Vissen op het Wolderwijd

Vissen op het Wolderwijd

Het Wolderwijd is een populaire bestemming voor dagjes mensen rondom de randmeren, je kunt er ook goed vis vangen. Je hebt alleen wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Wolderwijd.

Het Wolderwijd is één van de bekendere Veluwerandmeren. Aan de noord- en westoever ligt de provincie Flevoland, aan de zuidoostoever ligt Gelderland

De gemiddelde diepte is 2,5 meter, met veel ondiepe kantzones. Het diepste punt ligt bij de brug van Harderwijk is ongeveer 5 meter diep.

Ter hoogte van Strand Horst begint het Wolderwijd en dat loopt door in noordelijke richting tot het aquaduct ter hoogte van Harderwijk. Bij Strand Horst loopt het Wolderwijd over in het Nuldernauw, bij Harderwijk in het Veluwemeer.

 

Karpervissen op het Wolderwijd

Karpervissen op het Wolderwijd is met name goed in het voorjaar en de zomer. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten en trekken richting het Veluwemeer. Als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook rond het Knarland-eiland met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones met waterplanten, de rand van de vaargeul.

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel brasems en windes aan.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips!

Roofvissen op het Wolderwijd

Vooral het vissen op snoekbaars is goed op de taluds nabij de brug met het Veluwemeer. Met name in het vroege najaar komt de snoekbaars hier graag, dus als jij met een boot daar ligt of vanaf de kant gaat vissen heb je een dag vol actie!

Ook baars is goed te vangen, zeker als je net achter de steenstort en/of doorgangen naar de aangrenzende meren vist met bijvoorbeeld de carolina rig + creature bait. Zoek naar diepteverschillen kort onder de kant, dan kun je zelfs werpend vanaf de kant een dag vol actie verwachten.

In de winter kies je voor het snoekvissen in de havens van Zeewolde of Harderwijk.

Witvissen op het Wolderwijd

Tijdens het feedervissen op het Wolderwijd heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder brasems van meer dan 3 kilo en windes en voorns. Deze vissoorten worden vaak gevangen rond de Biezen, fietsveerpont naast Strand Horst of meer richting Zeewolde, rondom de vaargeul en de monding naar het Nuldernauw.

Er is vaak voldoende aanvoer van aas en voer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden april een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september ook goed om te vissen op het Wolderwijd.

Visvakantie aan het Wolderwijd

Wolderwijd is een fantastische omgeving om je visvakantie te plannen. Topstekken om te verblijven tussen al je vissessies op het Wolderwijd door zijn:

Ga voor ultiem!
De Havenlodge is alles wat je wil als visser! Dit is een unieke off-grid woonboot zonder CO2-uitstoot en kan op verzoek worden verplaatst naar verschillende prachtige locaties, op natuurgebieden, onbewoonde eilanden. Het Wolderwijd kun je het beste vanaf het water beleven, waardoor je verblijf rustig, avontuurlijk en vangstrijk tegelijk is.

Visboot huren op het Wolderwijd

Kies voor B&B Bootverhuur Harderwijk

Ga langzaam trollend met crankbaits richting het Wolderwijd of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op de route naar en het Wolderwijd zelf. Het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Met name de diepteverschillen zijn interessant om af te vissen met de dropshot-techniek.

Dieptekaart Wolderwijd

De dieptekaart van het Wolderwijd vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Wolderwijd? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Wolderwijd ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

vissen op het wolderwijd

Vissen op het Wolderwijd: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie rond de randmeren en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Wolderwijd of de overige randmeren. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de eilandjes en taluds eromheen goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul, eilandjes en de ondieptes in het voorjaar.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Wolderwijd? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in flevoland

Visvergunning Wolderwijd

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *