Penvissen op karper!

Penvissen op karper, doe je zo!

Wij merken dat het idee bestaat, dat karpers alleen te vangen zijn als je met een tent en 3 hengels op een rodpod kans maakt op een ‘bak’. Het tegendeel is echter waar. Het penvissen op karper kan juist in veel situaties het verschil maken, maar hoe komt dat?

‘‘Het idee dat je veel spullen nodig hebt om een karper te vangen is onzin’’

Het penvissen op karper; voor sommige mensen is dit de ‘echte’ manier om op karper te vissen, een ander heeft er helemaal niks mee en ervaart deze manier van vissen meer als een ware nachtmerrie. Maar waarom eigenlijk? 

Toen we zelf begonnen met statisch karper vissen gingen we vol overgave alle potentiële stekken af, maar we lieten ondertussen veel kleine tochtjes en slootjes links liggen. We konden daar toch moeilijk drie hengels op een rodpod kwijt? Dat zou heel raar zijn! Totdat we het penvissen ontdekte. Toen werden al die plekjes juist heel interessant! Ondiepe uitlopers van kanalen, sloten en tochten. Ze zitten vol met prachtige karpers.

Penvissen op karper, doe je zo

Wat heb je nou precies nodig?

Dat is het mooie van penvissen op karper, je hebt heel weinig nodig om een mooie vis te vangen! Het idee dat je veel spullen nodig hebt om een karper te vangen is onzin. Omdat je jezelf zo makkelijk mogelijk wilt kunnen verplaatsen, is het belangrijk om zo licht bepakt mogelijk op pad te gaan. Denk dus aan een karper penhengel met een strakke topactie, een molen met een goede slip, een goed karper schepnet en een compacte onthaakmat. Alleen nog een tasje met wat “penvissen op karper benodigdheden” en wat reserve materialen, plus een emmertje met voer. That’s it!

Voer en montage

Één van de meest besproken onderwerpen over het karpervissen in het algemeen, is het voer, de montage en het aas voor penvissen op karper. Vele theorieën zijn te lezen over dit onderwerp en iedereen heeft zijn eigen gelijk. Maar een tip die we mee geven is; maak het jezelf niet te moeilijk. Koop een aantal blikjes zoete maïs uit de supermarkt, in combinatie met wat kikkererwten en je bent al een heel eind op weg. Ingewikkelder dan dat is het niet! Net als de montage, zet een schuif pennetje en een siliconen stuitje op de hoofdlijn, lood de dobber af met loodhageltjes en gebruik een kleine, maar stevige karper haak en je bent klaar om te gaan penvissen.

Onderschat ook niet het penvissen met maden, iets meer bijvangst maar ook érg effectief voor karpers. Zeker in de winter is dit aas aan te raden!

De beste aanpak

Het leukste van het penvissen, is ook gelijk het punt wat penvissen zo ontzettend effectief maakt! Het is namelijk aan te raden om de vis niet passief te benaderen maar een actieve aanpak te hanteren. 

Maak bij aankomst een aantal voerplekjes met slechts een paar handjes voer. Nadat je dat gedaan hebt start je met vissen op het eerst aangevoerde stekje en ga je systematisch alle stekjes af. Op deze manier zoek je de vis en haal je het maximale uit jouw vistijd en leer je het water het best en het snelste kennen. 

Wees alert dat je deze stekjes stil en rustig benadert om de vis niet weg te jagen. Laat rustig je pen zakken op je voerstek en wachten maar! Tip; ga iets van de hengel af zitten zodat jouw schaduw niet op het water valt. De karper mag niets van jouw aanwezigheid aan de waterkant merken, zeker bij het vissen op graskarpers is dit cruciaal. Graskarpers laten je sloot ontploffen als ze jou opmerken.

Ga naar de waterkant

Het gevecht met de karper, actief bezig zijn in de natuur en een plan maken die werkt, het zijn allemaal onderdelen wat het penvissen zo ontzettend leuk maakt. Wij zouden zeggen pak je penhengel en een schepnet en ga de slootjes en tochtjes bij jou in de regio langs. Want de wateren waar je normaal langs zou lopen en geen aandacht aan zou geven, zitten misschien wel vol verrassingen.

De beste montages voor het penvissen:

penvissen montage

Waggler dobber montage | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *