Vissen op het kanaal Gent-Terneuzen

Vissen op het kanaal Gent-Terneuzen

Het kanaal Gent-Terneuzen is een kanaal dat landelijke bekendheid heeft vanwege de ligging. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het kanaal Gent-Terneuzen.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Info Wikipedia: Het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een kanaal dat de stad Gent in België via het Sluizencomplex Terneuzen verbindt met de Westerschelde, waardoor de stad een rechtstreekse verbinding met de Noordzee heeft. Het kanaal mondt uit in Terneuzen.

Het kanaal loopt door drie gemeenten, namelijk Gent en Zelzate in België en de Nederlandse gemeente Terneuzen. Het kanaal is van wezenlijk belang voor de Gentse economie. Het verbindt de haven van Gent, de op twee na grootste haven van België (na Antwerpen en Brugge-Zeebrugge), met de zee.

Het kanaal heeft een totale lengte van ongeveer 32 kilometer. De diepte van het kanaal bedraagt 13,50 meter en is 60 meter breed. Ter hoogte van Sluiskil en Sas van Gent zijn er bochten en hier is het kanaal circa 7 meter breder.

 

Karpervissen op het kanaal Gent-Terneuzen

Karpervissen is moeilijk op dit kanaal, vanwege de aanvoer van brak water. Toch zijn er karper vangsten bekend. Karpervissen op het kanaal Gent-Terneuzen kan zeer succesvol zijn, voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. Zoek naar mosselbanken en rustige stukken water nabij de vaargeul zoals inhammen of haventjes.

De karpers zijn gewend om groot en hard aas te eten, dus voer niet te subtiel. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het kanaal Gent-Terneuzen

Het dropshot vissen vanaf de kant is erg populair op het kanaal Gent-Terneuzen.

Vis langs de kademuren met kleine shads en creature baits en je vangt mooie baarzen en snoekbaarzen.

Doe je huiswerk goed met de Sonar Chart Viewer en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het kanaal Gent-Terneuzen.

Witvissen op het kanaal Gent-Terneuzen

Tijdens het witvissen op het kanaal Gent-Terneuzen heb je de kans om mooie aantallen voorns en kolbleien te vangen. Vis met de feeder op vaste stok en je kunt een dag vol actie verwachten.

Het kanaal is vrij diep langs de kanten dus zorg dat je tuig lang genoeg is als je met de vaste stok gaat vissen. De gemiddelde diepte ligt op 6-7 meter.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school witvis over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Snoekvissen op het kanaal Gent-Terneuzen

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het kanaal Gent-Terneuzen maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en rondom obstakels. Vis met dieplopend kunstaas en/of doodaas en je kunt grote snoek vangen. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet niet de kanten langs de kademuren uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen.

De diepte is je uitdaging als je gaat snoekvissen op kanaal Gent-Terneuzen

Vissen op het kanaal Gent-terneuzen (1024 x 200 px)

Visboot huren op het kanaal Gent-Terneuzen

Heb jij een bootverhuur op kanaal Gent-Terneuzen? Laat het ons weten en dan krijg je een vermelding op deze plek.

Wél kun je een boot huren in Terneuzen bij Kreekje varen, ga op pad met de mooiste fluisterboten en vis de kanten goed uit. 

Het vissen op de Otheense Kreek is prachtig en rustgevend. Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart kanaal Gent-Terneuzen

De dieptekaart van het kanaal Gent-Terneuzen vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het kanaal Gent-Terneuzen?

Richt je in de winter op de interessante dieptes en luwtes in de buurt van havens. Zoek in de zomer naar de ondiepere zones met meer waterplanten en/of instromen van vers water.

Vissen op het kanaal Gent-Terneuzen: Alles wat je moet weten

Wil je kanaal Gent-Terneuzen echt goed bevissen neem er dan de tijd voor en boek een visvakantie naar Zeeland

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de obstakels en diepteverlopen interessant, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en mosselbanken onder eigen kant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het kanaal Gent-Terneuzen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zeeland

Visvergunning kanaal Gent-Terneuzen

Kanaal Gent-Terneuzen

  • Er mag geen leefnet worden gebruikt.
  • Men dient aandacht te hebben voor de scheepvaart.
  • Het is verboden wedstrijden te organiseren zonder vooraf toestemming te vragen bij de visrechthebbende.
  • Men mag maximaal 1 snoekbaars en of 5 baarzen in bezit hebben.
  • Tijdens wedstrijden van of vanwege ONI mag alleen door deelnemende wedstrijdvissers gevist worden op de gebruikte delen van wedstrijdparcoursen. 
  • Het is verboden te vissen binnen een straal van 100 meter van de sluis.

Beschrijving kanaal Gent-Terneuzen

Het kanaal van Gent naar Terneuzen (het kanaal) is een viswater, dat vanaf de grens met België tot aan de sluizen van Terneuzen, middels een huurovereenkomst verhuurd is aan de Hengelaarsvereniging Ontspanning Na Inspanning uit Terneuzen (ONI). Diep water, zomer en winter te bevissen, vanaf beide kanten van het kanaal. 

In 1995 werden via vangstregistratie nog slechts 9 vissoorten geregistreerd. Aal, Bot, Blankvoorn, Harder, Ruisvoorn, Schol, Spiering, Tong en Zeebaars. 

Bij het uitwerken van de vangstregistratie van 1998 tot 2001 werden 17 te vangen soorten geteld. Aal, Blankvoorn, Bot, Fint, Harders (vermoedelijk twee soorten), Haring (z.g. Meiharing), Kolblei, Ruisvoorn, Schol, Schubkarper, Spiegelkarper, Snoek, Snoekbaars, Spiering, Tong, Wijting, en Zeebaars.

Natuurlijk kan je vanaf de sluis bij Terneuzen tot aan de brug bij Sluiskil ook nog Krabben en Steurkrab tegenkomen. 

Het is ten strengste verboden om op of in de sluizen (100 m) te vissen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *