Vissen op de Overijsselse Vecht

Vissen op de Overijsselse Vecht

Het vissen op de Overijsselse Vecht is leuk en uitdaging. De van nature meanderende rivier heeft fantastische diepteverlopen, geulen en inhammen. Om succesvol te vissen op de Overijsselse Vecht geven wij je tips en tricks!

In het Münsterland(Duitsland) liggen meerdere bronnen van de Overijsselse Vecht. Één van de bronnen wordt gevormd door de slotgracht van het Kasteel Darfeld, over een andere bron gaat het verhaal dat rond het jaar 400 prins Vechtan er bij het oversteken van de rivier verdronken zou zijn. Zijn naam leeft voort in de naam van de rivier.

De Overijsselse Vecht stroomt van de Duitse grens ons land binnen en stroomt door het vechtdal langs Hardenberg, Ommen en Dalfsen tot aan de instroom bij Zwolle het Zwarte Water in. De Vecht is een echte regenrivier en heeft daardoor een zeer fluctuerende afvoer. In de zomer kan een afvoer van slechts enkele m³/s voorkomen, terwijl in de wintermaanden een afvoer van 100 tot 200 m³/s zeker niet ongebruikelijk is.

Met name in de zomer wordt er fanatiek en veel gevist op de Overijsselse Vecht, hier heb je niet per sé last van als je het goed aanpakt. Veel mensen die een visvakantie in het vechtdal hebben geboekt bij één van de aangrenzende parken gaan graag een dagje vissen aan of op de rivier in de zomer. Geef elkaar de ruimte en dan is er genoeg te vangen voor iedereen. Wij geven per vistechniek en seizoen, tips, tricks en handvatten om succesvol te zijn op de Overijsselse Vecht.

Stuwvakken van de Overijsselse Vecht

In 1908 werd de rivier gekanaliseerd en werden er veel bochten afgesneden. Door deze en andere waterwerken daalde het water in de rivier naar een laag niveau en moest men in 1920 besluiten om stuwen te bouwen. Nu bestaat de rivier de Vecht uit meerdere stuwvakken;

  • Duitse grens – Hardenberg
  • Hardenberg – Diffelen
  • Diffelen – Junne
  • Junne – Vilsteren
  • Vilsteren – Vechterweerd
  • Vechterweerd – Zwarte Water

Karpervissen op de Overijsselse Vecht

Karpervissen op de Overijsselse Vecht is zeer succesvol tussen de maanden April en November. Neem een rodpod mee want sommige van de beste stekken hebben basaltblokken. Je kunt dus niet altijd met losse steunen uit de voeten.

Let goed op wat je voert als je karper wilt vangen, teveel partikels resulteert al snel in bijvangst van kopvoorn, winde en andere witvis.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Is er teveel drijfvuil of stroming, probeer dan een stek buiten de volle stroom te vinden, waarschijnlijk ligt hier de karper gewoon te wachten totdat de harde stroming weer afneemt.

Roofvissen op de Overijsselse Vecht

Het vissen op snoekbaars is erg populair op de Overijsselse Vecht, vis met een schuifloodje en sleepje vanaf de kans of ga werpend op pad om te vissen rondom obstakels of interessante diepteverlopen. Met name rond de schemering zijn de snoekbaars kansen goed te noemen!

Zoek de diepere stekken of stekken met obstakels/stromingswisselingen en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op de Overijsselse Vecht.

Vis met jigkoppen en kleine shads of een finesse techniek. Zorg in ieder geval dat je wél contact maakt met de bodem, zonder extreem te zwaar te vissen. Maak het zweefmoment van je kunstaas zo lang mogelijk!

Stroomt de vecht te hard, probeer dan te vissen rondom insteekhaventjes en/of de mondingen van de grindgaten.

Witvissen op de Overijsselse Vecht

Tijdens het witvissen op de Overijsselse Vecht heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems, kopvoorns, dikke voorns en windes. Lees hier de beste techniek voor feedervissen op de rivier.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Kijk goed naar de stromingssnelheid, mocht je voerkorf van 60 gram niet blijven liggen, kom dan later eens terug. Dan stroomt het te hard voor goede vangsten.

Snoekvissen op de Overijsselse Vecht

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op de Overijsselse Vecht maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten rondom de bassaltblokken. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul en trollend strak langs de waterplanten kan zeer effectief zijn.

Vissen op de Overijsselse Vecht

Visboot huren op de Overijsselse Vecht

Huur de visboot bij BasBootverhuur en je kunt lekker vissen en of touren over het één van de stuwvakken op de vecht.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en lelievelden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op de Overijsselse Vecht het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart de Overijsselse Vecht

De dieptekaart van de Overijsselse Vecht vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van de Overijsselse Vecht?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes in de binnen- of buitenbocht van bereikbare stekken, zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op de Overijsselse Vecht ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Vissen op de Overijsselse Vecht: Alles wat je moet weten

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. De rivier is zo lang en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en rand van de steenstort onder eigen kant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor de Overijsselse Vecht? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in overijssel

Visvergunning Overijsselse Vecht

Het is verboden te vissen binnen een afstand van 75 meter stroomafwaarts van een stuw, in een bij een stuw aangebrachte vispassage of binnen een straal van 25 m voor de bovenmond van deze vispassage. Zie ook Sportvisserreisgids Overijsselse Vecht (www.sportvisserijoostnederland.nl) Vanaf de Duitse grens tot de stuw bij Vechterweerd.

Het is verboden te varen op de Vecht in de periode van 1 november tot en met 31 maart. Dit geldt voor het gedeelte vanaf de Duitse grens tot daar waar de Regge in de Vecht uitmond (Hessel Mulertbrug) Tevens is het verboden te varen op dit gedeelte tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Sportvisser die wel willen varen in deze periode kunnen een ontheffing aanvragen bij het waterschap Vechtstromen (info@vechtstromen.nl).

Looprecht voor beide oevers m.u.v.: de percelen kadastraal bekend gemeente Gramsbergen sectie H nr.98 (noord van stuw Den Haandrik en sectie F nr.3442 zuidwest van stuw te Ane) en percelen waarvan de eigenaar middels borden kenbaar maakt dat betreding niet of onder voorwaarden is toegestaan.

Tevens hebben de vergunninghouders recht van overpad in de landerijen: Aan de rechteroever en gezien vanaf de stuw:

Vanaf de stuw Vechterweerd;

  • J. Schrijver en W. Ruitenberg.

Aan de weg Zwolle-Dalfsen tussen de stuw en de spoorlijn Zwolle-Meppel.

  • J. Aalbers, E. Zieleman, J. Anninga en A.J. Schouten.

Vanaf de spoorlijn Zwolle- Meppel tot ca. Berkummerkolk;

Staatsbosbeheer.

Vanaf de Berkummerkolk tot beide verkeersbruggen Zwolle Meppel.

Vanaf de bruggen tot Camping Vechterstrand;

  • W. Louwerse.
    Aan de linkeroever en gezien vanaf de stuw:
  • Vanaf de stuw Vechterweerd tot kolk De Tempel; de WMO en J. Dijk.

Vanaf ca. 400m beneden de kolk De Tempel tot beneden de spoorbrug Zwolle-Meppel;

A.A. Ruitenberg, Hr. Poppe.

Tegenover de Berkummer Kolk tot ca 100 m van de kolk Nieuwe Verlaat;

Hr. Kroezen, gebr. van Dam.

Vanaf ca 400m beneden Nieuwe Verlaat tot verkeersbrug Zwolle-Meppel;

gem. Zwolle, F. Bongers.

Vanaf paal HM 570, nabij Agnietenplas, tot aan Kranenkolk over een lengte van ca 500m, gedurende de periode van 1 juli tot 1 maart;

Stichting OV. Landschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *