Vissen in Houten
Vissen in Houten
Houten ligt naast Utrecht en is een ideale plek voor sportvissers, Houten is centraal gelegen en biedt een scala aan prachtige viswateren waar je goed kunt vissen. Met diverse wateren binnen de rondweg, zoals de Imkersplas, Kooikersplas, Rietplas, Oosterlaakplas en de plassen bij het sportterrein de Meerpaal, zijn er volop mogelijkheden.
Voor liefhebbers van nachtvissen zijn er speciaal aangewezen nachtviszones. Houd er rekening mee dat vissen in zwemgedeelten van recreatiegebieden niet is toegestaan, om de veiligheid van zwemmers te waarborgen. Daarnaast zijn de eilandjes in de plassen belangrijke broedgebieden voor vogels, dus vissen vanaf deze locaties is verboden.
Er zijn nog andere interessante visstekken in Houten. Zo is de ‘omgelegde’ Houtense Wetering langs de Staart, de Weide- & Biezenvelden en het Inundatiekanaal tussen Schalkwijksche Wetering en ‘t Werk aan de Korte Uitweg in Tull en ‘t Waal een populaire plek.
Voor de leden van HSV de Vaart – Poscar is de Honswijkerplas een ware visparel. Hier kun je genieten van een rustige en omgeving vol natuur. Let wel op de specifieke regels die gelden voor deze locatie, zoals het verbod om tussen zonsondergang en zonsopkomst en het gebruik van meer dan twee hengels.
Naast de geweldige vismogelijkheden biedt Houten ook tal van andere activiteiten voor bezoekers. Ontdek de charmante winkels, geniet in de restaurants en verken de prachtige omgeving. Houten is een ideale en centrale bestemming voor een ontspannen weekendje weg in Nederland waar je kunt genieten van de natuur en je passie voor vissen.
Kom naar deze prachtige Utrechtse gemeente en neem je vishengel mee, Houten verwelkomt je met open armen voor een onvergetelijke visdag.
Karpervissen in Houten
Houdt je van een uitdaging? Voer dan 1 of 2 dagen voor op het Amsterdam-Rijnkanaal en beproef je geluk in de nacht. De beste kans heb je vanaf Mei tot en met Oktober, kies voor interessante stekken met waterplanten en interessante diepteverschillen.
Heb je geen dieptemeter of voerboot met fishfinder. Doe dan je huiswerk op Sonar Chart Viewer en noteer de beoogde stekken in je telefoon.
Vis met tijgernoten en/of boilies en je kunt mooie vangsten boeken tijdens het karpervissen op het Amsterdam-Rijnkanaal.
Voor de beginnende karpervissers zijn de wateren op het industrieterrein of de Imkersplas, de Kooikerplas, de Rietplas & Oosterlaakplas een betere stek om het geluk kansrijker te beproeven.
Roofvissen in Houten
Snoekvissen in Houten doe je in de zomer in de singels en vijvers, vis met spinnerbaits, snoekstreamers of andere weedless kunstaasjes.
Baars en snoekbaars op het Amsterdam-Rijnkanaal is goed zoeken, de meeste kans maak je rond de taluds van de vaargeul of onderbrekingen in de oeverzone. Hier profiteert de baars en snoekbaars van de kleine aasvissen die zich hier vaak ophouden. Vis traag met kleine shads of creature baits en gebruik een ultra light hengel want de aanbeten zijn vaak voorzichtig. Met name rondom de schemering maak je goede kans.
Witvissen in Houten
Witvissen doe je natuurlijk met de vaste stok op 11 meter net achter de talud rand op het Amsterdam-Rijnkanaal, vis met schraal voer en een dobber van 0,5 – 2,5 gram afhankelijk van de stroming en je maakt goede kans op een leuk dag vol vangsten van voorn tot grote brasem.
Feedervissen op het Amsterdam-Rijnkanaal kan het beste met de korf strak tegen de overkant of tegen het talud aan van de overkant. Door te vissen met pelletvoer of schraalvoer en mini-boilies of pieren maak je goede kans op grote brasem. Wil je liever voorns, kolblei en kleinere witvis vangen kies dan voor het vissen met maden.
Liever niet op de grote plons aan de gang? Kies dan voor de winkle picker of method feeder en ga vissen op de singels of één van de Houtense plassen.
Visboot huren in Houten
De beste visboot in regio Houten huur je op de Loosdrechtse plassen bij Arjan van den Hoek. Huur een Dock Steel visboot of de trapkayak.
Kies voor natuurlijke kleuren kunstaas als je gaat roofvissen, het water kan is vaak erg helder. Ga trollend op zoek naar de snoek en als je een aanbeet krijgt, werp dit dan verder uit.
De Dock Steel boten zijn ook erg geschikt om lekker ergens tegen een rietkraag aan te leggen en vanuit te witvissen of karpervissen.
Ben jij in het bezit van een betere of korter bijgelegen bootverhuur? Laat het ons weten en wij vullen de content graag aan.
Forel vissen in Houten
Forelvissen doe je in Gemeente Houten bij de Ruigenhoek of één van de andere forelvijvers.
Bij de Ruigenhoek kun je een hengel huren, aas kopen en ze serveren zelfs een ruimte menu kaart.
Liever zelf aan de gang met forel fileren of een lekker forel recept? Geen zorg, naast de basis tips in forelvissen voor beginners helpen wij je ook culinair graag op weg.
Steur vissen in Houten
Steur vissen in Houten kan onder andere Bij de Ruigenhoek, ook voor karper en meerval ben je hier aan het juiste adres.
Wil je weten wat je nodig hebt op avonturenvijvers of heb je andere tips nodig? Lees dan onze tips, wij helpen je graag.
De soorten die worden uitgezet zijn; de Siberische steur, Beluga, Diamant/Russische steur en Sterlet steur.
De beste visstekken van Houten: Alles wat je moet weten
Wil je de viswateren in Houten echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Utrecht en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.
De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in Houten dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de fanatieke vissers is het Amsterdam-Rijnkanaal dé uitdaging.
Heb jij tips wat betreft viswateren en vistechnieken specifiek voor Houten? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Waar mag je vissen in Houten?
- Amsterdam-Rijnkanaal, tussen km-paal 29,95 (nabij station Maarssen) en de Prinses Irenesluizen in Wijk bij Duurstede
- Rivier de Vecht
- Bunnik: Kromme Rijn, brug Odijk tot Utrecht
- Houten: Inundatiekanaal Tull & ’t Waal
- Houten: direct buiten de Rondweg
- Houten: Rietplas & Oosterlaakplas
- Nieuwegein: Haven van de Koninginnensluizen
- Nieuwegein: Tweede Veld • Nieuwegein: Lekkanaal
- IJsselstein: Hollandse IJssel tussen Knollemanshoek/ IJsselstein en Doorslag/ Nieuwegein
- Utrecht: Uraniumkanaal & Meson-, Proton-, Kern-,
- Energie-, Industrie- en de haven tussen Tractie- & Nijverheidsweg
- Utrecht: Plas Lage Weide
- Utrecht: Haarrijnse Plas
- Utrecht: Plas Veldhuizen
- Utrecht:Leidsche Rijn
- Utrecht, fort Blauwkapel
- Ronde Venen (Kockengen): De Geer
- Stichtse Vecht (Breukelen): Bijleveld
- Stichtse Vecht (Breukelen): Grote Heycop
Gemeente Houten
- Het water binnen de Rondweg, waaronder Imkersplas, Kooikerplas, Rietplas en Oosterlaakplas. In de plassen is het verboden te vissen
– in de zwemgedeelten.
– vanaf het strandeiland in de Rietplas.
– vanaf de eilandjes in de plassen, dit zijn vogelbroedgebieden. - Het water direct langs de buitenzijde van de Rondweg van Houten, waaronder de ‘omgelegde’ Houtense Wetering langs de Staart.
- De plassen bij het sportterrein de Meerpaal. Hier mag uitsluitend geparkeerd worden op de verharde gedeeltes
- Biezenvelden, Bij het Fectiopad mag uitsluitend geparkeerd worden op de verharde gedeeltes.
- Het water gelegen in het bedrijventerrein Rondeel en De Rede Toestemming voor het overige viswater in de Gemeente Houten vindt u in de Gezamenlijke lijst van viswater.
- buitengracht om fort Honswijk. Van Visserijbedrijf Burger in Benschop hebben de AUHV leden toestemming om hier te vissen. De gracht mag alleen bevist worden vanaf de buitenzijde van het fort. Het vissen vanuit een bellyboat is hier verboden. Nachtvissen is vanwege de verkeersveiligheid verboden.
- Tull & ’t Waal Inundatiekanaal Tot 75 meter vanaf de Waalseweg en de Lange Uitweg is nachtvissen verboden.
- Nachtviszones in Houten Er mag binnen de Rondweg alleen gevist worden in de nachtviszones (zie kaartjes). Per vissend lid mag (indien toegestaan op de kaartjes) één kampeermiddel worden geplaatst. Er mag niet in het gras worden geparkeerd. Legenda nachtviszones zie Website AUHV
Voorwaarden en bepalingen:
- Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet!
- Het gebruik van een onthaakmat is bij karpervissen verplicht – en is aanbevolen bij het vissen op roofvissen.
- Tijdens het roofvissen dient men tevens een onthaak- en kniptang te bezitten en te gebruiken.
- Het is verboden om tijdens het vissen een leefnet in het bezit te hebben en te gebruiken,
met uitzondering van wedstrijden die bij de AUHV/ regionale wedstrijdcoördinatie zijn aangemeld en voorzien zijn van een wedstrijdtoestemming. - Het is verplicht om bij viswedstrijden en evenementen in AUHV viswater loodvrij te vissen
Het bestuur van de AUHV – Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging verleent toestemming aan leden om:
- met maximaal 2 – en in een aantal aangewezen wateren met 3 hengels -, geaasd met de wettelijk toegestane aassoorten te vissen in de hierna vermelde wateren, vanaf openbaar toegankelijke oevers of waar toegestaan vanaf een vaartuig.
Zonder bijbehorende geldige AUHV-VISpas (lidmaatschapsbewijs) vis je zonder wettelijk vereiste toestemming (art.21 Visserijwet). Je bent verplicht de wettelijke- en de verenigingsbepalingen na te leven. Je kunt hiervoor de Lijst van Nederlandse Viswateren en/of www.visplanner.nl raadplegen. Voor jouw handelingen aan- en in het water ben je persoonlijk verantwoordelijk. De AUHV kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
NACHTVIS TOESTEMMING
Het bestuur van de AUHV geeft haar leden toestemming om: ’s Nachts van 2 uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst te vissen in het AUHV-viswater zoals vermeld in deze lijst en in het AUHV- viswater zoals genoemd in de Gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren. Voor een aantal wateren zijn nachtviszones aangewezen. Je hebt hiervoor géén nachtvissticker op jouw VISpas nodig. Voor het nachtvissen of het vissen met 3 hengels in viswater van andere verenigingen kan via de website van Sportvisserij Nederland een Nachtvistoestemming en/of 3-hengeltoestemming (sticker op de VISpas) worden gekocht. Controleer bij de gemeente waar je vist in de APV of je er gebruik mag maken van een schuil -/ kampeermiddel.
De belangrijkste algemene bepalingen van Sportvisserij Nederland bij het (nacht) vissen zijn:
- Het schuilmiddel mag de maximale afmetingen hebben van (lengte x breedte) 2,80 m x 2,20 m.
- Het schuilmiddel is alleen toegestaan in groene-, bruine of camouflage kleur
- Kampvuur, lawaai en overlast zijn verboden
- Afval dient in het schuilmiddel te worden bewaard en na afloop mee naar huis te worden genomen
- Je mag maximaal 3×24 uur gebruikmaken van dezelfde visstek
- Bij het vissen op karper is het gebruik van een onthaakmat verplicht.
Zie verder de landelijke bepalingen, waaronder:
- Het is verboden struiken of bomen te snoeien
- Het gebruik van een barbecue, overmatig alcohol en drugs is verboden
HENGEL TOESTEMMING
Het bestuur van de AUHV geeft haar leden toestemming om: in het hieronder genoemde AUHV viswater te vissen met maximaal 3 hengels geaasd met de wettelijk toegestane aassoorten. Je hebt hiervoor géén 3-hengelsticker op jouw VISpas nodig. AUHV 3-hengel viswateren, kijk op de genoemde bladzijden in de Gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren voor de precieze ligging en bepalingen.