Vissen in de Weerribben-Wieden
Vissen in de Weerribben-Wieden
De Weerribben-Wieden, gelegen in de provincie Overijssel, is een waar paradijs voor sportvissers. Dit prachtige waterrijke gebied herbergt een overvloed aan vissoorten en biedt volop mogelijkheden om je vishengel uit te werpen en te genieten van een dag vissen in een serene omgeving.
Een van de bekende wateren in de Weerribben-Wieden is de Beulakerwijde. Dit grote meer staat bekend om zijn diversiteit aan vissoorten, waaronder baars, snoekbaars en brasem. Met zijn uitgestrekte oppervlak en helder water is de Beulakerwijde een uitstekende plek om te vissen.
Het Kanaal Blauwe Hand-Giethoorn-Steenwijk is een ander interessant viswater om te ontdekken in de Weerribben-Wieden. Dit kanaal verbindt verschillende wateren en biedt daardoor veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld feedervissers en vaste stok vissers. Hier kun je diverse vissoorten tegenkomen, zoals brasem, ruisvoorn en blankvoorn. De rustige omgeving van dit kanaal maakt het een ideale plek voor vissers die op zoek zijn naar wat meer rust.
Voor een unieke visdag kun je ook de Dwarssloot verkennen. Deze kronkelende waterweg slingert zich door het “Venetië van Overijssel” Giethoorn en biedt prachtige visstekken. Hier kun je genieten van de rust en stilte terwijl je vist op snoek, baars en andere vissoorten die in deze wateren voorkomen.
Andere wateren die het vermelden waard zijn, zijn onder andere de Belterwijde, het Ettenlandskanaal, Kalenberg, de Arembergergracht en de Beukersgracht richting Meppel. Elk van deze wateren heeft zijn eigen charme en biedt unieke vismogelijkheden.
Laat je verrassen door de goede visstand en vele vissoorten van de Weerribben-Wieden. Verken de verschillende viswateren, ontdek de vele visstekken en geniet van een ontspannen dag vissen in de prachtige Weerribben-Wieden.
Geschiedenis van de Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden is een nationaal park in Overijsselse Gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland. Het nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het park is in 1992 gesticht. Toen heette het Nationaal park De Weerribben en omvatte het alleen De Weerribben – een gebied van 3.500 ha, dat in beheer was bij Staatsbosbeheer. In 1996 werd het Europees diploma voor Natuurbeheer aan het gebied toegekend, dat sinds 2015 voor het hele gebied geldt. In 2009 werd het park uitgebreid met De Wieden, een ander Natura 2000-gebied, dat grotendeels in beheer is bij Natuurmonumenten. Het herstel van de ecologische verbinding tussen De Wieden en De Weerribben werd ter hand genomen en het nationaal park kreeg een oppervlakte van 10.500 ha (105 km²).
Het landschap van De Weerribben en De Wieden is vooral ontstaan. In het laagveen uit de Kop van Overijssel werd sinds 1300 turf gewonnen. Rond die tijd vestigden zich Flagellanten in Giethoorn. Ze ontgonnen het veen en ontdekten dat gedroogde veenbagger goede brandstof vormt. Pas vanaf 1600 vond de winning grootschaliger plaats; de turf werd verkocht naar de steden van Holland. De turf werd per schip naar Kuinre, Blokzijl of Zwartsluis vervoerd, en vandaar over de Zuiderzee naar de steden in het westen van Nederland. De turfwinning kwam het eerste op gang in het gebied ten zuiden van het Steenwijkerdiep. De turf werd in N.W. Overijssel gewonnen door middel van slagturven. De turf werd opgebaggerd uit trekgaten (‘weren’) en te drogen gelegd op ‘ribben’. Omdat men de trekgaten te breed en de ribben te smal maakte kon tijdens de zware noordwesterstormen van 1776 en 1825 het binnendringende water grote gebieden veranderen in meren. Op deze manier zijn bijvoorbeeld de Beulaker- en Belterwijde ontstaan.
Na deze rampen werd de turfwinning strenger gereglementeerd. Er werden voorwaarden gesteld aan de breedte van de ribben. Daardoor kon ten noorden van het Steenwijkerdiep – waar de turfwinning pas in 1700 begon – het landschap van De Weerribben ontstaan. Vanaf 1760 kwam er meer turf uit De Weerribben dan uit het gebied rond Giethoorn. In 1795 werkte 15,6% van de bevolking van Noordwest-Overijssel in de turfmakerij; in Kalenberg was dit 80%, in Giethoorn 55%.
De veenwerkers woonden in de vervenershuisjes die bijv. langs de Hoogeweg in Kalenberg nog te vinden zijn. Langs de Hoogeweg staan ook nog “replica’s” van de tjaskers, de molens waarmee de trekgaten werden drooggemalen: de tjasker Kalenberg en de tjasker Ossenzijl.
Een tweede menselijke activiteit die het karakter van het gebied in belangrijke mate heeft bepaald was de exploitatie van riet. De teelt van riet op omvangrijke schaal dateert uit de twintigste eeuw. In de jaren 1950-1960 werd de rietteelt getroffen door een ernstige crisis. De ontwatering van het gebied, door de aanleg van de IJsselmeerpolders, vormde een bedreiging. Dit probleem is uiteindelijk opgelost door het plaatsen van (meer dan driehonderd) watermolentjes, die – in tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is – het water niet uit de bekade gebieden pompten, maar juist erin.
Karpervissen in de Weerribben-Wieden
Karpervissen in de Weerribben-Wieden is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.
Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot.
Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!
Roofvissen in de Weerribben-Wieden
Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen in de Weerribben-Wieden moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn Weerribben-Wieden?”. 5 meter is het antwoord, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de bruggetjes niet te bevissen.
Snoeken in de Weerribben
Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen om de grote plas heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 0,5 meter diep loopt. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.
Ga je op de grote plassen bezig, werp dan de ondieptes van de windkant af met ondieplopend kunstaas. Wil je op zoek naar die ene MEGA snoek? Probeer dan met de fireball of dieplopend kunstaas van ongeveer 4 meter diepte de rand van de vaargeul af te trollen. Doe dit 4-5x per zone en ga vaker langs de plekken waar je de aanbeten krijgt.
Goede kleuren zijn vaak orange, geel en/of groen.
Witvissen op in de Weerribben-Wieden
Tijdens het witvissen in de Weerribben-Wieden heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.
Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek.
Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen in de Weerribben-Wieden.
Visboot huren in de Weerribben-Wieden
Huur de Familieboot en ga het water op met een stevige boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om de Weerribben te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels.
De Weerribben-Wieden kun je ook goed met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling aan de Veneweg 294, Wanneperveen of ga lekker de Weerribben of polderwateren op en ga vissen met de rubberboot + elektro.
De watergangen, zoals Kalenberg, om de Weerribben-Wieden heen zijn ook ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.
De beste visstekken in de Weerribben-Wieden: Alles wat je moet weten
Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantie huisjes in de buurt, dit zijn droomlocaties voor vissers.
De beste visstekken van de Weerribben-Wieden zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen.
Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Weerribben-Wieden? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Visdocumenten Weerribben-Wieden
Wateren van Staatsbosbeheer (De Weerribben):
- De Heuvengracht – Het is niet toegestaan te vissen van één uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst.
– Het gebruik van lokvoer is verboden.
– Alle aanwijzingen van het bevoegd personeel van Staatsbosbeheer moeten onverwijld worden opgevolgd. - Het Recreatieplan De Kluft – In het recreatieplan mag uitsluitend vanuit een vaartuig worden gevist.
– Alleen campinggasten (in bezit van vergunning) mogen vanaf de oever van camping De Kluft vissen. - De Diepe Wiede deel uitmakend van Natuurreservaat De Weerribben.
- Twaalf dachten eerste gedeelte bij ’t Hoerekind. Alleen vissen vanuit een boot.
- Vaartgat van Tietema van Kalenbergergracht tot Tweede Bokvaart.
– Alleen vissen vanuit een boot. - De Hogewegsloot uitsluitend te bevissen vanaf gemaaide oevers aan de Hoogewegzijde.
- De visvijvers aan de Hogeweg uitsluitend te bevissen vanaf gemaaide oevers.
- De Pijlmansvaart van de Kalenbergergracht tot de eerste splitsing van de Tweede Bokvaart.
- ’t Jurries van de Kalenbergergracht tot de eerste kruising van de Tweede Bokvaart.
- Het Meenthegat van de Kalenbergergracht tot de eerste kruising van de Tweede Bokvaart.
– In de Pijlmansvaart, ’t Jurries en het Meenthegat mag uitsluitend worden gevist met de aangewezen aassoorten.
– Het is verboden aan de oevers af te meren en/ of deze te betreden. - Wateren in de Blankenhammerpolder
- Beulakerwijde
- Belterwijde
- De Beneden Stouwe en de Nieuwevaart
- De Buitenhaven
- De Thijssengracht
- De Stouwe
- Het betreden van gras- en rietlanden langs de wateren van Natuurmonumente is niet toegestaan