Mentale Gezondheid

Baanbrekend onderzoek: Sportvissen en mentale gezondheid

Mentale gezondheidsvoordelen van sportvissen: baanbrekend onderzoek

Samenwerking tussen Angling Direct, Anglia Ruskin University en Tackling Minds

Angling Direct, Anglia Ruskin University en Tackling Minds hebben samen een baanbrekend onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen sportvissen en mentale gezondheid. Dit baanbrekende onderzoek heeft opvallende resultaten opgeleverd die een sterke verbinding aantonen tussen recreatief sportvissen en verbeterde geestelijke gezondheid. Graag besteden wij positieve aandacht aan deze initiatieven en onderzoeken.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Angling Direct, Anglia Ruskin University en Tackling Minds hebben samen een baanbrekend onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen sportvissen en mentale gezondheid. Dit baanbrekende onderzoek heeft opvallende resultaten opgeleverd die een sterke verbinding aantonen tussen recreatief sportvissen en verbeterde geestelijke gezondheid.

Onderzoek naar de relatie tussen sportvissen en mentale welzijn

Het onderzoek, geleid door professor Lee Smith van Anglia Ruskin University, richtte zich op de correlatie tussen sportvissen en mentale gezondheid en welzijn. aangezien er beperkte wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp bestond, hebben de onderzoekers in samenwerking met Angling Direct en Tackling Minds een uitgebreide online enquête uitgevoerd.

Uitgebreide online enquête en analyse van belangrijke factoren

De enquête omvatte verschillende factoren, waaronder demografische kenmerken, deelname aan recreatief sportvissen, niveaus van lichamelijke activiteit, de diagnose van psychiatrische aandoeningen en geestelijke gezondheid en welzijn. In totaal hebben 1752 deelnemers de enquête voltooid, en de gegevens werden geanalyseerd met behulp van regressiemodellen aangepast voor leeftijd.

Met de steun van Angling Direct en Tackling Minds ontdekte het onderzoeksteam van Anglia Ruskin University significante correlaties tussen het sportvisgedrag (frequentie en duur van vissen) en mentale gezondheidsverschillen. 

Opvallende resultaten

Opmerkelijk is dat deelnemers die regelmatig gingen sportvissen een verminderde kans hadden op het ervaren van:

  • depressie (p < 0.001)
  • schizofrenie (p = 0.001)
  • suïcidale gedachten (p < 0.001)
  • opzettelijke zelfbeschadiging (p = 0.012).

Sportvissen als therapeutische ontspanning voor een betere geestelijke gezondheid

Bovendien meldden deelnemers die vaak sportvissen, hogere niveaus van mentaal welzijn en minder symptomen van depressie en angst in vergelijking met degenen die minder vaak gingen vissen. Deze bevindingen duiden erop dat het aanmoedigen van recreatief sportvissen een goede strategie kan zijn om ontspanning, positieve geestelijke gezondheid en meer lichamelijke activiteit te bevorderen bij mensen met psychische problemen.

Toekomstig onderzoek en bevordering van de mentale gezondheid

Professor Lee Smith, hoofdonderzoeker van de studie, benadrukte het belang van deze bevindingen. Hij verklaarde dat de “blauwe ruimtes”, zoals rivieren, meren en andere kustlijnen, een unieke omgeving bieden voor ontspanning. Door vaker te gaan sportvissen, kunnen mensen profiteren van de therapeutische omgeving terwijl ze genieten van de spanning van vissen.

Dit gezamenlijke onderzoek van Anglia Ruskin University, Angling Direct en Tackling Minds biedt nog meer waarde in de bestaande wetenschappelijke literatuur, doordat het waardevolle inzichten biedt in de relatie tussen waterrijke omgevingen, sportvissen en mentale gezondheid. De resultaten kunnen bijdragen aan nieuwe initiatieven voor het verbeteren van de volksgezondheid en met name de geestelijke gezondheid bevorderen. Alle drie pleiten ze voor het opnemen van recreatief sportvissen als hulpmiddel bij bestaande behandel trajecten voor de patiënten en/of cliënten die hun mentale gezondheid willen verbeteren.

Het onderzoeksteam van Anglia Ruskin University, in samenwerking met Angling Direct en Tackling Minds, hoopt dat deze bevindingen verdere interesse zullen genereren en de weg vrij maken voor aanvullende studies die dieper ingaan op de positieve effecten van sportvissen met betrekking tot de geestelijke gezondheid.

Bron: Angling Direct UK

Wij van de Sportvisbrigade juichen dit initiatief en onderzoek alleen maar toe. Ook wij worden gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.