Mentale Gezondheid

10 Redenen om vissen te betrekken bij de opvoeding

10 redenen om vissen te betrekken in de opvoeding

Als trotse vissende vaders weten we allemaal hoe mooi het is om de kinderen mee te nemen naar de waterkant. We zien bij het geven van vislessen op basisscholen veel enthousiasme bij de kinderen, die niet altijd geplaatst kan worden bij de ouders. Wij geven je 10 redenen en voordelen waarom je juist het vissen zou willen betrekken bij de opvoeding.​
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

1. 1-op-1 tijd met je kind

Kinderen zijn vaak je waardevolste bezit, daar wil je natuurlijk graag 1-op-1 tijd mee doorbrengen. Vissen is de ideale manier om gezellig met je kinderen in een rustige omgeving 1-op-1 tijd te kunnen hebben.

Je zult gesprekken hebben met ze, die je thuis niet snel zou hebben gehad. Ze delen hun ervaringen en avonturen uit het dagelijkse leven op een andere manier dan thuis, super leuk en waardevol om als ouder daar te tijd voor te nemen.

2. Ze zijn niet van suiker

Lekker in de zomer naar buiten om te genieten van de zon, dat is vaak het doel. Helaas( of misschien wel gelukkig), wordt je af en toe aan de waterkant verrast door zo’n lekkere zomerse bui. Dat is misschien maar goed ook, ze zijn namelijk niet van suiker gemaakt. Dus niet alleen het naar school fietsen of buiten voetballen, vissen helpt ook bij het wat weerbaarder maken van de kinderen.

3. Je wint het met je tacklebox van de X-box​

Telefoon, tablet, televisie, digi-bord en desktop… Allemaal schermpjes! Om gek van te worden als ouder zijnde. 

Geef de kinderen een goed gevulde viskoffer(tacklebox) cadeau, dat is het middel om ze aan te sporen om naar de waterkant te gaan. Je zult zien, met de tacklebox win jij het als ouder van de x-box en andere spelcomputers. Wij helpen je graag bij het vergroten van de viskennis!

4. Vissen is stoer

Vroeger… Vroeger was vissen saai, suf en een beetje nerd-achtig. Tegenwoordig is dit helemaal omgedraaid, vissen is hot en happening. Misschien wel een beetje stoer! 

Kinderen vertellen op school graag over de grote of vele vangsten die ze hebben geboekt met jou tijdens het vissen. Hier wordt je niet alleen trots van als ouder, maar spoort ook vriendjes en vriendinnetjes aan om mee te gaan naar de waterkant. Nòg meer plezier aan de waterkant!

5. Rust en ruimte

Stress van het leren school, sporten, vriendjes en andere zaken. Op jonge leeftijd krijgen kinderen al te maken met druk van buitenaf, geef ze daarom juist te kans om lekker in de natuur te zijn en te ontspannen. 

Tijdens het vissen krijg jij en dus ook je kinderen de kans om alles even te overdenken en een plekje te geven. Hierdoor krijgen ze weer meer rust en ruimte om beter te presteren op school en/of bijvoorbeeld sportveld.

6. Concentreren kun je leren

Vissen kent diverse manieren en technieken, de meeste bekende is natuurlijk het vissen met vaste stok en dobber. Door te ‘staren’ naar de dobber leer je je te focussen en dus te concentreren op één ding. 

Ook tijdens het roofvissen met kunstaas kun je je focussen op de juiste zwemactie van het kunstaas, hierdoor leren ze focus en concentratie. In onze ogen zijn dat waardevolle eigenschappen. 

Ook bij de andere vistechnieken is focus nodig om succesvol en vangstrijk te zijn.

7. Avontuur

Van vroeger uit zit het avontuur in ons bloed, zeker bij de mannelijke lezers van dit artikel zullen er dat veel beamen. 

Vuurtje stoken… op jacht gaan… het zit nou eenmaal in ons bloed. Nu hoef je geen vuur te maken aan de waterkant of te gaan jagen. Maar het vissen is dezelfde avontuurlijke beleving. Lekker op pad om te kijken wat er vandaag te vangen is, of je de vangsten van gisteren of vorige week kan evenaren. Het is en blijft een avontuurlijke beleving, zeker als je een compact gasstelletje meeneemt en tussen de middag nog even een broodje knakworst of kopje soep voor de dag weet te toveren als ouder. De kinderen zullen het fantastisch vinden.

8. Omgaan met de natuur

Respect voor de natuur is iets wat alle vissers gemeen hebben. Je wilt als ouder ook dat jou kinderen van jongs af aan respect voor de natuur krijgen, daar is vissen een mooie hulp bij.

Voorzichtig omgaan met je vangst, je stek schoon achterlaten het hoort er allemaal bij. Je bent als mens te gast in de natuur en dat wil je je kinderen graag meegeven.

9. Samenwerken

“Pak jij even de onthaaktang/onthaakmat?”, “Schep jij deze vis?, “Werp jij daar, dan werp ik dit deel even uit!”. Allemaal teksten die vissers onderling kunnen zeggen tegen elkaar. Je wilt samenwerken met elkaar om zo succesvol mogelijk te vissen.

Samenwerken willen en moeten we ons leven lang, dus geef dit je kinderen ook mee door te gaan vissen.

10. Pionieren​

Vislijnen in de knoop, betekent uit elkaar halen. Dit is slechts 1 van de vele momenten dat vissers moeten pionieren naar oplossingen. Dit werken aan probleemoplossende eigenschappen is super waardevol en goed bruikbaar in het volwassenen leven.

Probeer dit ook bij jou kinderen te triggeren door te gaan vissen.

Investering voor later

Ze gaan vaker lekker naar buiten toe waardoor je op den duur meer tijd voor jezelf krijgt. Dit is eigenlijk een elfde een laatste reden om ze mee te nemen naar de waterkant.

Wij zijn overtuigd. Jij nu ook? We weten wel één ding zeker die andere vissers ook zullen benadrukken; je geeft ze een hobby vol rust, ruimte en ontspanning voor het leven mee. Als je de natuur in gaat om te vissen, neem dan wel je vispas mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.