Verminder de symptomen van PTSS doormiddel van vissen

Sportvissen en PTSS

Het is 2021 dat het zaadje voor de Sportvisbrigade.nl wordt gepland. We worden gebeld of we kunnen helpen met een hengelsport presentatie in een weekend speciaal georganiseerd door stichting "De Gewonde Soldaat". Natuurlijk helpen wij graag en zeiden we, ja. Hoe dat er toe geleidt heeft dat we dit blog schrijven leggen we graag uit.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

We hielpen dat weekend bij het vissen op de Bronsvoorderplas en hielpen de jonge veteranen tijdens het visweekend, gaven voornamelijk uitleg over technieken, stekbenadering en de basis van het vissen. Niet weten dat het ons een ongelofelijk goed gevoel zou geven dit te mogen doen.

ptss en vissen

Stichting “de gewonde soldaat”, zorgt vooral voor meer begrip, erkenning en waardering voor deen speciale groep veteranen die zware verwondingen hebben opgelopen tijdens hun uitzending. Zij zijn het immers die na hun uitzending te maken kregen met een nog zwaardere uitdaging: een meestal zeer langdurig revalidatieproces.

Zo’n proces kent diepe dalen en momenten van wanhoop voor hen zelf maar ook voor familie en relatie. Toch hebben zij dankzij hun onvoorstelbare doorzettingsvermogen en positieve kijk op het leven voor zichzelf weer een toekomst gecreëerd, ondanks rolstoel, prothese of andere beperking. 

Sommigen hadden ook last van een Post Traumatische Stress Stoornis, zij vonden veel rust in het vissen vertelden ze. Dit motiveerde ons om meer nòg meer mensen enthousiast te maken over sportvissen, dan we al deden.

Hoe sportvissen kan bijdragen aan de verwerking van PTSS

Sportvissen kan een effectieve manier zijn om de symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verminderen. Dit komt omdat vissen een rustgevende activiteit is die de aandacht van de persoon afleidt van hun trauma en hen helpt om zich te concentreren op het moment. Bovendien kan de natuur waarin veel sportvissen plaatsvindt, een therapeutisch effect hebben op de mentale gezondheid van de persoon.

Sportvissen kan ook een gevoel van controle geven over de situatie, omdat de persoon zich richt op het vangen van een vis in plaats van het herbeleven van hun trauma. Bovendien kan het voldoening geven wanneer een vis gevangen wordt, wat kan bijdragen aan het verbeteren van het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde.

De rust van de natuur

De rustgevende natuur van sportvissen kan een positief effect hebben op de behandeling van personen met PTSS.

Onderzoeken tonen aan dat verblijf in de natuur het welzijn verbetert, vermindering van PTSS klachten en bijdraagt aan herstel. 

Dit komt omdat mensen geëvolueerd zijn vanuit een natuurlijke omgeving en optimaal functioneren in deze omgeving. Bovendien kan blootstelling aan de natuur stressherstel bevorderen en biedt het een positieve afleiding van dagelijkse stressfactoren. De natuur kan ook gevoelens van interesse, plezier en rust opwekken, wat kan bijdragen aan het verminderen van stress symptomen.

Onderlinge verbondenheid

iCarp is een initiatief uit Engeland dat aantoont dat onderlinge verbondheid wordt versterkt. Bij de aanpak van iCarp wordt gewerkt met groepen van tien veteranen die elkaar niet kennen. Dit blijkt opvallend snel tot een unieke groepsbinding te leiden.

Deze groepsdynamiek, die begeleid wordt door therapeuten en een hengelsportinstructeur, vormt een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Op basis van vertrouwen in elkaar, gevoed door de onderlinge herkenning van ervaringen, stimuleert het de veteranen om hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen.

Hierbij worden zelfs vriendschappen gesloten en kleine succesmomenten worden vastgelegd.

Vermindering van klachten

De inzet van de sportvisserij zorgt voor een significante vermindering van PTSS-klachten zoals angst, depressies en stress-gerelateerde problemen. Opvallend is dat de vermindering van klachten gedurende een lange tijd aanhoudt. Dit zorgt voor het ontlasten van de spanningsboog en leidt tot een verbeterd psychisch welzijn, een verhoogd sociaal vermogen en positief gedrag. Dit wordt versterkt doordat de viservaringen via een besloten social-mediagroep te delen zijn.

Professionele hulp is de basis

Het is belangrijk om te benadrukken dat sportvissen niet als een vervanging voor professionele hulp moet worden beschouwd, maar kan een nuttige aanvulling zijn op een PTSS behandelingsplan onder leiding van een gekwalificeerde arts of therapeut.

Wil je hulp bij het vissen of evenementen ter promotie van de hengelsport? Neem contact met ons op en wij helpen je graag aan handvatten of hulp bij het enthousiast maken van andere vissers.

2 gedachten over “Verminder de symptomen van PTSS doormiddel van vissen

 • ben karpervisser met ptss. wil me graag inzetten voor dit geweldige initiatief

  Beantwoorden
  • Hi M. Damsma,
   als wij weer aanvragen binnen krijgen zullen we dit zeker met je delen.

   Bedankt voor het bezoeken van onze site.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *