht onder dat blog laten weten of je daarna nog andere vragen hebt? Alvast bedankt!

      > Karpervissen voor beginners

      Beantwoorden
  • Welke vispas ben ik nodig om op Europarcs en de plassen te kunnen vissen?

    Beantwoorden
    • Hi Dhr. de Haan,
      bedankt voor je vraag.
      Met de grote vispas mag je op de grote plas vissen, de plassen aan de oostkant van de A73 dien je een aparte vispas voor te hebben. Deze vispas kun je kopen bij Jumbo supermarkt in Cuijk of Betervissen in Boxmeer.

      Zie ook het kaartje onderaan ons blog ter verduidelijking van de bevisbare zones.

      Met vriendelijke groet,
      Sportvisbrigade

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *