Vissen op het Braassemermeer

Vissen op het Braassemermeer

Het Braassemermeer is een flinke slok water, biedt een schat aan vismogelijkheden en trekt vissers van alle niveaus aan. Met zijn heldere water, gevarieerde vispopulatie en prachtige omgeving is het Braassemermeer de ideale bestemming voor een onvergetelijke viservaring. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Braassemermeer.
Sportvisbrigade | Visstekken | Vissen in Nederland | Visvakanties in Nederland
Sportvisbrigade
Auteur

Het Braassemermeer is een uitgestrekt meer, gelegen op de grens van Zuid-Holland en Noord-Holland, staat bekend om zijn diversiteit aan vissoorten, waaronder snoek, baars, meerval, karper, brasem en witvis. Met talloze visstekken, vissteigers en visboten kun je je hengel uitwerpen op de plek die het beste bij jouw visssoort past.

Het heldere water van het Braassemermeer biedt niet alleen een prachtig uitzicht, maar stelt je ook in staat om de vissen onder het oppervlak te zien zwemmen. Dit voegt een extra element van opwinding toe aan je visavontuur en vergroot misschien wel je kansen op een succesvolle visdag. De omringende natuurlijke schoonheid, met zijn rietkragen, groene oevers en gave eilandjes, maakt het plaatje compleet en zorgt voor een onvergetelijke viservaring.

Of je nu vanaf de oever vist, in een bootje rondvaart of je visavontuur combineert met andere watersportactiviteiten, het Braassemermeer biedt volop mogelijkheden. Het is een populaire bestemming voor zowel lokale vissers als toeristen. Dus pak je vishengel, bereid je voor op een dag vol avontuur en ga op pad naar het Braassemermeer.

Geschiedenis van het Braassemermeer

Bron Wikipedia: Het Braassemermeer, plaatselijk bekend als de Braassem, is een 425 hectare groot meer in het noorden van Zuid-Holland. In een oude koopbrief van 1 april 1296 wordt het meer “die Mere van Rinsaterwald” genoemd. Het Braassemermeer ligt in de gemeente Kaag en Braassem, met Roelofarendsveen op de west- en Rijnsaterwoude op de oostoever. In het zuiden van het meer bevindt zich het natuurgebied De Hemmen.

Via het Paddegat is het meer verbonden met de Wijde Aa en de Woudwetering. Via Oude Wetering is het meer verbonden met de Ringvaart. Daarmee loopt de scheepvaartroute van de Oude Rijn naar de Ringvaart door het meer.

Tegenwoordig wordt het meer vooral gebruikt voor watersportrecreatie als kanovaren en zeilen. Langs het meer bevinden zich verscheidene jachthavens en een overdekte jachthaven, watersportverenigingen, bootverhuurders, cafés en restaurants. In de winter is de Braassemermeer een populaire locatie voor ijszeilen, IJszeilvereniging Brasemermeer is dan ook de oudste ijszeilvereniging ter wereld. De vereniging organiseert als er ijs ligt nog steeds ijszeilwedstrijden met Oudhollandse ijsschuiten, de DN klasse en de internationale Monotype XV klasse.

Vissen op het Braassemermeer

Karpervissen op het Braassemermeer

Volg op het Braassemermeer de wind, staat de wind een paar dagen op één zijde te blazen dan ben je daar al in je voordeel. Check de Unifish app en schat je kansen in, vermijd de noordenwind en probeer je vissessie te plannen bij een dalende luchtdruk tussen 1015 en 1020Hpa.

Kies een stek met interessante diepteverloop en in de zomer in de buurt van waterplanten. 

De karpers liggen in de winter, diep en in de luwte. In de zomer ondiep en aan de windzijde. In het voorjaar en najaar zullen de vissen tussen zomer en winterstekken zwemmen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips! Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Zie jij jezelf al zitten?

Braassemermeer vissen

Roofvissen op het Braassemermeer

Op het Braassemermeer wordt vaak op snoekbaars en meerval gevist. Het meer kent namelijk mooie diepteverschillen en aan de randen van de oude zee-zandbanken kun je goed baars, snoekbaars en meerval vangen. Met name vanaf de boot zijn deze stekken goed uit te vissen. Voor de baars is de dropshot techniek erg effectief, voor de snoekbaars ook en voor snoekbaars is pelagisch vissen ook populair bij de geoefende roofvissers. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen.

Zoek de diepere stekken zoals de vaargeul of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en/of Sonar Chart Viewer je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Braassemermeer.

Ga voor snoek trollen of werp de kanten nabij de waterplanten goed uit. Dit is de meest effectieve manier van snoeken op het braassemermeer.

Witvissen op het Braassemermeer

Tijdens het witvissen op het Braassemermeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te vissen op het Braassemermeer

Visboot huren op het Braassemermeer

Huur met 3 vrienden de Sjaak en ga het water op met een stevige boot om te vissen. Het is misschien wel de mooiste manier om het Braassemermeer te ontdekken. Lekker in de zomer of visvakantie het water op met vrienden en hengels. 

het Braassemermeer kun je ook goed met een eigen boot ontdekken. Kies dan voor de trailerhelling in Jachthaven de Brasem of ga vissen met de rubberboot + elektro

De polderwateren om het Braassemermeer heen zijn ook ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.

De beste visstekken van het Braassemermeer: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de vakantie huisjes in de buurt, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van het Braassemermeer zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en de omliggende mondingen.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor het Braassemermeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Noord-Holland

Visdocumenten het Braassemermeer

Bijzondere voorwaarden:

  • Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet!
  • Het is toegestaan te vissen met ten hoogste twee hengels, waarvan één hengel beaasd moet zijn met een aangewezen aassoort
  • Wedstrijden mogen uitsluitend worden gehouden met schriftelijke toestemming van Sportvisserij MidWest Nederland. Aanvragen op www.viswedstrijdaanvragen.nl
  • Een overzicht van de wedstrijden waarvoor Sportvisserij MidWest Nederland toestemming heeft gegeven, vindt u op www.sportvisserijmidwestnederland.nl
  • Tijdens viswedstrijden waarvoor Sportvisserij MidWest Nederland toestemming heeft gegeven, mag op het daartoe uitgezette parcours uitsluitend worden gevist door de deelnemende wedstrijdvissers

Viswateren Gemeente Kaag en Braassem

  • Braassemermeer
  • De Hemmen
  • De Oude Wetering tussen Braassemermeer en de Ringvaart van de  Haarlemmerpolder.
  • De Drecht
  • Woud Wetering lopende van het Paddenpad (hoek Wijde AA en Braassemer- meer) tot aan de brug bij Woubrugge.
  • Heimanswetering van de brug te Woubrugge tot aan de Oude Rijn in Alphen a/d Rijn.
  • De Leidsche vaart tussen Braassemermeer en Aarkanaal
  • Amstel-Drechtkanaal van Sluis tot Huis ter lucht

Hengelaarsbond voor Leiden e.o. (aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland):

  • Bruine Wetering
  • Does vanaf de brug te Hoogmade tot aan de Doespolderwatering
  • Doespolderwatering
  • Grote Wijde Aa
  • Killetje
  • Kleine Wijde Aa
  • Kromme Does
  • Noord Aa vanaf de Kromme Does tot aan de A4 te Hoogmade
  • Paddegat
  • Voorwatering te Hoogmade
  • Zomersloot vanaf de Oude Ade bij landbouwer Versteeg tot de Koppoel te Rijpwetering

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *