Vissen in de Hoeksche Waard
Vissen in de Hoeksche Waard
Hoeksche Waard is een gemeente Zuid-Holland en ligt tussen het Spui, Hollands Diep, Haringvliet, Dordtsche Kil en de Oude Maas in. De gemeente ontstond na een gemeentelijke herindeling van vijf Zuid-Hollandse gemeenten (Oud-Beijerland, Korendijk, Strijen, Cromstrijen en Binnenmaas) per 1 januari 2019 en omvat naast het eiland Hoeksche Waard ook het eiland Tiengemeten.
De Hoeksche Waard is een paradijs voor vissers, met een diversiteit aan viswateren en uitstekende mogelijkheden om te vissen. De rivieren Spui, Hollands Diep, Haringvliet, Dordtsche Kil en de Oude Maas omringen de Hoeksche Waard en bieden talloze vismogelijkheden. Deze wateren staan bekend om hun rijke visbestand en zijn de thuisbasis van verschillende vissoorten, waaronder snoekbaars, baars, brasem, karper en zelfs zeevissen zoals tong en zeebaars.
Naast de grote rivieren zijn er ook tal van watergangen en vijvers in de regio waar je kunt vissen. Of je nu kiest voor het vissen vanaf de oever of vanuit een boot, er zijn volop visstekken beschikbaar. De rustige en schilderachtige omgeving van de Hoeksche Waard maakt het vissen een ontspannende en plezierige ervaring.
De Hoeksche Waard biedt ook diverse faciliteiten en voorzieningen voor vissers. Er zijn tal van vissteigers en twee actieve hengelsportverenigingen. Daarnaast kun je ook terecht bij lokale viswinkels voor advies, visspullen en aas.
Dus als je op zoek bent naar een geweldige visdag, breng dan een bezoek aan de Hoeksche Waard.
Karpervissen in de Hoeksche Waard
Houdt je van een uitdaging? Voer dan 1 of 2 dagen voor op de grote rivieren en beproef je geluk in de nacht. De beste kans heb je vanaf Mei tot en met Oktober, kies voor interessante stekken met waterplanten en interessante diepteverschillen.
Heb je geen dieptemeter of voerboot met fishfinder. Doe dan je huiswerk op Sonar Chart Viewer en noteer de beoogde stekken in je telefoon.
Vis met tijgernoten en/of boilies en je kunt mooie vangsten boeken tijdens het karpervissen op de Dordtsche Kil en de Oude Maas.
Voor de beginnende karpervissers zijn de vijvers in de woonwijken een betere stek om het geluk kansrijker te beproeven.
Snoekvissen in de Hoeksche Waard
Ga je op snoek vissen in de polder wateren van de Hoeksche Waard kies dan voor ondiep kunstaas van 14 centimeter of groter. Dan kun je redelijk selectief vissen.
Wil je goed en effectief vissen ongeacht jaargetijde? Kies dan voor het vissen met snoekstreamers aan de spinhengel. Dit is en onderschatte techniek is met name in dit soort polder wateren uitermate effectief.
Vis de streamers ultiem langzaam en kies voor veel glitter, dan kun je zelfs de grotere metersnoeken verleiden tot een aanbeet. Want deze zwemmen er wel degelijk!
Heb je een roofvisboot? Probeer dan eens je geluk op de omliggende grote rivieren.
Snoekbaarsvissen in de Hoeksche Waard
Snoekbaars vissen op de Oude Maas doe je rond de schemering de diepere stekken van de Oude Maas om goede kans te maken.
Begin met korte worpen om te kijken hoe het zweefmoment van de aas is en of je contact maakt met de bodem. Hierdoor kun je direct scherp vissen en verjaag je geen vissen die mogelijk iets verderop in de stroming liggen.Kijk naar waterkleur, stroomsnelheid en drijfvuil. Zeker in het geval van drijfvuil kan de rivier helder lijken qua doorzicht, echter is het dan onderwater qua doorzicht dramatischer en zul je dus een aasje moeten kiezen met veel waterverplaatsing, zoals bijvoorbeeld de spikey shad of creature bait. Lees voor meer tips ons blog over het riviersnoekbaars vanaf de kant.
Baarsvissen in de Hoeksche Waard
Baarsvissen op de Oude Maas en Dordtsche Kil is een populaire en leuke sport voor zowel beginners als gevorderden. De beste tijd om baars te vangen is in de zomer wanneer het water warm is.
Een goede techniek is het gebruik van wormen of kunstaas aan bijvoorbeeld de carolina rig of dropshot-techniek. Kies juiste plekken rondom kribben met veel vegetatie of in de buurt van stroomnaden.
Wil je echt grote baarzen vangen, probeer dan je geluk op het Haringvliet of Hollandsch Diep.

Witvissen in de Hoeksche Waard
De Binnenbedijkte Maas is een uitstekende locatie voor witvissen. Voorn, kolblei en bij goede voercampagnes brasem zijn de meest voorkomende vangsten. De Binnenbedijkte Maas is niet makkelijk, maar wel leuk om als witvisser aan te pakken.
Om het meeste uit je viservaring te halen, is het aan te raden om te beginnen met de vaste stok op de kleinere sloten en als je al geoefend bent kun je direct al vissen met de feederhengel op de Binnenbedijkte Maas! Zoek naar een mooie taludrand en vis aan de onderkant om goede resultaten te behalen, vergeet dus niet om goed uit te peilen.
Voor aas kun je het beste zwaar grondvoer in donkere kleuren gebruiken, vermengd met casters en maden. Als haakaas kun je het best een maden, pieren of maïs gebruiken.
Een andere goede plek om op feedervissen in de Hoeksche Waard is de Oude Maas. Hier kun je ook goed vissen, kijk goed naar de stek waar je wilt vissen. De kant is niet overal gelijk, dus een visplateau kan noodzakelijk zijn.
Visboot huren in de Hoeksche Waard
Er zijn geen visboten in de directe omgeving te huur volgens onze informatie. Heb je een boten verhuur in de Hoeksche Waard en wens je een vermelding op deze plek? Neem dan contact met ons op per mail.
Toch een boot huren kies dan voor Visboot verhuur Bernisse en ga het water op met een degelijke boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om recreatiegebied Bernisse te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels.
De Boezemvliet en Binnenbedijkte Maas kun je ook met een eigen boot ontdekken. Kies dan om lekker te vissen met de rubberboot + elektro.
De Boezemvliet en Binnenbedijkte Maas zijn ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1,5 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.
Forel vissen in de Hoeksche Waard
Forelvissen in de Hoeksche Waard doe je bij de Zederik. Deze forellen zijn van extreem hoge kwaliteit mede vanwege de huisregels.
De forellen in de Meerkerkse kwekerij zwemmen in uitzonderlijk schoon water. Er wordt geen kunstaas en Powerbait gebruikt waardoor het water vervuild zou kunnen raken.
De vissen zwemmen gemiddeld 3 tot 6 maanden in de vijvers, je vangt dus forellen met een gemiddeld gewicht tussen de 350 en 450 gram! Wil je tips voor de juiste forel hengel set om een dag te gaan vissen? Wij helpen je ook graag aan deze informatie.
Houdt je van een uitdaging? Ga dan eens forelvissen op het Oostvoornse Meer!
Steur vissen in de Hoeksche Waard
Steurvissen in de Hoeksche Waard doe je in de regio bij Visvijver de Biesbosch. Op nog geen 40 minuten rijden vang je de mooiste steuren, karpers en meervallen. Visvijver de Biesbosch is heerlijk rustig gelegen midden in Nationaal park de Brabantse Biesbosch.
Zowel hengelhuur als het vissen met eigen hengel is mogelijk. Ga je een dagje met vriendin vissen of begin je net? Geen probleem, wij geven ook vistips, lees; steurvissen voor beginners.
Ook beginners hoeven geen zorgen te maken, we helpen je graag bij het steurvissen voor beginners. Dus start de auto of ga met het openbaar vervoer en op naar Werkendam.
De beste visstekken van de Hoeksche Waard: Alles wat je moet weten
Wil je de viswateren in de Hoeksche Waard echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Zuid-Holland en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.
De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in de Hoeksche Waard dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de fanatieke roofvissers zijn de polderwateren en het Hollandsch Diep goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de Oude Maas en de Dordtsche Kil een gave uitdaging.
Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor de Hoeksche Waard? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Waar mag je vissen in de Hoeksche Waard?
Lijst van viswateren HSV Groot Hoeksche Waard:
- Binnenbedijkte Maas
- Vluchthaven De Wacht
- Borrekeen vanaf Ronduitweg
- Kleine Gat
- Vissersvliet tot Zwartsluisje
- Oostbinnenhaven
- Wateren binnen de bebouwde kom Oud-Beijerland
- Groot-Hoekschewaard
- Regio Oud-Beijerland – Boezem
- Regio Oud-Beijerland – Even Buiten
- Regio Oud-Beijerland – Haven
- Regio Oud-Beijerland – Industrieterrein
- Regio Oud-Beijerland – Poortwijk 1
- Regio Oud-Beijerland – Poortwijk 2
- Regio Oud-Beijerland – Grote Put
- Regio Oud-Beijerland – Kleine Put
- Regio Oud-Beijerland – Ruiseweg
- Regio Oud-Beijerland – Spui
- Regio Oud-Beijerland – Zinkwegvijver
- Regio Oud-Beijerland – Zoomwijckvijver
- Regio Binnenmaas – Binnenbedijkte Maas
- Regio Binnenmaas – Boezemvliet
- Regio Binnenmaas – De Trekdam
- Regio Binnenmaas – ‘s-Gravendeel – Vijver aan de Lindenhof
- Regio Binnenmaas – ‘s-Gravendeel – Vijver aan de Noord Voorstraat
- Regio Binnenmaas – Lorregat
- Regio Binnenmaas – Maasdam – Van Limburg Stirumlaan, vijver in het park
- Regio Binnenmaas – Maasdam – Vijver gemeentehuis Binnenmaas
- Regio Binnenmaas – Polder Groot-Koninkrijk
- Regio Binnenmaas – Polder Maasdam
- Regio Binnenmaas – Polder Mijnsheerenland
- Regio Binnenmaas – Polder het Munnikenland van Westmaas
- Regio Binnenmaas – Polder Oude- en Nieuw Bonaventura
- Regio Binnenmaas – Polder St. Anthoniepolder
- Regio Binnenmaas – Polder Westmaas – Nieuwland
- Regio Binnenmaas – Puttershoek – Singel aan de Kastanjelaan
- Regio Binnenmaas – Singel aan de Groeneweg bij Wijk van je Leven
- Regio Binnenmaas – Aftakking Negenmorgenvliet langs Provincialeweg N489 richting Klaaswaal
Looprecht:
- Daar waar het Piershilse Gat uitmondt in het Spui.
- De Oude Tol in Oud-Beijerland.
- De wijk spuioever in Oud-Beijerland.
- De oever bij Klein Profijt te Oud-Beijerland.
- De uitmonding van de haven van Heinenoord.
- Ter plaatse van het bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug.
- Ter plaatse van de Heinnenoordtunnel.
- Bij Kuipersveer.
- Het openbaar toegankelijke grasveld langs de rivier te Puttershoek.
- De oever van de Dordtse Kil nabij de watertoren te ‘s-Gravendeel – de Wacht
In de APV van de gemeente is opgenomen dat bij nachtvissen, indien toegestaan, alleen als overnachtingsmiddel een paraplu met zijflappen is toegestaan.
– Nachtvissen en kamperen verboden.
– Verboden bebouwd akkerland te betreden waar looprechten zijn van de vereniging.
– Tenten of verblijven op akkerland verboden.
– Vissen op roofvis: snoek, snoekbaars en baars alleen voor leden.
– Het looprecht aan de zijde van de vissteigers aan de Schuringse Haven (bereikbaar via de Oost Middelweg of Schuringsedijk) geldt alleen tijdens de wedstrijden van hengelsportvereniging Hoeksche Waard. De vissteigers mogen dus alleen bij wedstrijden gebruikt worden.
– Het looprecht van de kom van het ‘Oude Diep’, bereikbaar via Middelsluissedijk Westzijde, geldt alleen tijdens de wedstrijden van Hengelsportvereniging Hoeksche Waard.
Het water Schuringse Haven vanaf brug Lange Boomweg tot aan het gemaal Cromstrijen heeft volgende extra regels:
- Verboden over het vee-rooster voor autoverkeer (weg naar het gemaal)
- Verboden te parkeren op en naast de weg over en voor het vee-rooster
- De weg over het vee-rooster is uitsluitend voor gebruik van Waterschap Hollandse Delta
Voorwaarden en bepalingen:
Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet
1 Het visdocument is strikt persoonlijk, overdracht is niet toegestaan.
2 Men dient zich te allen tijde te houden aan de voorwaarden en bepalingen, zoals verder in deze vergunning vermeld.
3 Men dient in het bezit te zijn van vispas, lijst van viswateren en de bijgevoegde kaart van de verhuurde wateren in de Hoekse Waard.
4 Ondergetekende verklaart zich te houden aan de voorwaarden en bepalingen, zoals in dit document vermeld. Het is hem of haar bekend dat bij overtreding er geacht wordt alsof er gevist is zonder vergunning.
5 Bij controle dient men zich te kunnen legitimeren. Een controleur moet zich
altijd legitimeren door zijn controlepas te tonen.
6 Het betreden van een dijkvak langs de rivier kan alleen geschieden waar dit op de kortste wijze, langs de kennelijk daartoe aangewezen weg, ter bereiking van de oever, mogelijk is.
7 De visplek dient schoon achtergelaten te worden.
8 Gevangen vis dient in het zelfde water worden teruggezet.
9 Alle door de minister toegestane aassoorten mogen worden gebruikt m.u.v. gekleurde maden.
10 Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag in mei (nationale hengeldag) geldt een verbod voor deze aassoorten: slachtproducten, een dood visje of enig kunstaas (uitzondering voor kunstvliegen kleiner dan 2.5 cm).
11 Gesloten tijd voor vis: 1 maart tot laatste zaterdag in mei voor snoek, 1 april tot de laatste zaterdag in mei voor snoekbaars en baars.
12 Het is ten strengste verboden paling in bezit te hebben. Het vissen hierop is voorbehouden aan de beroepsvisser.
13 Het is verboden meer dan 1 snoekbaars in bezit te hebben en mee te nemen.
14 Het is verboden snoek in bezit te hebben of mee te nemen.
15 Het is verboden karper mee te nemen of uit te zetten.
16 Voor het welzijn van de vis is een onthaakmat aanbevolen.
17 Met deze vergunning mag met maximaal twee hengels worden gevist.
18 Hinder geen andere vissers. Gelieve de lijnen recht vooruit te werpen.
19 Bij overtreding van bovengenoemde punten wordt u geacht zonder vergunning gevist te hebben en kan royement volgen. Restitutie vindt niet plaats.
Om te mogen vissen dient u zich aan de volgende bepalingen te houden.
1. Het visdocument is strikt persoonlijk, overdracht is niet toegestaan.
2. Men dient zich te allen tijde te houden aan de voorwaarden en bepalingen, zoals verder in deze vergunning vermeld.
3. Men dient in het bezit te zijn van vispas, lijst van viswateren (app) en de bijgevoegde kaart van de verhuurde wateren in de Hoekse Waard.
4. Ondergetekende verklaart zich te houden aan de voorwaarden en bepalingen, zoals in dit document vermeld. Het is hem of haar bekend dat bij overtreding er geacht wordt alsof er gevist is zonder vergunning.
5. Bij controle dient men zich te kunnen legitimeren. Een controleur moet zich altijd legitimeren door zijn controlepas te tonen.
6. Het betreden van een dijkvak langs de rivier kan alleen geschieden waar dit op de kortste wijze, langs de kennelijk daartoe aangewezen weg, ter bereiking van de oever, mogelijk is.
7. De visplek dient schoon achtergelaten worden.
8. Gevangen vis dient in hetzelfde water worden teruggezet.
9. Alle door de minister toegestane aassoorten mogen worden gebruikt m.u.v. gekleurde maden.
10. Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag in mei (nationale hengeldag) geldt een verbod voor deze aassoorten: slachtproducten, een dood visje of enig kunstaas (uitzondering voor kunstvliegen kleiner dan 2.5 cm).
11. Gesloten tijd voor vis: 1 maart tot laatste zaterdag in mei voor snoek, 1 april tot de laatste zaterdag in mei voor snoekbaars en baars.
12. Het is ten strengste verboden paling in bezit te hebben. Het vissen hierop is voorbehouden aan de beroepsvisser.
13. Het is verboden snoek en snoekbaars in bezit te hebben of mee te nemen.
14. Het is verboden karper mee te nemen of uit te zetten.
15. Met deze vergunning mag met maximaal twee hengels worden gevist.
16. Bij overtreding van bovengenoemde punten wordt u geacht zonder vergunning gevist te hebben en kan royement volgen. Restitutie vindt niet plaats.