Vissen op de belterwijde

Vissen op de Belterwijde

De Belterwijde(Belterwiede of "Belter" in de volksmond), gezellig gelegen in de Kop van Overijssel vlakbij Wanneperveen, is eigenlijk een groot water mekka. Verdeeld door de Blauwehandseweg in een oost- en westdeel, draagt het meer de naam van het knusse dorp De Zandbelt in de buurt. Dit plekje is een echte trekpleister voor wie van water, natuur en een beetje geschiedenis houdt. Het is echt een plek onder de noemer "Nederland op z'n mooist"! Je kunt er onder andere goed snoek, baars, brasem, blankvoorn en karper vangen, waardoor alle vissers hier wel blij worden van een dag vissen.

Vissen op de Belterwijde is garantie op een leuke visdag in de Kop van Overijssel. Gelegen naast de steden Meppel en Steenwijk, en ingebed in het adembenemende landschap van de Weerribben-Wieden, is dit watergebied een paradijs voor vissers. Bekend als de Belter of Belterwiede, staat het bekend om zijn rijke visbestand en biedt het een scala aan vismogelijkheden voor enthousiaste vissers. Plan je visdag aan de waterkant op één van de mooie stekken of vaar met je visboot over de Belterwijde, Arembergergracht, Beukersgracht of het aangrenzende Beulakerwijde.

Geschiedenis van de Belterwijde

Aan de ene kant vind je er campings en jachthavens voor de recreatiezoekers en aan de andere kant prachtige natuurgebieden beheerd door Natuurmonumenten, waar je kunt dwalen door rietlanden en broekbossen.

Snoekvissen op de Belterwijde - Sportvisbrigade

De Beukersgracht snijdt door het meer en met de Blauwe Hand brug zit je zo aan de overkant bij de Beulakerwijde. En dan heb je nog de punters, die traditionele bootjes die het plaatje compleet maken. Het oostelijke deel is een paradijs voor kampeerders en watersporters, en de Bakkerskooi daar is een stukje historie van Natuurmonumenten. Het westen is meer voor de natuurliefhebbers met plekken zoals Gheert Aorends en het Kraaiennest, plus een speciaal hoekje voor de snelheidsduivels op het water.

Maar hoe is dit waterrijke gebied ontstaan? Nou, vroeger was dit allemaal laagveen dat ze sinds de Middeleeuwen aan het afgraven waren. Maar die afgravingen waren niet echt georganiseerd, waardoor er brede watergangen en smalle stukken land overbleven. Een paar flinke stormen in de 18e eeuw bliezen die smalle stukjes weg en voilà, de Belterwijde was geboren. De Veneweg was er al voor die tijd en scheidde de Belter van de Beulakerwijde. Die Blauwehandseweg kwam er pas later bij, ergens in de 20e eeuw.

In de jaren 20 dachten ze nog even om het hele boeltje droog te leggen, maar dat plan is nooit doorgezet. Natuurmonumenten heeft sindsdien veel grond opgekocht om er mooie natuurgebieden van te maken. En zo is de Belterwijde uitgegroeid tot een heerlijke plek voor iedereen die van het buitenleven houdt, met een bijzondere geschiedenis als bonus.

Karpervissen op de Belterwijde

Karpervissen op de Belterwijde is met name goed in de zomer en de herfst. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten, als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook op de ondieptes met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones rond de rietkragen en de rand van de vaargeul en zones waar waterplanten groeien of hebben gegroeid. 

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel witvis aan.

Roofvissen op de Belterwijde

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op de Belterwijde moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn de Belterwijde?”. 5,2 meter is het antwoord, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de bruggen en dukdalven niet te bevissen.

Snoek vang je in het najaar, winter en vroege voorjaar in de watergangen om de grote plassen heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 0,5 meter diep loopt. Kies felle kleuren want het water is kraakhelder maar niet overal even goed doorzicht vanwege de bruine kleur. Werp ook eens een ondiepe baai op de windkant uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Witvissen op de Belterwijde

Er zwemt grote witvis op de Belterwijde, weet jij ze te vinden dan ben je de koning te rijk. 

Zet je zitkist aan de dijk of vaar naar één van de stekken toe om de plassen heen en je zult mooie voorns en kolblei vangen. Liever met de feeder aan de gang? Kies dan een plekje langs de vaargeul. 

Vis sowieso met donkervoer want de veenbodem is ook vaak donker van kleur.

Visboot huren op de Belterwijde

Visboot Verhuur Kraggenburg is hét adres voor het huren van een visboot op de Belterwijdee.

Stem wel even het traileren af als je vroeg op pad wil om te gaan vissen. De bootverhuur is flexibel in overleg en trailert de boot in de haven van Waterpark Beulaeke.

Ga lekker trollen met crankbaits of swimbaits tot 10-12cm en je zult altijd wel een snoek kunnen vangen rondom Belterwijde. Varieer wel qua zwemdiepte, de vaargeul is tot 5 meter diep en de ondiepe delen van het meer en omliggende sloten zijn 80 tot 100cm diep.

De beste visstekken van de Belterwijde: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de natuurhuisjes en vakantieparken rondom de Belterwijde, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Belterwijde zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de ondiepe watergangen en waterplanten op de plassen zelf goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste op de grote plassen of in de vaargeul bezig.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Belterwijde? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in overijssel

Visdocumenten Belterwijde

Landelijke vispas is geldig!

Visrechthebbende:
Natuurmonumenten – Algemene Bond Binnenvissers Noordwest-Overijssel – Meppel

Met uitzondering van:
het gedeelte aansluitend aan het water eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten

Bijzondere bepalingen:
Het betreden van gras- en rietlanden langs de wateren van Natuurmonumente is niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *