Tips voor het vissen met de vaste stok

Tips voor het vissen met een vaste hengel!

In deze blog geven we voor jou 5 praktische tips voor het vissen met een vaste hengel. Met deze praktische tips kun je veel problemen voorkomen bij het vaste stok vissen. Minder irritatie = meer succes bij het vissen met de vaste hengel!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Gebruik een connector

Bind je je tuigje altijd vast aan het oog van je vaste hengel? Dan moet je altijd een nieuwe knoop leggen als de lijn breekt. Dit kan sneller en gemakkelijker!

Laat in de hengelsportzaak in de buurt een connector op het uiteinde van je hengel monteren! Dit is een kleine plastic clip die je gemakkelijk kunt sluiten en openen. Het is raadzaam om dit in de winkel te doen, want er zijn veel verschillende maten.

Wanneer je een lus maakt aan het einde van je vistuigje, kun je deze lus in de connector vastzetten. Je sluit de connector en je montage zit meteen vast.

Tip 2. Zet een krijtstreep op je hengel voor de juiste diepte

Als je de diepte van je dobber hebt gepeild, is het eenvoudig om de afstand van de dobber met krijt op je hengel af te tekenen.

Als je een te grote vis haakt of om een andere reden je tuig verliest, hoef je niet alles opnieuw te meten met het peilloodje, maar kun je de afstand nemen met de strepen op je hengel! Geen krijtje bij de hand? Het werkt ook prima met wat kleine elastiekjes!

Tip 3. Zorg ook dat je gele en zwarte dobbers hebt

Zorg dat je niet alleen dobbers hebt met oranje antennes, maar ook gele of zwarte!

Oranje is de kleur die in de meeste omstandigheden het meest opvalt. Maar op momenten dat de zon net over je schouder schijnt, is het oranje/rood niet meer zichtbaar!

Probeer dan een gele of zwarte antenne. Deze kleuren vallen beter op als het water erg helder is door direct zonlicht.

Tip 4. Vis met een onderlijn

Vissen met een onderlijn! Veel vissers maken al gebruik van onderlijnen, maar bij jongeren en sportvissers komen we nog regelmatig een haak tegen die direct aan de lijn is bevestigd. Dit heeft enkele grote nadelen, niet in de laatste plaats dat je lijn nu over de hele lengte even sterk is.

Dus als je een grote vis vangt of per ongeluk vast komt te zitten in een obstakel, ben je waarschijnlijk je gehele vistuig kwijt! Als je met een onderlijn vist, neem de onderlijn dan altijd iets dunner dan je hoofdlijn. Dit maakt het het zwakste punt en daar zal het altijd breken in geval van nood. Zo behoud je je hoofdlijn met dobbers en loodjes en kun je snel doorvissen! Wij adviseren een onderlijnlengte van 22 cm voor het vissen met de vaste hengel.

Tip 5. Bevestig een breekstaafje aan je dobber met een krimpkous

Wil je ’s avonds of ’s nachts gaan vissen maar heb je geen speciale verlichte dobber? Gebruik een siliconen rubber en schuif deze over de antenne van je dobber. Steek een breekstaafje in het andere uiteinde van de krimpkous/siliconen rubber en verwarm de krimpkous kort met stoom of een vlam. De krimpkous zal krimpen en zo je breekstaafje vastzetten.

Op deze manier kun je de meeste dobbers van licht voorzien en heb je er de hele avond/nacht plezier van.

Tips voor het vissen met de vaste hengel | Vaste stok

Heb je nog tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties hieronder en wij voegen ze toe!

Lees onze laatste blogs over tips, technieken, visverhalen en weet meer!

Verse maden, casters en pinkies zijn veruit het beste aas voor het vissen met de vaste stok. Brood, mais en kunstmaden zijn goede alternatieven als vers aas niet voor handen is.

Vis met een vistuigje(lijn, dobber, knijplood en haakje) en peil de dobber uit net boven de bodem. Voer met lokvoer en vis met maden, succes gegarandeerd!

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *