Vissen op de Westeinderplassen

Vissen op de Westeinderplassen

De Westeinderplassen zijn misschien wel één van de bekendere meren van de randstad. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op de Westeinderplassen.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur
vissen op de westeinderplassen - Sportvisbrigade.nl

De Westeinderplassen bieden een waar paradijs voor sportvissers. Dit prachtige waterrijke gebied bij Aalsmeer en Uithoorn herbergt een diversiteit aan vissoorten, waaronder baars, snoek, karpers en brasems. Het uitgestrekte oppervlak van ruim 10 km² biedt volop mogelijkheden om je hengel uit te werpen en te genieten van een ontspannen dag vissen. Of je nu een ervaren visser bent of net begint, de Westeinderplassen is genieten!

Laat je verrassen door de serene omgeving en de spanning van het vissen. Ontdek de Westeinderplassen en beleef een onvergetelijke visdag in dit unieke gebied.

Geschiedenis van de Westeinderplassen

Bron Wikipedia: De Plas (in de volksmond ook wel de Poel genoemd) is ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. In vroeger eeuwen waren er rond Aalsmeer ook nog de Oosteinderpoel, Schinkelpoel, Stommeer, Hornmeer, Legmeer en het Haarlemmermeer. Op het Haarlemmermeer na waren al die meren ontstaan door afgravingen. Door de vervening ontstond grondgebrek, dit werd bestreden door de veenplassen weer droog te leggen, daarmee startte men in de 17e eeuw. Eerst werd het Stommeer drooggemaakt (1650) en daarna het Hornmeer (1674).

In 1852 volgde het Haarlemmermeer, waarna ook de overige plassen werden ingepolderd. Alleen de Westeinderplassen bleven uiteindelijk over. De Westeinderplassen, die een oppervlakte van ruim 10 km² hebben, bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. De plassen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Men kan er zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien en motorbootvaren. Langs de oevers van de Westeinderplassen zijn zo’n 50 jachthavens. Ook zijn er recreatiegebieden, onder andere bij Vrouwentroost en Aalsmeer (bij de watertoren). Bij de recreatiegebieden zijn strandjes aangelegd. Van april tot en met oktober zijn er recreanten te vinden op en rond de Westeinderplassen. Via de Ringvaart (rond de Haarlemmermeer) zijn de Westeinderplassen verbonden met andere vaarten en plassen zoals de Kagerplassen en Nieuwe Meer.

Vissen op de Westeinderplassen

Karpervissen op de Westeinderplassen

Karpervissen op de Westeinderplassen is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot.

Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Roofvissen op de Westeinderplassen

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op Westeinderplassen moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn Westeinderplassen?”. 4 meter is het antwoord, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot op pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de bruggetjes niet te bevissen.

Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen om de grote plas heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 1,5 meter diep loopt. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Witvissen op de Westeinderplassen

Tijdens het witvissen op de Westeinderplassen heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op de Westeinderplassen.

Visboot huren op de Westeinderplassen

Huur een Sloepje en ga het water op met een stevige boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om de Westeinderplassen te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels. 

De Westeinderplassen kun je ook goed met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling aan de Stommeerweg in Aalsmeer of ga lekker de Amstel of polderwateren op en ga vissen met de rubberboot + elektro

De polderwateren om de Westeinderplassen heen zijn ook ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.

De beste visstekken van de Westeinderplassen: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantie huisjes in de buurt, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Westeinderplassen zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Westeinderplassen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Noord-Holland

Visdocumenten Westeinderplassen

Vispas van vereniging AHV Vislust – Aalsmeer.

  • Het is verboden te vissen  in de grote en de kleine poel, behalve als u in bezit bent van een  jaarvergunning en dagvergunning Westeinderplas.
  • Het is verboden te vissen in de fortgracht
  • Het is verboden nacht te vissen.

Verkooppunten jaarvergunning Westeinderplas

  • v/d Zwaard, dierenspeciaalzaak, Zijstraat 71, Aalsmeer    
  • Hengelsport Aalsmeer, Ophelialaan 103 Aalsmeer
  • Linda s Einsteinstraat 125 Kudelstaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *