Je eigen visboot

Een eigen visboot: de kosten op een rij

Wil je graag een eigen visboot aanschaffen, zodat je op eigen houtje kunt vissen? Bij de aanschaf van een sloep komen een aantal kosten om de hoek kijken. We zetten het kostenplaatje hieronder voor je op een rij.

1. Aankoop

Bij de aanschaf van een boot heb je natuurlijk te maken met een eenmalige kostenpost en dat is het aankoopbedrag. Hoeveel geld wil je neerleggen voor de aanschaf van een sloep? Als je met jezelf een budget afspreekt, kun je gerichter zoeken.

2. Type boot

De kosten die je neerlegt voor een boot, zijn afhankelijk van het type boot. Zo heb je een eenvoudige rubberboot, maar je kunt ook kiezen voor een stevige en stabiele boot zoals een sloep. De meeste sloepen zijn uitgerust met comfortabele zitplaatsen, een zonnedak en soms zelfs een klein keukentje of toilet. Dit maakt het vissen ontspannen en geschikt voor langere trips.

Zorg ervoor dat je sloep is uitgerust met hengelhouders en andere visaccessoires om het vissen makkelijker en comfortabeler te maken.

3. Ligplaats, transport en registratie

Als je een sloep gaat kopen, moet je ook goed nadenken waar je de boot kunt aanmeren als je de boot niet gebruikt. Zit er een haventje bij jou in de buurt, en is er in deze haven ook nog een plek beschikbaar voor jouw boot? Een ligplaats hoort natuurlijk ook bij de kosten van een visboot. Houd rekening met de kosten ervan en het eventueel aanvragen van een ligplaatsvergunning.

Ook als je de sloep uit het water haalt of in het water wil laten plaatsen, is het belangrijk om na te denken over het transport ervan. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een speciale aanhanger aanschaffen, of je kunt hiervoor een transportdienst inschakelen. Daarnaast moet je ook jouw sloep registreren. Hier zitten ook kosten aan verbonden.

4. Onderhoud

Een visboot heeft nou eenmaal onderhoud nodig. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jouw boot schoon houdt van zowel de binnen- als de buitenkant. Daarnaast moet een boot, net zoals een auto, ook olie krijgen. Deze olie moet ook zo nu en dan ververst worden. Ook kun je de touwen checken, evenals de motor en de schroef. Daarnaast is het ook zeker belangrijk om roest te voorkomen.

5. Verzekering

Het is belangrijk dat je de sloep die je hebt gekocht, goed gaat verzekeren. Je visboot verzekeren kan via Eerdmans. Mocht je schade krijgen of, nog erger, dat jouw sloep wordt gestolen, dan ben je in ieder geval goed verzekerd. Hoe duur zo’n verzekering is, is afhankelijk van de dekking en de hoogte van je eigen risico.

6. Winterstalling

In de wintermaanden is de kans aanwezig dat je minder gebruik gaat maken van jouw boot om te gaan vissen. Misschien zit je zelfs wel te overwegen om in de winter helemaal geen gebruik te gaan maken van jouw visboot. In dat geval is een winterstalling een goede oplossing. Zo kun je bijvoorbeeld jouw boot overdekt laten opstallen in een loods tegen een bepaald tarief.

7. Accessoires

Je kunt jouw visboot natuurlijk helemaal naar jouw eigen stijl maken. Dit kun je doen met behulp van accessoires. Zo kun je handige accessoires aanschaffen voor het vissen, zoals een houder waar je je hengel in kunt zetten. Daarnaast kun je ook accessoires kopen waarmee je de sloep kunt beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een hoes voor over de bekleding, of een afdekzeil voor over de boot.

Ook is een navigatiesysteem, een reddingsvest, een dodemansknop, een koelbox en een ehbo-set zeker nodig om mee te nemen aan boord. Vergeet ook niet je documenten mee te nemen, zoals je vaarbewijs. Met de nodige accessoires én de bovenstaande punten ben jij klaar om op het water te gaan vissen. Bekijk de visstekken en ontdek nieuwe plekjes waar jij jouw hengel kunt uitwerpen.

je eigen visboot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *