Vissen in de Krimpenerwaard

Vissen in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is misschien wel één van de bekendste polders van Zuid-Holland. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen in de Krimpenerwaard.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

De Krimpenerwaard is een prachtig poldergebied in Zuid-Holland dat zeker de moeite waard is om te ontdekken als visser. De gemeente Krimpenerwaard bestaat uit de kernen Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den Ijssel, Schoonhoven, Stolwijk en Vlist. Of je nu op zoek bent naar karper, snoekbaars, snoek of witvis, de Krimpenerwaard biedt tal van vismogelijkheden. 

De Krimpenerwaard, een uitgestrekt poldergebied oostelijk van Rotterdam, is een paradijs voor sportvissers. Het gebied is voornamelijk bekend om zijn mooie landschap en is een geliefde bestemming voor fietsers en wandelaars. Maar ook voor sportvissers biedt de Krimpenerwaard een waar vissenparadijs, het biedt tal van mogelijkheden om verschillende vissoorten te vangen.

Krimpenerwaard lijst van viswateren

De Krimpenerwaard is rijk aan viswateren. Enkele bekende viswateren zijn;

  • De Hollandse IJssel
  • De Surfplas
  • De Oude wetering
  • De Kadijksche Wetering
  • Stolwijkse Boezem
  • De Veen
  • De Lek
  • De Vlist
  • De Loet
  • De Ringvaart
  • De Bergvliet

Of je nu een ervaren visser bent of een beginner, de Krimpenerwaard heeft voor elk wat wils. Hier zijn enkele tips en tricks om succesvol te vissen in dit prachtige gebied.

Karpervissen in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een prachtige locatie om te karpervissen. Vooral in de zomermaanden kun je hier goed terecht. Voer bijvoorbeeld met boilies in combinatie met partikels zoals hennep en tijgernoten om de karpers naar je stek te lokken.

Ga je statisch vissen, kies dan voor de grotere watergangen zoals Hollandsche IJssel, Stolwijkse Boezem of de Vlist.

Wil je liever met de penhengel vissen? Kies dan voor zoete mais als aas en ga op zoek in de vele poldersloten. Houdt wel de looprechten en de visrechten in de gaten, dus vis en voer alleen waar je ook mag vissen en lopen!

Roofvissen in de Krimpenerwaard

Snoekbaarsvissen en baars vissen is een minder populaire visserij in de Krimpenerwaard. Maar vooral in het najaar en de wintermaanden zijn de vangsten goed. Gebruik bijvoorbeeld een shads of een klein dood visje als aas en vis op diepere stekken en langs taluds. Kijk op Sonar Chart Viewer voor de interessante diepe stekken op de Hollandsche IJssel.

Voor baars kun je in de zomer ook al succesvol zijn, vis dan in de buurt van bruggetjes en duikertjes met ultra light aas. Spinnertjes, kleine shads en creature baits leveren al snel leuke vangsten op.

Witvissen in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard biedt ook diverse mogelijkheden voor het witvissen. Vooral de grotere weteringen zijn populair. Maak één of meerdere voerstekjes en vis deze systematisch af. Gebruik donker lokvoer en vis met maden en casters op de haak voor een leuke visdag.

Voor de meeste polderwateren is een vaste hengel en een lichte dobber van 0,75 gram goed om een leuke dag te vissen. Voor de wat bredere watergangen is het ook leuk om met en winkle picker of light methodfeeder op brasem en zeelt te vissen. Vis dan in de buurt van de waterplanten! 

Snoekvissen in de Krimpenerwaard

Ga je liever snoeken in de Krimpenerwaard? Kies dan voor ondiep kunstaas van 14 centimeter of groter. Hiermee kun je redelijk selectief op snoek vissen. Ook het vissen met snoekstreamers aan de spinhengel is een effectieve techniek in de Krimpenerwaard. Vis de streamers langzaam en kies voor veel glitter om de grotere snoeken te verleiden tot een aanbeet.

Ga op zoek naar de waterplanten in de zomer of de spitsingen en 4-sprongen in het najaar en de winter. Overal waar de wateren bij elkaar komen, veranderd de stroming en maakt dit een interessante stek voor snoek!

Vissen in de Krimpenerwaard

Visboot huren in de Krimpenerwaard

Huur een kano bij ‘t Loetbos en ontdek de Krimpenerwaard vanaf het water! 

Neem de waterkaart mee aan boord en kom op plekken waar je vanaf de kant niet kan vissen. Onze tip, zorg dat je compact je visspullen mee kan nemen zodat je ook écht mobiel bent.

Bekijk eens deze website, als je meer wil weten over een dagje uit in de Krimpenerwaard.

Dieptekaart Krimpenerwaard

De gemiddelde diepte van de Krimpenerwaard is 1,5 meter. De dieptekaart van het Lauwersmeer vind je op Sonar Chart Viewer. Navionics geeft met name goede informatie over de stekken aan de Hollandsche IJssel en de Lek. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

 

Vismethoden in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard biedt tal van mogelijkheden voor verschillende vismethoden. Zo kun je bijvoorbeeld met de vaste stok, matchhengel, feeder of werphengel vissen.

Afhankelijk van de vissoort en het viswater kun je kiezen voor een passende techniek.

4 gouden tips voor het vissen in de Krimpenerwaard

Om je kansen te vergroten om succesvol te zijn tijdens het vissen in de Krimpenerwaard, hebben we een aantal handige tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

  1. Verken de polder met de fiets; De beste manier om de beste visstekken te vinden, is door het gebied te verkennen. De polder van Krimpenerwaard heeft een divers aanbod aan wateren, bruggen, duikers en taluds waar je verschillende soorten vis kunt vangen. Door rond te wandelen en te observeren, kun je al snel ontdekken waar de vis zich bevindt en welke technieken je moet gebruiken om succesvol te zijn. Kijk goed naar visplekken met visrecht en kies stekken waar de stroming wisselt.
  2.  Pas je techniek aan; Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken voor de vissoort waar je op jaagt. In Krimpenerwaard vind je verschillende soorten vis, van karper tot baars en witvis. Pas je techniek aan op de soort vis die je wilt vangen. Bijvoorbeeld, als je op karper wilt vissen, is het voeren van tijgernoten, pellets en/of boilies een goede manier om de vissen naar je stek te lokken. Voer regelmatig kleine beetjes voer in plaats van grote hoeveelheden. Als je op snoekbaars, baars of snoekvist, stem je bijvoorbeeld de kleur van je kunstaas af op basis van waterhelderheid.
  3. Kies het juiste moment; Het tijdstip waarop je gaat vissen kan het verschil maken tussen een goede vangst en een teleurstellende dag aan het water. In de vroege ochtend en laat in de avond zijn vaak de beste momenten om te vissen, vooral als je op roofvissen jaagt. Tijdens de schemering maak je bijvoorbeeld de meeste kans op snoekbaars. Ook de periode van het jaar is belangrijk: sommige vissoorten zijn meer actief in de zomermaanden, terwijl anderen beter gevangen worden in de winter.
  4. Maak gebruik van dieptekaarten; Van sommige vaarten en weteringen in Krimpenerwaard zijn dieptekaarten beschikbaar. Dit kan je helpen bij het vinden van diepere stekken waar de vis zich ophoudt, zoals bijvoorbeeld snoekbaars. Ook winter holdings van karper zijn vaak op de diepere delen van de wateren te vinden. Gebruik daarom een Sonar Chart Viewer om de kansen op een goede vangst te vergroten.

Met deze tips en tricks ben je goed voorbereid op een visavontuur in Krimpenerwaard. Vergeet niet om respectvol om te gaan met de natuur en het water en om eventuele afval netjes op te ruimen. Op die manier kunnen we nog lang genieten van de mooie viswateren in de Krimpenerwaard!

Vissen in de Krimpenerwaard: Alles wat je moet weten

Wil je het vissen in de Krimpenerwaard echt ontdekken? Kies dan voor een visvakantie in de omgeving! Boek bijvoorbeeld een natuurhuisje in Lekkerkerk en ontdek in jouw vakantie het vissen in de Krimpenerwaard. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het gebied is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de verbredingen met diepteverschillen.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het vissen in de Krimpenerwaard? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Visvakantie in de Krimpenerwaard

Visvergunning Krimpenerwaard

Voor het vissen in de Krimpenerwaard is een visvergunning vereist. Deze kun je aanschaffen bij een hengelsportwinkel of online via de website van Sportvisserij Nederland.

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet
  • Er geldt een algemeen meeneemverbod van alle (zoetwater)vis. Het is dus Catch & Release,
    m.u.v. max 20 aasvisjes met een maximale lengte van 20 cm en rekening houdend met wettelijke regels (beschermde soorten, minimummaten, gesloten tijden).
  • Karper, roofvis en aal/paling moeten direct in hetzelfde water worden teruggezet.
  • Het is NIET toegestaan om in de gesloten tijd voor aassoorten gericht (o.a. met een dropshot montage) met worm op roofvissen te vissen.
  • Met 3 hengels vissen is NIET toegestaan.

Voor het vissen in de Krimpenerwaard is een visvergunning vereist. Koop de visvergunning krimpen aan den ijssel of andere vergunning voor het gebied in de plaatselijke hengelsportwinkel of online via de website van Sportvisserij Nederland.

Klik op onderstaande afbeelding voor de visrechten van de dagvergunning HSV Groot Rotterdam:

Viswateren en visrechten Krimpenerwaard SVB Delfsand

Klik op onderstaande afbeelding voor de viswateren SVB Delfland:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *