Vissen op het Veerse Meer
Vissen op het Veerse Meer
Het Veerse Meer ligt in de provincie Zeeland en ten zuiden van het eiland Noord-Beveland, en ten noorden van Walcheren en Zuid-Beveland. In het westen is het van de Noordzee afgesloten door de Veerse Gatdam die in 1961 werd gesloten. In het oosten is het van de Oosterschelde afgesloten door de Zandkreekdam die op 3 mei 1960 werd gesloten, met daarin de Zandkreeksluis die via de Zandkreek een vaarweg geeft naar de Oosterschelde. Bij Veere zijn twee sluizen die toegang geven tot het Kanaal door Walcheren.
Het Veerse Meer is 22 kilometer lang. De breedte varieert van 150 tot 1300 meter. Het diepste punt is 17,3 meter en ligt aan de kant van de Veerse Gatdam, de gemiddelde diepte van het Veerse meer is 5 meter. In het meer bevinden zich 13 grote en kleine eilanden;
- Schutteplaat
- Mosselplaat
- Haringvreter
- Soelekerkeplaat
- Aardbeieneiland
- Arneplaat
- Oranjeplaat
- Bastiaan de Langeplaat
- Spieringplaat
- Zandkreekplaat
- Middelplaten
- Schelphoekplaat
- Sabbingeplaat
- Meerkoetplaat
Een paar terreinen en eilanden zijn voor het publiek gesloten.
Het water is brak, met een variërend zoutgehalte. Sinds mei 2004 wordt er zout water doorgelaten van en naar de Oosterschelde via de Katse Heule , waardoor het zoutgehalte zal toenemen, en er een getij van ongeveer 10 centimeter ontstaat.
Het meer is een aantrekkelijke watersportplaats voor zeilers, sportvissers en sportduikers. Bij de meeste eilanden en verschillende oevers zijn steigers voor pleziervaartuigen, waar gratis aanlegplaatsen zijn die echter maar 24 uur lang gebruikt mogen worden. Er zijn enkele duikstekken, onder andere ten noorden van Wolphaartsdijk en aan de westkant van Veere.
Jaarlijks worden in het meer circa twaalfduizend forellen uitgezet, waarvan de helft regenboogforellen en de andere helft beekforellen.
Roofvissen op het Veerse Meer
Ga voor de zoute roofvis! Forel, gul, fint en diverse soorten platvissen, zoals tarbot en schol.
Kies voor kleine shads of dropshot montage en je zult een dag vol actie kunnen verwachten. Spoel bij thuiskomst na het vissen op zout water altijd je hengel even af onder de douche of kraan.
Liever bezig op het zoete water kijk dan eens naar wateren zoals, de Veerse Kreek of andere wateren rondom Middelburg.
Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed zoute roofvis te vangen. Zoek de diepere stekken, stekken rondom steigers of stekken met veel wiergroei. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag op het Veerse Meer.
Visboot huren op het Veerse Meer
Huur de een visboot bij Bootverhuur Sloepenmeer en je kunt lekker vissen en of touren over het Veerse Meer.
Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met klein kunstaas.
Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Veerse Meer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden.
Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit. Je kunt zowel zeevissen alsook grote forellen vangen op deze manier.
Karpervissen op het Veerse Meer
Dit kan niet op het Veerse Meer, het Veerse Meer is te zout voor een goed karperbestand om te overleven.
Wil je toch karpervissen in Zeeland? Kijk dan eens voor het vissen in één van de zoetere binnenwateren zoals bij Middelburg.
Witvissen op het Veerse Meer
Dit kan niet op het Veerse Meer, het Veerse Meer is te zout voor een goed witvisbestand om te overleven. Met de feederhengel is het wel fantastisch om bijvoorbeeld te vissen op platvis, vis met zagers, reepje vis of zeepieren en je kunt een leuke dag verwachten. Spoel bij thuiskomst na het vissen op zout water altijd je hengel even af onder de douche of kraan.
Wil je toch witvissen op brasems en voorns in Zeeland? Kijk dan eens voor het vissen in één van de zoetere binnenwateren zoals bij Middelburg.
Dieptekaart Veerse Meer
De dieptekaart van het Veerse Meer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Veerse Meer?”. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.
Vissen op het Veerse Meer: Alles wat je moet weten
Het vissen op het Veerse Meer ontdek je pas echt als je de tijd ervoor neemt, boek een visvakantie in Zeeland en ontdek de echt goede visplekken! De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het Veerse Meer is zo groot dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen.
Heb jij tips voor het vissen op het Veerse Meer in Zeeland? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Alle op het kaartje aangegeven oevers en oeverstroken mogen net als alle openbaar toegankelijke oevers betreden worden. De wettelijke gesloten tijd voor aassoorten in april en mei geldt hier niet.
Niet gevist mag worden in (zie afbeelding):
- Het water tussen de Middelplaten en de zuidoever.
- De strook water voor en langs de noordkant van de Middelplaten en voor de daartussen gelegen kreken, de westelijk daaraan grenzende strook water voor de Egbert Petruspolder, alsmede de strook water rond het zuidelijk deel van de Goudplaat, voor zover deze stroken door middel van palen met borden en opschriften zijn aangegeven.
- Andere dan hiervoor onder viswater aangegeven kanalen, havens, havenmondingen en kreken en geulen tussen de platen.
Beste,
ik ben Kobe uit België en kom dit weekend naar het Veerse meer in Kamperland.
Ik zou er graag een dagje komen vissen en wilde hiervoor een Vispas aanvragen, maar ik zat met enkele vragen.
Volstaat een kleine vispas? Of zijn er opties voor een Vispas van een kortere periode te nemen?
Aangezien ik na dit weekend niet echt meer in Nederland zou komen vissen.
Bedankt alvast om dit te bekijken.
Veel groetjes,
Kobe
Beste Kobe,
bedankt voor jouw vraag. De Vispas volstaat aangezien je deze voortijdig moet aanvragen en het wellicht redelijk kortdag kan zijn is het raadzaam deze gewoon lokaal aan te schaffen en op pad te gaan met de VBL(Voorlopig Bewijs Lidmaatschap).
Met vriendelijke groet,
Sportvisbrigade