Noord-Holland

Vissen op het IJmeer

Vissen op het IJmeer

Het IJmeer is een minder bekende naam van de randmeren, toch kun je er goed vis vangen. Je hebt alleen wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het IJmeer.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het IJmeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland en staat bekend om zijn vele eilanden. Het IJmeer is de verbinding tussen het Markermeer en het Gooimeer.

Gedurende de verschillende seizoenen trekken de vissen massaal over het IJmeer. Als jij je vissessie goed plant, ben je al snel succesvol. 

Het IJmeer is gemiddeld 2,6 meter diep, het diepste punt is 28 meter en het totale oppervlakte is 80 vierkante kilometer.

Karpervissen op het IJmeer

Karpervissen op het IJmeer is met name goed in het voorjaar en de zomer. De karpers zoeken met name de zones op met losgroeiende waterplanten en trekken richting het Gooimeer. Als je met de boot op pad gaat kun je ze in de zomer ook rond het Pampuseiland met het blote oog spotten. 

Goede stekken zijn de kantzones met waterplanten, de rand van de vaargeul.

Voer als je de kans hebt, 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten. Probeer niet teveel met pellets te vissen, dit trekt zeker in de zomermaanden overmatig veel brasems en windes aan.

Witvissen op het IJmeer

Tijdens het feedervissen op het IJmeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder brasems van meer dan 3 kilo en windes en voorns. Deze vissoorten worden vaak gevangen achter de dijk, rondom de vaargeul van de kanaalmondingen.

Er is vaak voldoende aanvoer van aas en voer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden april een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september ook goed om te vissen op het IJmeer.

Roofvissen op het IJmeeer

Vooral het vissen op snoekbaars is goed op de taluds achter de eilanden van het IJmeer. Met name in het vroege najaar komt de snoekbaars hier graag, dus als jij met een boot voor bij de taluds voor anker gaat dan heb je een dag vol actie!

Let wel op, de commerciële scheepvaart gaat gewoon door. Dus let ondanks de vangsten wel goed op.

Ook baars is goed te vangen, zeker als je net achter de steenstort en/of kanaalmondingen vist met bijvoorbeeld de carolina rig + creature bait. Zoek naar diepteverschillen kort onder de kant, dan kun je zelfs werpend vanaf de kant een dag vol actie verwachten.

Snoekvissen op het IJmeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het IJmeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten rondom de eilandjes. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet niet de kanten van de steenstort uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen.

vissen op het ijmeer

Visboot huren op het IJmeer

Kies de boot die bij je past en ontdek het IJmeer! Bij Bootnodig, hebben ze diverse boten voor verschillende dagjes uit.

Ga langzaam trollend met crankbaits richting het IJmeer of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op de route naar en het IJmeer zelf. Het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Met name de diepteverschillen achter de eilanden zijn interessant om af te vissen met de dropshot-techniek.

Dieptekaart IJmeer

De dieptekaart van het IJmeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het IJmeer? Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het IJmeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Vissen op het IJmeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek een visvakantie bij Marina Parcs Muiderzand en ontdek in jouw visvakantie het vissen op het IJmeer of de overige randmeren. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de eilandjes en taluds eromheen goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul, eilandjes en de ondieptes in het voorjaar.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het IJmeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Vissen in Noord-Holland

Visvergunning IJmeer

RANDMEREN behalve in de aangrenzende havens en vissend vanaf de zeedijk Nijkerkernauw en Wolderwijd tussen de mondingen van de Laak en de Schuitenbeek.

Voor verboden gebieden op het Eemmeer en Gooimeer zie de kaart op www.visplanner.nl

  • Gooimeer
  • Eemmeer
  • Wolderwijd voor zover gelegen in de voormalige gemeente Naarden
  • Nijkerkernauw
  • Nuldernauw
  • Veluwemeer
  • Drontermeer
  • Vossemeer
  • Ketelmeer
  • IJmeer

Het IJsselmeer en het Markermeer

Er geldt een langere gesloten tijd voor de aassoorten: van 16 maart t/m 30 juni mag niet gevist worden met dode vis, een stukje vis of enig kunstaas m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Men mag in de onmiddellijke nabijheid van het IJsselmeer niet meer dan twee snoekbaarzen en/of vijf baarzen in bezit hebben.

De dijkbelopen rond het IJsselmeer zijn vrij toegankelijk, tenzij borden anders aangeven. Langs de Friese IJsselmeerkust mag gevist worden in de voor het publiek opengestelde gebieden die als natuurgebied zijn aangegeven. In de niet opengestelde natuurgebieden mag niet worden gevist (zie bebording en betonning).

Op de meerdijk van de Noordoostpolder mag gevist worden van hectometerpaal 8 bij Lemmer tot hectometerpaal 243 bij Urk en van hectometerpaal 256 bij Urk tot hectometerpaal 375 bij Schokkerhaven (vzv eigendom van de provincie Flevoland/waterschap Noordoostpolder).

De toestemming geldt uitsluitend voor het te voet betreden van de meerdijk ter beoefening van de hengelsport. Het is verboden bruggen en kunstwerken te betreden, hinder op dammen of wegen te veroorzaken, kunstmatig verdedigde oevers te beschadigen of daarop aanwezige stenen te verplaatsen of te verwijderen. Honden mogen onder geen enkele voorwaarde worden meegenomen op de meerdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.