Zelf boilies maken

Zelf boilies maken? Hoe doe je dat.

Zelfs de mensen die niet vissen kennen vaak het bestaan van boilies! Waar ze precies voor zijn weten vaak alleen de echte vissers. Hoe je ze maakt? Dat vertellen we jou in dit blog!

Alles over boilies maken;

Wat zijn boilies?

Boilies zijn letterlijk kleine deegballetjes. De deegballetjes worden gemaakt door een combinatie van verschillende meelsoorten, oliën en eiwitten. Voor het karpervissen worden meestal boilies gebruikt tussen de 15mm en 20mm. De mini-boilies worden meer gebruikt bij het vissen op grote brasems en method-visserij. 

Boilies met grote diameters zetten vaak de brasems en zeelten buitenspel op de voerstek. Toch raden wij het niet aan om voor het vissen op karper groter te gaan dan 30mm boilies. Door het groter vissen dan 30mm lever je in onze ogen in op de effectiviteit van het vissen.

De samenstelling, geur en smaak maken de verschillen in werking van boilies. Wij helpen je op weg om zelf boilies te kunnen maken. Met onderstaande basisrecepten vang jij je eerste vissen op zelfgemaakte boilies en kun jij verder kokkerellen met eigen samenstellingen en zoeken naar de ideale combinatie van ingredienten voor jou!

Zelf boilies maken

Waar bestaan boilies uit?

De ingrediënten van boilies zijn grofweg onder te verdelen in 5 type ingrediënten.

  • Basisingrediënten
  • Smaakmakers
  • Uitharders
  • Structuurmakers
  • Eetlustopwekkers

Dit zijn vaak de meel- en bloemsoorten zoals bijvoorbeeld; polentabloem, griesmeel, maismeel, sojameel, rijstebloem, tarwebloem. Ook ei, olie en water behoren tot de basisingrediënten van een boilie!

Smaakmakers:

Smaakmakers in een boilie kunnen zijn; vismeel, kelpmeel, druivensuiker, robin red, garnalenmeel, krill en kruiden. Let bij de smaakmakers extra goed op de doseringen. Deze ingrediënten hebben grote invloed op de vangsten.

Uitharders:

Ei-albumine, dit bestanddeel is puur eiwit kan gebruikt worden om zelfs boilies te draaien zonder gebruik van extra eieren. Ook voor de binding is dit een goed ingrediënt om te gebruiken. Andere uithardende ingrediënten zijn vitamealo en caseïne.

Structuurmakers:

Door de boilie meer structuur te geven wordt de buitenkant van de boilie niet alleen grover, maar zorgt dit automatisch ook voor meer ‘oppervlakte’. Des te meer van de boilie in aanraking komt met het viswater, des te beter de boilie kan uitwazemen en dus karpers naar jouw stek kan lokken. Voorbeelden van ingrediënten die structuur geven aan een boilie zijn: Hennepzaad(gemalen), mosterdzaad, venkelzaad, gecrunchte eierschalen.

Eetlustopwekkers:

Betaine, robin-red en aminozuren zijn typische ingrediënten die zorgen voor meer eetlust van de vissen. Deze ingrediënten zijn vaak ook duurder maar dragen zeker bij in het succes van een boilie op langere termijn(lees: voercampagnes).

Wat heb je nodig om een boilie zelf te maken?

  • Boilie Roltafel
  • Boiliespuit + spuitmondjes
  • Basismix ingrediënten
  • Eieren
  • Water & olie
  • Grote pan met water + kookstel
  • Droogzak of droogkrat
  • Grote emmer + mixer (boormachine)
  • Weegschaal + Kom
  • Mesje
  • Spatel of schep

3 Basis mixen:

Boilie recept 1:

  • 400 gram Polenta bloem
  • 400 gram Tarwebloem
  • 300 gram Maïsmeel
  • 200 gram Sojameel
  • 150 gram Rijstemeel/bloem (voor de uitharding)
  • 200 gram Hennep gemalen
  • 150 gram Robin red

Boilie recept 2:

  • 9 delen Vismeel
  • 3 delen Sojabloem
  • 2 delen Tarwebloem
  • 1 deel Mosterdzaad

Boilie recept 3:

  • 3 delen Griesmeel
  • 2 delen Maismeel
  • 2 delen Sojameel
  • 2 delen Vismeel
  • 1 deel Hennep gemalen

Boilies maken in 10 stappen;

Zet alle benodigdheden klaar, zorg dat het water kookt en check of je alles hebt. Daarna ben je klaar om met stap 1 te beginnen.

Stap 1: Weeg de droge ingrediënten af en doe ze in de emmer.

Stap 2: Doe alle eieren (6 per kilo droge mix) in een kom, voeg de attractieve olien toe aan de eieren en meng dit door elkaar.

Stap 3: Gooi de natte (eieren en olien) en droge(melen) bij elkaar en mix deze met de hand of mixer door elkaar. Laat de mix even een paar minuten staan zodat de melen goed al het vocht kunnen opnemen.

Stap 4: Snij het spuitmondje op maat. Dit kan door middel van het spuitmondje aan de zijkant van de gesloten boilie roltafel te drukken en af te tekenen. Snij het spuitmondje af op de afgetekende streep. 

Stap 5: Maak een worst met een diameter van ongeveer 4-5cm breed en doe deze in de boilie spuit.

Is de mix nog niet helemaal egaal? Voeg dan nog iets water of olie toe totdat de mix niet meer plakt.

Stap 6: Plaats je duim aan de voorkant van de spuitmond en begin de druk van de spuit op te voeren. Als de mix tegen je duim aan komt, voer de druk dan nog iets op en plaats de boiliespuit aan het begin van de roltafel.

Stap 7: Spuit en verplaats tegelijkertijd de boiliespuit over de roltafel heen, hierdoor komt de worst dwars op de roltafel te liggen. Stop als de roltafel eindigt en herhaal dit totdat de spuit leeg is of de roltafel vol.

Stap 8: Plaats de bovenkant op de roltafel en maak een langzaam schuivende beweging. Haal de bovenkant er weer af en ta-daa daar zijn je ongekookte boilies.

Stap 9: Gooi de gerolde ongekookte boilies in de pan met kokend water. En wacht tot ze gaan drijven. 

Stap 10: Haal de boilies uit de pan en plaats ze in een krat om te drogen. Na een paar uur kun je ze in de boilie droogzak uithangen.

Gebruik je de boilies niet direct binnen één of twee weken? Vries ze dan na één of twee dagen in, zo blijven ze super vers.

5 tips/redenen

Twijfel je nog om te beginnen met zelf boilies draaien? Wellicht dat we je kunnen overhalen met deze 5 tips !

5 redenen om zelf te draaien zijn:

  • Goedkoper dan ready-mades
  • Eenvoudig aan te passen
  • Weten, wat is een boilie en wat zijn nou de werkende ingrediënten
  • Uniek op jouw water, niemand weet jouw geheime ingrediënt
  • Boilie mix is ook direct als stickmix of grondvoer te gebruiken.

Goede ingrediënten:

Maismeel Geel

Het is geschikt voor de bodem- en oppervlakte visserij, alle vissoorten in Nederland zijn te lokken met maïsmeel daardoor multi inzetbaar! wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt en werkt daardoor minder verzadigend.

Evezet Polenta Bloem

Polenta bloem is fijne polenta en is gemaakt van mais en daardoor geel van kleur. Je gebruikt het om het voer gelijkmatig uit elkaar te laten vallen. Het bindt goed en maakt het voer zwaarder. Gebruik 15 tot max 30%. Niet voor menselijke consumptie

Evezet Tarwebloem

Tarwebloem is de gemalen kiem van de Tarwekorrel, tarwebloem is zeer fijn van structuur, wolkt en laat je voer makkelijk uiteenvallen voor het vissen in vijvers ideaal. Tarwebloem is een basisbestanddeel in je voer, je mag zo’n 30% gebruiken in je voer.

Evezet Rijstebloem

Rijstebloem is fijn vermalen rijstkorrel, dit fijne meel verzwaart het voer en maakt het voer lichter van kleur ideaal voor het vissen in troebel water en zo een visuele prikkel te creëren. Gebruik gedoseerd tot max 15% in een voermix.

Evezet Sojabloem Vet

Sojabloem is geschikt voor het vissen op grote vis. Meest kenmerkende eigenschappen zijn dat het zorgt voor de binding van het voer, daarnaast bevat het heel veel koolhydraten en eiwitten en is ook nog eens geschikt voor het draaien van boilies.

Evezet Boiliemix 50/50

Deze mix wordt gebruikt als basis voor het maken van boilies. Voeg aan deze mix nog een aantal ingrediënten toe dit kan tot wel 50%, Afhankelijk van de producten die je gebruikt.Op deze manier ben je altijd zeker van een verse boilie.

Evezet Robin red

Een zadenmix met een zeer kruidige geur en smaak, Haiths is de hoogste kwaliteit Robin Red op de markt! De kleurende en sterk geurende kruidige werking blijft onder water ook intact. Robin Red is ook een perfect bestanddeel om te gebruiken in boilies.

Evezet Hennep Gemalen

Hennep gemalen is vettig en zeer olierijk, het heeft een sterke aroma. Door de Evezet hennep zaad puur te vermalen op een lage temperatuur blijft de sterke aroma behouden voor een optimale werking! Gebruik dit tot 15% in je voermix.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *