Vissen op de Kagerplassen
Vissen op de Kagerplassen

Deze prachtige veenplassen in het noorden van de Nederlandse provincie Zuid-Holland bieden een uitstekende viservaring en worden zowel door lokale vissers als recreatievissers druk bezocht. Het gebied strekt zich uit tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim, en is grotendeels gelegen binnen de gemeente Teylingen.
De Kagerplassen hebben een diversiteit aan vissoorten te bieden, waaronder baars, snoek, karper en brasem. Met een oppervlakte van zo’n 250 hectare (exclusief ‘t Joppe) en een lengte van enkele kilometers, zijn er volop mogelijkheden om je vishengel uit te werpen en te genieten van een ontspannen visdag.
Het water van de Kagerplassen wordt omzoomd door een netwerk van kleine rietsloten en vaarten, zowel vanaf de kant als vanaf een visboot kun je een gaaf visavontuur beleven. De plassen staan bekend om hun heldere water, waardoor het goed mogelijk is om de vissen te spotten.
Voor de fanatieke sportvisser zijn er speciale visplekken en vissteigers aangelegd, die gemakkelijk bereikbaar zijn. Ook zijn er visboten te huur, zodat je naar de beste visstekken kunt varen of trollend kan vissen op roofvis.
De Kagerplassen hebben niet alleen een rijke vispopulatie, maar bieden ook een prachtige omgeving om van te genieten tijdens het vissen. De sfeer en de natuurlijke schoonheid van het gebied zorgen voor een ontspannen en plezierige viservaring.
Of je nu op zoek bent naar een rustige visdag alleen of samen met vrienden en familie, de Kagerplassen hebben het allemaal. Ontdek dit unieke waterrijke gebied. Geniet van het vissen, de natuur en de schoonheid van dit betoverende stukje Zuid-Holland.
Geschiedenis van de Kagerplassen
Bron Wikipedia: De Kagerplassen vormen een langgerekt stelsel van ondiepe veenplassen dat zich in een ZW-NO richting uitstrekt tussen de Merenwijk in Leiden en de zuidpunt van de Haarlemmermeer. Van zuidwest naar noordoost liggen er de volgende plassen: ‘t Joppe, de Spriet, de Laeck, de Warckerleede, Zweiland (de grootste plas), het Norremeer, de Eijmerspoel, de Dieperpoel (de meest noordelijke plas), Spijkerboor en Kever (de meest oostelijke grote plas). Ook de vijf kleine plassen ten oosten en zuiden van de hoofdplassen worden nog tot de Kagerplassen gerekend. Het gaat om Sever, de Koppoel, de Kiekpoel of Kleipoel, de veraf gelegen Hanepoel en het Vennemeer. De plassen hebben een gezamenlijke oppervlakte van 250 ha. (excl. ‘t Joppe).
Ze vormen een onderdeel van het boezemstelsel binnen het Hoogheemraadschap van Rijnland en hebben een belangrijke functie bij het bergen en doorvoeren van water. Na de veenontginning zijn de plassen door afkalving en erosie langzaam groter geworden. Ze hebben een gemiddelde diepte van 3,4 m. Het Zweiland is op sommige plaatsen 12 à 13 m diep; hier heeft rond 1960 namelijk zandwinning plaatsgevonden. Het waterpeil in de Kagerplassen ligt hoger dan het maaiveld van het omringende polderland.
‘t Joppe (93 ha.) is de enige niet-natuurlijke plas. Deze plas ontstond door de behoefte van Leiden aan zand. Reeds in het zogenaamde “Leidse Merenplan” van 1949 ontvouwde Leiden zijn ideeën voor zandafgravingen in de polders ten noorden van de stad en werden al stilzwijgend gronden en boerderijen opgekocht. Het zou evenwel nog zo’n 25 jaar duren: pas midden jaren 70 ontstond ‘t Joppe door de afgraving van het middelste deel van de Zwanburgerpolder voor zandwinning; de restanten van deze polder werden tot drie eilanden: de grootste daarvan heet nog steeds de Zwanburgerpolder (100 ha); de andere twee eilanden kregen de namen Koudenhoorn en De Strengen.
Er vindt nog steeds zandwinning plaats in ‘t Joppe en deze plas is dan ook veel dieper: gemiddeld 13 m met een maximale diepte van 39 à 42 m. De oevers van ‘t Joppe zijn zeer steil. Daardoor is er ook een groot ecologisch verschil tussen ‘t Joppe en de andere plassen. Het watervolume van ‘t Joppe is even groot als dat van alle andere plassen tezamen (beiden ongeveer 12 miljoen m3). Vanwege al deze omstandigheden wordt ‘t Joppe niet altijd tot de Kagerplassen gerekend. De Kagerplassen zijn via de rivier de Zijl verbonden met de Oude Rijn in Leiden.
Wikiwand: In de Kagerplassen zit ca. 215 kg vis/ha hetgeen een normale waarde is voor een Nederlands meer. Brasem is de meest dominante soort met een gewichtsaandeel van 69%, verder zijn ook snoekbaars (10%) en karper (6%) goed vertegenwoordigd. In aantallen worden voornamelijk pos (54%), brasem (30%) en baars (9%) aangetroffen. In de diepe plas ‘t Joppe zijn de ecologische omstandigheden anders. Door de zeer steile oevers zijn er nauwelijks oeverplanten of andere (ondergedoken) waterplanten en zit er minder vis: ca.98 kg/ha. Ook hier is Brasem de dominante soort. Er zit ook veel paling (10 gewichts%).

Witvissen op de de Kagerplassen
Tijdens het witvissen op de Kagerplassen heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.
Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek.
Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op de Kagerplassen.
Roofvissen op de Kagerplassen
Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op Kagerplassen moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn Kagerplassen?”. 42 meter is het antwoord, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de bruggetjes niet te bevissen.
Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen om de grote plas heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 1,5 meter diep loopt. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.
Karpervissen op de Kagerplassen
Voor de mobiele en stalkende vissers is de hit en run techniek super interessant op de aangrenzende watergangen. Karpervissen op de Kagerplassen zelf is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober.
Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot.
Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Visboot huren op de Kagerplassen
Huur de Whaly en ga het water op met een stevige boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om de Kagerplassen te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en vishengels.
De Whaly motor/visboot is een boot die zich perfect leent voor een dagje vissen op het water. De zuinige en stille 5 pk viertakt Yamaha buitenboordmotor maakt het besturen van de Whaly heel eenvoudig, zelfs de minder ervaren kapiteins kunnen hier veilig de plassen mee op. Met de Whaly motorboot kan je tot wel zes personen varen, zelf vinden we het fijn om niet meer dan 3 vissers in één boot te hebben.
De Kagerplassen kun je ook goed met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling aan de Huigsloterdijk 244-260, Abbenes of ga lekker de Kagerplassen zelf aan de slag en ga vissen met de rubberboot + elektro.
De watergangen om de Kagerplassen heen zijn ook ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1-1,5 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.
De beste visstekken van de Kagerplassen: Alles wat je moet weten
Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantie huisjes in de buurt, dit zijn droomlocaties voor vissers.
De beste visstekken van de Kagerplassen zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen.
Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Kagerplassen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Visdocumenten viswater Kagerplassen
- ‘t Joppe
- de Spriet
- de Laeck
- de Warckerleede
- Zweiland (de grootste plas)
- het Norremeer
- de Eijmerspoel
- de Dieperpoel
- Spijkerboor
- Kever
- Sever
- de Koppoel
- de Kiekpoelde
- Hanepoel
- Het Vennemeer
Het Joppe:
Door H.S.V. “De Leede” ingebracht in de Landelijke lijst van Viswateren behorende bij de VISpas. Wat inhoudt dat iedereen met een geldige VISpas (of VBL) in dit water mag vissen.
De Warmonder Leede:
Uitsluitend bestemd voor leden van H.S.V. De Leede en voor leden van de Sikkens Hengelsport Vereniging.
De Warmonder Leede loopt vanaf de Tolbrug in Warmond tot aan de Spriet (onderddeel van de Kagerplassen). Aan dit water heeft onze vereniging zijn naam te danken en is dan ook een van onze mooiste en meest beviste wateren.
Dit tot 5 meter diepe water wordt vooral in de zomer druk bevaren. Onze meeste wedstrijden worden mede daardoor niet later dan tot 10 uur gevist.
Meest voorkomende vissoorten: voorn, brasem, snoek en baars
Deze zandput is een van de meest veelzijdige wateren van onze vereniging. Als het weer het toelaat, worden hier de meeste van onze wedstrijden op gevist. Niet voor niets natuurlijk. Zowel witvis als roofvis zijn hier in grote getalen aanwezig.
De meest voorkomende vissoorten zijn: brasem, voorn, snoekbaars, baars en snoek.