Vissen op de Tolplas

Vissen op de Tolplas

De Tolplas, gelegen in de buurt van Hoge Hexel onder de rook van Almelo, biedt sportvissers een fantastische plek om te vissen. Het meer herbergt een diversiteit aan vissoorten, waaronder karper, brasem, snoek en voorn. Of je nu een karpervisser bent of liever op roofvissen zoals snoek vist, de Tolplas heeft een goed en gezond visbestand.

Het kristalheldere en rustige water van de Tolplas zorgt voor een ideale viservaring. Met goed georganiseerde visstekken en gemakkelijke toegang tot het water, is het een waar genot om hier je hengel uit te werpen. Of je nu alleen gaat vissen, met vrienden of met het hele gezin, de Tolplas biedt voldoende ruimte en mogelijkheden voor een ontspannen dagje vissen. Let op; op de drukkere dagen in de recreatieplas gaan zwemmers en andere watersporters voor.

Roofvissen op de Tolplas

De Tolplas is een geliefde plek voor roofvissen zoals baars en snoek. Gebruik kunstaas zoals creature baits en andere softbaits om succesvol te zijn. Een snoekbaarsdobber en spiering zijn vanaf de kant ook zeer effectief op baars, vooral rond schemering.

Voor baars kun je de obstakels in het water opzoeken en daar vissen met de ned rig, tubes of carolina rigs. Het zijn de fijnere technieken die vaak goed werken op de Tolplas.

Als de baars verspreid lijkt te liggen en de vangsten moeizaam zijn, probeer ze dan op te sporen met searchbaits. Zodra je een aanbeet krijgt, blijf dan bij dezelfde techniek.

De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van van het talud en de waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt.

Karpervissen op de Tolplas

De Tolplas staat bekend om zijn krachtige karpers. Gebruik boilies in combinatie met hennep om de karper aan te trekken en te behouden.

Op de Tolplas zijn er verschillende hotspots waar karpers zich vaak ophouden. Probeer de vis te lokaliseren aan de windzijde van het water; als de wind meerdere dagen uit dezelfde hoek waait, werkt dit in jouw voordeel!

In het voorjaar vind je de vis vaak op ondiepe plekken, terwijl ze zich in de zomer en herfst dichtbij de taludranden bevinden.

Witvissen op de Tolplas

De waterkwaliteit is super goed en dat zie je terug in de afmetingen van de brasems, voorns en andere witvissoorten. Zowel met de vaste stok, feeder- als methodhengel is het goed vissen in de Tolplas. 

Tijdens het witvissen op de Tolplas kun je grote hoeveelheden vis vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Afhankelijk van het seizoen was mei vroeger een goede vangstmaand, maar tegenwoordig zijn augustus en september vaak de topmaanden voor het vissen op de Tolplas.

Forel vissen in de buurt van de Tolplas

Op slechts 20 minuten afstand kun je je maaltje vangen bij de Forelvijver Broekbeke. In de forelvijver wordt zalm- en regenboogforel uitgezet. De regenboogforellen zijn ongeveer 300/400 gram per stuk. De zalmforellen wegen 800/1200 gram. Als aas kan je powerbait, meelwormen of wasmotten gebruiken. Vissen met kunstaas is niet toegestaan.

Arrangementen, afhuren en hengelhuur zijn mogelijk. Ze geven zelfs uitleg over het schoonmaken van je vis, top service dus!

Wil jij leren forel vissen? Lees dan onze tips en/of ga naar Geesteren toe om het te leren.Liever zelf aan de gang met forel fileren of een lekker forel recept? Geen zorg, wij helpen je ook culinair graag op weg.

Steur vissen in de buurt van de Tolplas

Start de auto of ga met het openbaar vervoer en op naar de Broekbeke in Geesteren. Op slechts 20 minuten van Recreatiepark De Tolplas kun je steur vissen.

Op de catch and release vijver kan je vissen op karpers en steuren. Er zitten graskarpers, schubkarpers, meerval of Siberische steuren en Beluga steuren in.

Als aas kan je gebruik maken van bijvoorbeeld kaas, haring, zalm, wormen, en mais. Kaas en haring wordt verkocht in de kantine. Er mag alleen gevist worden met haken zonder weerhaak.

Wil je weten wat je nodig hebt voor de karper-, steur en avonturenvijver? Wij geven je graag tips en uitleg voor het vissen op avonturenvijvers.

Vissen op de Tolplas: Alles wat je moet weten

Dieptekaart Huttenheugte

Het midden van de vijver is 6 meter. Langs de zijkanten zijn de ondiepe taluds van 0,5 tot 1 meter.

Met name het deel rond de taluds en de noordoost en oost hoek van het water is interessant om goed uit te vissen. Dit is vaak de zone waar goed vis te vangen is.

Recreatiepark De Tolplas

Kijk vanaf jouw cottage uit op je eigen privésteiger. Zo heb jij de beste visplek van het park helemaal voor jezelf. En natuurlijk ben je direct bij de rest van je gezelschap, want vanuit je vakantiehuisje kijk je zo naar de steigers in de tuin. Boek nu jouw cottage met speciale privé vissteiger. 

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen visvakantie in Overijssel of een gezinsvakantie waarbij vissen een van de activiteiten is, de Tolplas is een uitstekende keuze. Geniet van de rustige viswateren, de prachtige natuur en de comfortabele huisjes aan het water voor een onvergetelijke viservaring.

Heb je tips over vistechnieken specifiek voor de Tolplas? Deel ze dan met ons, dan nemen we ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in overijssel

Waar mag je vissen in het vakantiepark?

1. Vissen is alleen toegestaan voor gasten van Recreatiepark De Tolplas. Wij gaan er vanuit dat u de juiste materialen in uw bezit heeft en gebruikt.

2. Materiaal voor karpervissers:

  • Groot landingsnet geschikt voor karpers.
  • Onthaak mat

3. Hengels:

  • Haakmaten kleiner dan haakmaat 4 zijn verboden.
  • Er mag alleen met weerhaakloze haken dan wel haken met een plat geknepen weerhaak gevist worden.
  • De laatste 50 cm van de hoofdlijn dient te zijn afgeschermd liefst d.m.v. een tube.
  • Er dient een visvriendelijke loodmontage gebruikt te worden, zodat bij lijnbreuk het lood altijd loskomt van de onderlijn.
  • De molen dient te zijn voorzien van een goed ingestelde slip, zodat de karpers niet worden beschadigd; voor vaste karperhengels dient er een topelastiek te worden gebruikt.

4. Aantal toegestane hengels

  • 2 hengels per persoon 
  • Een maximum van 6 hengels per accommodatie
  • Vis recht vooruit, denk om uw medevissers.
  • Markers zijn niet toegestaan.

5. Voer: De recreatieplas is stilstaand water. Door gebruik van bepaalde voedingsstoffen worden bepaalde algen veroorzaakt, o.a. blauwalg:

  • Het is verboden om onbehandeld voer te gebruiken zoals duivenvoer, aardappelen, maïs en tijgernoten enz. Een karper gaat dood van dit voer. Partikels dienen minimaal 24 uur geweekt en daarna gekookt te worden.
  • Het gebruik van voerboten is niet toegestaan.
  • Voerplaatsen aanleggen is NIET toegestaan.
  • Het bijvoeren is niet toegestaan.
  • Het goed afsluiten en opruimen van voer of voerresten voorkomt ongedierte.

6. Foto’s:

  • Het maken van foto’s kunt u het beste doen terwijl u hurkt met de onthaak mat voor u. Dit voorkomt dat de vis inwendige bloedingen krijgt mocht u hem laten vallen.
  • Gevangen vis dient direct terug gezet te worden door  het schepnet/weegzak in het water te leggen en de vis weg te laten zwemmen. 

Tips:

  •  Indien de gevangen karper erg onrustig en onhandelbaar is, komt dit in bijna alle gevallen door het te snel binnenhalen. Het advies is om de volgende karper voor de steiger nog een flink aantal rondjes te laten zwemmen totdat deze duidelijk opgeeft en dan pas te scheppen. Mogelijk staat uw slip toch nog te strak afgesteld. Als u deze losser zet is de kans op een onrustige karper veel minder,  maar nog belangrijker, een beschadigde bek bij de karper wordt hiermee voorkomen.
  • U kunt met een losse slip meer vis vangen. Staat de slip te strak dan breekt uw lijn of u trekt de haak door de lip van de vis.  In beide gevallen verspeelt u de vis.
  • Leer u zelf een goede techniek aan om de karper veilig vast te houden, b.v. met de linkerhand onder de voorzijde waarbij de duim de karper ondersteund en met de wijsvinger voor de borstvin die van u afstaat en de volgende vinger achter de borstvin en ondersteun met de rechterhand de achterzijde.
  • Maak uw onthaak mat en landingsnet schoon voor gebruik om overdracht van ziektes tussen verschillende viswateren te voorkomen.
  • Leg uw gevangen karper nooit op een droge onthaak mat maak deze eerst goed nat.

Visvergunning Tolplas

Vissen is alleen toegestaan voor gasten van Recreatiepark De Tolplas.

Voorwaarden en bepalingen:

  • Laat geen rommel achter, denk ook aan uw sigarettenpeuken.
  • Nachtvissen en tenten zijn niet toegestaan.
  • De beheerder heeft het recht te controleren of u zich aan de regels houdt.
  • Bij conflicten is de uitspraak van de beheerder bepalend.
  • Er zijn veel meer dagen om te vissen dan in de zon aan het water te liggen. Daarom gaan zwemmers en strandbezoekers vóór vissers. Dus bij mooi weer is er minder gelegenheid om te vissen
  • De Kempervennen – Westerhoven, Noord-Brabant
  • Het Meerdal – America, Limburg
  • De Huttenheugte – Dalen, Drenthe
  • Het Heijderbos – Heijen, Limburg
  • Parc Sandur – Emmen, Drenthe
  • Port Zélande – Ouddorp, Zeeland
  • De Eemhof – Zeewolde, Flevoland

Recreatiepark De Tolplas biedt uitstekende vismogelijkheden voor karper, brasem, snoek en voorn. Lees onze vistips, en vang meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *