Rapala

Over Rapala

Het begon allemaal met een hongerige Fin en een vleesmes. Het was in de jaren 1930 toen een eenvoudige visser een geniale observatie deed: grote vissen eten kleine vissen, vooral kleine vissen die gewond zijn. Zo begint het grootste visverhaal dat ooit is verteld.

Rapala - Hengelsport merk

Terwijl Lauri Rapala de wateren van het Finse Paijanameer beviste, roeide hij rustig en keek toe. En wat hij zag was hoe hongerige roofvissen in een school minnows doken en de vis aanvielen die iets uit het midden wiebelde. Steeds weer opnieuw.

Lauri realiseerde zich dat als hij een kunstaas kon maken dat de bewegingen van een gewonde minnow nabootste, hij meer vis kon vangen, meer geld kon verdienen en niet constant tijd hoefde te besteden aan het uitzetten van lijnen. Dus ging Lauri aan de slag. Hij hakte. Gesneden. En geschaafd. Uiteindelijk begon het kunstaas vorm te krijgen. Met behulp van een schoenmakersmes en wat schuurpapier maakte hij in 1936 zijn eerste succesvolle plug van kurk. Blikfolie van chocoladerepen vormde de buitenkant van de plug. Gesmolten fotografische negatieven vormden de beschermende coating. Maar het belangrijkste was dat het perfect de actie van een gewonde minnow imiteerde. Volgens de legende ving Lauri soms wel 600 pond vis per dag met dat nieuwe kunstaas. En naarmate het verhaal van zijn overvloedige vangsten zich verspreidde, groeide de reputatie van het kunstaas. De rest is geschiedenis.

Dat eerste kunstaas was de voorvader van het kunstaas dat meer vissers heeft geholpen de sensatie van meer grote vissen te ervaren dan enig ander: de legendarische Original Floating™ Rapala.

De wiebelende vis kan niet weerstaan. Toen vissers over de hele wereld meer en grotere vissen begonnen te vangen met Rapala’s kunstaas, werd het duidelijk dat wat hen triggerde de prikkelende wiebel en wobbel van het kunstaas was. Want ook al waren de vissen over de hele wereld verschillend, roofdieren en aasvissen gedroegen zich altijd trouw aan hun vorm. Grote vissen hameren op gewonde kleine vissen. Daarom testte Lauri elk kunstaas om er zeker van te zijn dat het trouw zwom aan de unieke “gewonde-minvis-actie”. Het was niet de snelste manier om kunstaas te maken. Maar het was de enige manier om een Rapala te maken. (Tot op de dag van vandaag wordt Rapala kunstaas met de hand afgesteld en in de tank getest om direct uit de doos perfect te zwemmen). Het is een actie die net zo kenmerkend is voor een Rapala als een vingerafdruk voor een persoon. Een actie die geen enkel ander bedrijf heeft kunnen dupliceren.

En zo groeide de Rapala-legende met elke onvergetelijke reis van je leven, elke succesvolle zaterdagmiddag met een kind in het plaatselijke visgat. En er begon zich een diepgeworteld vertrouwen te vormen tussen vissers en Rapala. Weekenders werden hardcore. Vaders werden helden. En steeds meer vissers grepen keer op keer naar Rapala.

Een goede dag vissen. De onbetwiste moeder van de uitvinding. Voor miljoenen kon succes worden afgemeten aan het groeiende aantal trofeevissen dat met Rapala kunstaas werd gevangen. (Tot op de dag van vandaag heeft geen enkel ander kunstaas meer wereldrecords op zijn naam staan.) En omdat wij bij Rapala in de eerste plaats vissers zijn, weten we niet alleen wat onze collega-vissers nodig hebben, maar ook waar ze niet zonder kunnen. Zoals toen de nu legendarische Shad Rap® voor het eerst in tackleboxen belandde. Het verbazingwekkende vermogen van de Shad Rap om vis te vangen verspreidde zich als een lopend vuurtje. Tackle shops raakten uitverkocht in heel Amerika en daarna in de rest van de wereld. Eigenaren van vakantieoorden en kleine familie-aaswinkels verhuurden Shad Raps per dag. En zelfs per uur. (Ja, zo goed was het.) Al die jaren later is het nog steeds een van de meest succesvolle kunstaasjes in de visserij.

Ook het moment dat Rapala Fish ‘n Fillet®-messen introduceerde, verbeterde de viservaring van miljoenen vissers. Tot dan toe hadden vissers een lange en moeizame geschiedenis van het onhandig vermalen van een gewaardeerde vangst tot een minder dan ideale staat. Het taps toelopende ontwerp en de unieke flexibiliteit van de Fish ‘n Fillet maakten het fileren eenvoudiger en daarom zijn het tot op de dag van vandaag de beste fileermessen ter wereld. En zo werd de basis gelegd. De successen van de Original Floater™, Shad Rap®, en Fish ‘n Fillet werden gevolgd door andere Rapala producten die hun weg vonden naar tackleboxen en geschiedenisboeken. Kunstaas zoals de Magnum®, de Rattlin’ Rapala®, de Fat Rap®, de CountDown®, de Husky Jerk™, en de Tail Dancer™.

De hele wereld is jouw honinggat. Er is een reden waarom meer vissers over de hele wereld hun vertrouwen stellen in Rapala. Het is een vertrouwen dat zich uitstrekt over 140 landen en dat elk jaar wordt bevestigd door de 20 miljoen verkochte Rapala kunstaasjes. Simpel gezegd, Rapala producten maken betere vissers. Niets overhaast op de markt gebracht, maar zorgvuldig vervaardigd op basis van jarenlange ervaring. Geen sluiproutes. Geen gimmicks. Geen flash in de pan, volgende grootste dingen. Het is een erfenis van onwrikbare kwaliteit die zichtbaar is in elk kunstaas, elk fileermes, elk gereedschap en elke worp. Een nalatenschap die doorgaat met nieuwe Rapala-aanbiedingen van meer kunstaas, nieuwe acties, nieuwe maten, nieuwe kleuren, nieuwe afwerkingen, nieuwe gereedschappen, nieuwe accessoires en nieuwe manieren om meer vis te vangen.

De zoete geur van succes blijft hangen lang nadat de geur van visslijm is vervaagd. Tientallen miljoenen zeebaarzen, tonijnen, forellen, snoeken, snoekbaarzen, baarzen en zalmen later, blijft Rapala de tand des tijds doorstaan. Door de ups en downs van de industrie. Door de koudste koufronten. Want door dit alles heen heeft één simpele waarheid standgehouden. Wat onweerstaanbaar is voor vissen zal altijd onweerstaanbaar zijn voor de visser.

Beoordeling Rapala

Budget

Is Rapala betaalbaar voor iedereen?

Beoordeling
80%

Prijs-Kwaliteit

Hoe is de prijs-kwaliteit van Rapala?

Beoordeling
95%

Verkrijgbaarheid

Is Rapala goed verkrijgbaar in Nederland?

Beoordeling
80%

Vis Techniek

Biedt Rapala visspullen voor iedere vistechniek?

Beoordeling
25%

Hoofdverdeler is Rapala

Gerelateerde merken

Op deze Rapala merkenpagina vind je:

  • Rapala producten
  • Waar te koop?
  • Over Rapala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *