Vissen op de Loosdrechtse Plassen

Vissen op de Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen is een prachtig watergebied in de provincie Noord-Holland, en een populaire bestemming voor vissers. Er zijn tal van soorten vis te vinden in de Loosdrechtse Plassen, zoals snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn, karper en meer.

Door je te houden aan deze regels draag je bij aan het behoud van het prachtige natuurgebied, de visbestanden en de visrechten. Wij geven je tips en tricks om succesvol te vissen in de Loosdrechtse Plassen.

Geschiedenis van de Loosdrechtse Plassen

Oorspronkelijk waren de Loosdrechtse Plassen een veengebied dat te drassig was voor agrarische doeleinden. Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de Utrechtse Vecht gegraven. Het laagveen dat zo ontstond, was droog genoeg om te worden gebruikt als weidegebied. In de 16e eeuw werd het veen afgestoken voor turf. In de 17e en 18e eeuw maakte het gebruik van de baggerbeugel het ook mogelijk om te vervenen beneden het grondwaterpeil. Er ontstonden met water gevulde trekgaten tussen de legakkers. Niet iedereen hield zich aan de regels voor de turfwinning. De smalle legakkers werden weggegraven of ze werden bij stormweer door de golfslag weggeslagen en geleidelijk groeiden de plassen tot de huidige omvang. Her en der in de Eerste tot en met de Vijfde Plas zijn nog enkele stukjes legakker bewaard gebleven, evenals langs sommige oevergebieden van de plassen. De Kievitsbuurt is een voorbeeld van een vrij goed bewaard legakkergebied.

In de 20e eeuw is door de opkomst van de watersport een groot recreatiegebied ontstaan. Het Wijde Blik en de Loenderveense Plas werden gebruikt voor zandwinning. Een deel van de Loenderveense Plas is omkaad door het voormalige Amsterdamse Waterleidingbedrijf (nu Waternet) voor de productie van drinkwater.

Bron; Wikipedia 

Vissen op de Loosdrechtse Plassen

Karpervissen op de Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen bestaan grotendeels uit meerdere grote plassen, met name 3, 4 en 5 zijn interessant omdat je hier mag nachtvissen.

Start een voersessie op een interessant diepteverloop, windhoek of versmalling als de karper rondtrekt. Zeker in het voor- en najaar is de karper goed te vangen op de diverse trekroutes.

Heb je geen dieptemeter of voerboot met fishfinder. Doe dan je huiswerk op Sonar Chart Viewer en noteer de beoogde stekken in je telefoon. 

Vis met tijgernoten en/of boilies en je kunt mooie vangsten boeken tijdens het karpervissen op de Loosdrechtse Plassen. Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Roofvissen op de Loosdrechtse Plassen

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op de Loosdrechtse Plassen moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn de Loosdrechtse Plassen?”. De Waterleidingsplas is 22 meter, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de bruggetjes niet te bevissen.

Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen om de grote plassen heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 1 meter diep loopt. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Witvissen op de Loosdrechtse Plassen

Er zwemt grote witvis op de Loosdrechtse Plassen, weet jij ze te vinden dan ben je de koning te rijk. 

Zet je zitkist aan één van de watergangen om de plassen heen en je zult mooie voorns en kolblei vangen. Liever met de feeder aan de gang? Kies dan een plekje aan de grote plons. 

Vis sowieso met donkervoer want de veenbodem is ook vaak donker van kleur.

Visboot huren op de Loosdrechtse Plassen

De beste visboot in regio Utrecht huur je op de Loosdrechtse plassen bij Arjan van den Hoek. Huur een Dock Steel visboot of de trapkayak.

Ga lekker trollen met crankbaits of swimbaits en je zult altijd wel een snoek kunnen vangen rondom Loosdrecht. Kies voor natuurlijke kleuren kunstaas als je gaat roofvissen, het water kan is vaak erg helder. Als je een aanbeet krijgt, werp die stek dan verder uit.

De Dock Steel boten zijn ook erg geschikt om lekker ergens tegen een rietkraag aan te leggen en vanuit te witvissen of karpervissen.

De beste visstekken van de Loosdrechtse Plassen: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de natuurhuisjes op Loosdrecht, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Loosdrechtse Plassen zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de watergangen en waterplanten om de plassen heen goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste op de grote plassen bezig.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Loosdrechtse Plassen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Noord-Holland

Visdocumenten Loosdrechtse Plassen

De Stichting Sportvisserij Breukeleveense en Loosdrechtse Plassen is eigenaar van het ambachtsheerlijck visrecht in de rivier de Vecht, tussen de Weersluis in Breukelen en de A. Lambertszkade te Vreeland, aan de rechterzijde (kant van het Zandpad).

De Stichting is visrechthebbende in

  • de Dregt (tussen de rivier de Vecht bij de Mijndense Sluis en de Loosdrechtse Plassen,
  • het viswater in de noordelijke- & zuidelijke Kievitsbuurt en
  • de Loosdrechtse Plassen met uitzondering van Vuntus, Wijde Blik en Breukeleveense Plas (ook wel Stille Plas genoemd).

Regio: Gemeente Wijdemeren, Stichtse Vecht

Bijzondere voorwaarden:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet!
  • Steigers mogen niet worden betreden en/of als aanlegplaats worden gebruikt
  • Akkers mogen niet worden betreden
  • Let op Nachtvissen is alleen toegestaan in de Loosdrechtse Plassen 3,4 en 5
  • In de noordelijke- en zuidelijke Kievitsbuurt te Breukelen mogen steigers niet
    worden betreden en/of als aanlegplaats worden gebruikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *