Vissen op het Oostvoornse Meer
Vissen op het Oostvoornse Meer
Het Oostvoornse Meer ligt naast het Brielse Meer en is een diep en helder (brak) water in Zuid-Holland dat sinds jaren een belangrijke oefenplaats is voor het sportduiken. Het recreatiegebied ligt bij Oostvoorne en is omringd door de petrochemische industrie van Rotterdam.
Het meer is ontstaan in 1966 toen er een tweede dam in het Brielse Gat werd aangelegd en er zand werd gewonnen om de Maasvlakte op te spuiten. Het meer is geïsoleerd en daardoor vissoortenarm, maar er zijn toch verschillende soorten te vinden, zoals uitgezette beekforellen, regenboogforellen en bruine forellen’. Het Oostvoornse Meer is mede door de uitzet van deze soorten een populaire bestemming voor vissers. Wij geven je enkele tips en tricks voor het vissen op het Oostvoornse Meer.
Forelvissen op het Oostvoornse Meer
Het Oostvoornse Meer is een populaire locatie voor het vissen op forel. Met name het vliegvissen is hier erg geliefd, omdat de forel vaak langs de stenen dammetjes zwemt die in het meer te vinden zijn. Door het aas bijna op de dam te gooien en het met de wind mee te laten drijven langs de stenen, kan je al snel forel vangen op de vlieg.
Het water bevat diepe geulen, gelukkig zijn er genoeg ondiepe zandplaten, waar je veilig kan waden.
Hoewel het vissen op forel op het Oostvoornse Meer soms een echte uitdaging kan zijn, is het de moeite waard om door te zetten, want er wachten prachtige verrassingen, zoals grote forellen, op degenen die volhouden.
Naast regenboogforel, zit er een uitstekend bestand aan beekforel.
Bellyboat vissen op het Oostvoornse Meer
Ontdek de opwindende wereld van bellyboot vissen op het Oostvoornse Meer! Dit uitgestrekte meer is de ideale plek om vanuit je drijvende zetel grote forellen en botten te vangen.
Zorg voor de juiste veiligheidsuitrusting, een korte en strakke hengel met topactie en gebruik de technieken van verticalen en diagonalen. Vergeet niet dat er speciale regels gelden, zoals een ‘catch & release’-beleid en het gebruik van enkele weerhaakloze haken.
Ook het elektrisch motoriseren van je rubberboot, kayak of bellyboat is niet toegestaan. De minimale trekkracht voor je vislijn wordt geadviseerd op 4kg.
Gesloten tijd op het Oostvoornse Meer
Doordat de forellen in het najaar worden uitgezet is er een gesloten periode ingesteld in de maand november. Zo kan de nieuwe uitzet een aantal weken wennen en zich verspreiden in de nieuwe leefomgeving.
Kunstaas tips op het Oostvoornse Meer
Forel kan je vangen aan verschillende soorten kunstaas, waaronder vlieg- en nimfimitaties voor de vliegvisserij, net als softbaits, lepels, spinners en pluggen/crankbaits.
- Crankbaits zijn zeer succesvol bij het vissen op forel. Werpend vissen is een leuke manier om forel te vangen en het is belangrijk om te weten dat forel in elke waterlaag kan worden gevonden.
- De bruine forel lijkt meestal net iets dieper te zitten dan andere soorten.
- Forel is een zichtjager en komt vaak kijken naar het kunstaas. Door af en toe een versnelling of vertraging toe te passen bij het binnenhalen van het kunstaas, kun je de kans op een aanbeet vergroten.
- Lepels zijn ook populair vanwege hun fantastische werpeigenschappen en onvoorspelbare zwemkarakter, waardoor forellen er maar moeilijk vanaf kunnen blijven.
Platvis vissen op het Oostvoornse meer
Tips om specifiek platvis te vangen zijn:
- Gebruik een kleine shad/twister op een loodkop voor werpend en verticaal vissen.
- Gebruik een dropshot montage om succesvol te vissen op platte rovers, zeker als je last hebt van wier bij het vissen met een loodkop.
- Zoek de onderwater plateau’s op die tussen de 8 à 12 meter liggen.
- Verwacht schol niet te ondiep, deze vis leeft bij voorkeur wat dieper.
- Verwacht bot daarentegen al op amper 30 cm water.
- Gebruik licht materiaal zoals een hengel set up voor het ultra light baarsvissen.
Dieptekaart Oostvoornse Meer
De dieptekaart van het Oostvoornse meer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Oostvoornse Meer? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen bellyboot nodig hebt.
Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Oostvoornse Meer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.
Vissen op het Oostvoornse Meer: Alles wat je moet weten
De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen.
Wil je het Oostvoornse Meer echt goed ontdekken, boek dan een visvakantie in Zuid-Holland en ontdek de echte top stekken van het Oostvoornse Meer.
Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Oostvoornse Meer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.
Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.
Visvergunning Oostvoornse Meer
Oostvoornse Meer er mag met één eentandige haak gevist worden.
Dit geldt zowel voor de kunstvlieg als voor kunstaas. De wettelijke gesloten tijd voor aassoorten in april en mei geldt hier niet.
Op het meer is een regime van CATCH AND RELEASE van toepassing. De vis moet dus direct na de vangst worden teruggezet. Hier geldt een gesloten tijd in de maand november.
Voorwaarden en bepalingen:
Het is verboden:
- Gebruik te maken van haken met weerhaak.
- Gebruik te maken van roestvrij stalen haken, alsmede geurstoffen.
- Gebruik te maken van lokvoer, waaronder begrepen het voeren met levend aas zoals maden.
- Te varen met een gemotoriseerde boot, dit verbod geldt ook voor een elektromotor.
- Te vissen vanaf de oever, in en op het meer voor de volgende plaatsen: de steigers bij de Stormvogel, de Loswal, de Lagune bij de Loswalen het Groene Strand. Zie voor de juiste plaatsen het gearceerde gedeelte op bijgevoegd kaartje en de verbodsborden langs het water.
- Er wordt geadviseerd te vissen met een minimale lijnsterkte van 4 kg trekkracht.