Vissen in Leiden

Vissen in Leiden

Leiden en haar omgeving zijn perfecte vislocaties voor zowel beginnende als ervaren vissers. In de binnenstad van Leiden vind je bijvoorbeeld het Rapenburg, een oude gracht die bekend staat om zijn goede visbestand. Ook de Kagerplassen, een prachtig natuurgebied tussen Leiden en Sassenheim, biedt tal van vismogelijkheden.

In de buurt van Leiden vind je verder de Vlietlanden, een groot recreatiegebied waar je terecht kunt voor onder andere karpervissen en roofvissen. Kortom, of je nu wilt vissen in de stad of in de natuur, in Leiden en omgeving vind je genoeg mogelijkheden voor een geslaagde visdag.

Karpervissen in Leiden

Maak hit en run stekjes op de vele vaarten rondom Leiden en ga op zoek naar de karper. Twee of drie dagen voeren en enkele uurtjes vissen per stek is een goede en bewezen techniek. 

Als je van karpervissen houdt, biedt de Dwarswatering goede kansen met boilies of partikels. Wel is het belangrijk om vooraf te informeren naar vis- en looprechten, omdat je niet overal mag lopen en/of een karpertent mag opzetten. Goed om te weten is dat je in de Dwarswatering mag nachtvissen en met 3 hengels mag zitten, mits je in het bezit bent van de VISpas van de Leidse Hengelaarsbond en de benodigde stickers. Wil je een echte uitdaging? Start dan eens een voercampagne op de Klinkenbergerplas en ontdek wat dit prachtige viswater te bieden heeft!

Baars en snoekbaars in Leiden

De beste plek voor roofvis in Leiden zijn de Oude Rijn en de Zijl. Snoekbaars is vooral vanaf de kant goed te vangen gedurende het grootste deel van het jaar. Het is aan te raden om in de zomermaanden of in het najaar te werpen vanaf de kant. Gebruik een hengel van 2.70 meter en een spinmolen van 2500-formaat, met kunstaas van 7-10 cm om de vangkansen te vergroten, vooral in de avonduren.

Voor baars kun je het beste zoeken bij duikers of bruggen in het centrum of een van de grote plassen in Leiden. De Carolina-rig, tubes en klassieke dropshot zijn hierbij erg succesvol. Wil je snel een groot gebied verkennen? Kies dan voor een twitchbait als ‘searchbait’. Heb je een schooltje gevonden? Kies dan voor trage softbaits om de stek goed uit te vissen.

Snoekvissen in Leiden

In elke wijk van Leiden is er goede snoek te vangen, ook in de Oude Rijn, Zijl en Vliet heeft deze roofvis een mooi bestand. Werp met kunstaas op de begaanbare stekken en je hebt iedere dag een goede kans op een aanbeet. Als de snoeken echt “aan staan”, kun je er zeker meerdere vangen.

Kies voor toegankelijk kunstaas zoals shads, jerkbaits en spinnerbaits voor het meeste succes.

In de winter is de binnenstad van Leiden bijzonder geschikt voor het snoekvissen. Kies voor het vissen met doodaas of vis je kunstaas traag binnen. Werp de stekken goed uit, de snoeken zijn in de winter voorzichtig.

Witvissen in Leiden

De Dwarswatering is een prachtige visplek die in verbinding staat met de Zijl en de Does. Met name in het voorjaar is het hier goed vissen en kun je brasem, voorn, zeelt en roofvis vangen. Het water heeft een diepte van 1,5 m tot 2 meter en je kunt hier goed vissen met de winkle picker of de vaste stok.

Houd er rekening mee dat het in de zomer lastiger is om te vissen vanwege de vele leliebladen en rietkragen die het water bedekken. Ook wordt er regelmatig gevaren, wat het vissen soms minder prettig maakt.

Steur vissen in Leiden

Steurvissen in Leiden doe je in de regio bij Visvijver de Biesbosch. Op iets meer dan een uur rijden vang je de mooiste steuren, karpers en meervallen. Visvijver de Biesbosch is heerlijk rustig gelegen midden in Nationaal park de Brabantse Biesbosch.

Zowel hengelhuur als het vissen met eigen hengel is mogelijk. Ga je een dagje met vriendin vissen of begin je net? Geen probleem, wij geven ook vistips, lees; steurvissen voor beginners.

Vissen in Leiden

Forel vissen in Leiden

Forelvissen in Leiden doe je bij de Zederik. Deze forellen zijn van extreem hoge kwaliteit mede vanwege de huisregels.

De forellen in de Meerkerkse kwekerij zwemmen in uitzonderlijk schoon water. Er wordt geen kunstaas en Powerbait gebruikt waardoor het water vervuild zou kunnen raken.

De vissen zwemmen gemiddeld 3 tot 6 maanden in de vijvers, je vangt dus forellen met een gemiddeld gewicht tussen de 350 en 450 gram! Wil je tips voor de juiste forel hengel set om een dag te gaan vissen? Wij helpen je ook graag aan deze informatie.

Visboot huren in Leiden

Ga lekker varen op in het recreatiegebied, Vlietland!  Visboot verhuur de Merenburger biedt je visboten met fluistermotor en/of buitenboordmotor, hierdoor kun je lekker stationair of iets sneller trollen op een héél interessant water voor roofvis!

Stem je kunstaas af op de kleur van het water en je kunt er iedere dag buiten de gesloten tijd om vis vangen. 

Trol in de zomer en het najaar met kunstaas en in de winter met een fire-ball. Kies bij helder water voor natuurgetrouwe kleuren en bij troebel water voor felle kleuren en een ratel.

De beste visstekken van Leiden: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren in Leiden echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Zuid-Holland en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in Leiden dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de trollende roofvissers zijn de vaarten, Vlietlanden en stadsgrachten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de grote plassen zoals de Klinkenbergerplas.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor Leiden? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Zuid-Holland

Waar mag je vissen in Leiden?

Lijst van viswateren HSV Leiden:

Hengelaarsbond voor Leiden e.o. (aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland):

  • Kanaal De Korte Vliet
  • Nieuwe Rijn en Schiekanaal vanaf de Rijn bij de Spanjaardsbrug tot aan de uitmonding in de Vliet bij Cronesteyn (Lammenbrug).

Zijl vanaf Leiden (Spanjaarsbrug) tot Huize De Eenzaamheid bij de Kagerplassen.

Voorwaarden en bepalingen:

Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *