Foreldeeg vormen, stap voor stap uitgelegd!

De beste foreldeeg vormen stap-voor-stap uitgelegd.

Foreldeeg of Powerbait is het meest gebruikte aas voor het forelvissen. Om succesvol te kunnen vissen met foreldeeg is het belangrijk dat je het deeg op de juiste manier laat ronddraaien. Doe je dit niet, dan zul je minder forel vangen. Je kan een deegvormer gebruiken, de beste en snelste. manier is en blijft met de hand. In dit blog leer je stap voor stap hoe je een duckfeet moet maken. De duckfeet is een van de populairste vormen.

Duckfeet maken - Stap 1

Haal een stukje powerbait uit je potje of uit de deegspuit en rol dit in je handen tot een bolletje. Het is een beetje aanvoelen hoeveel je nodig hebt, maar houd rekening met een kleine knikker.

foreldeeg vormen, doe je zo - stap 1(598x325)
foreldeeg vormen, doe je zo - stap 2(598x325)

Duckfeet maken - Stap 2

Druk je haak met de haakbocht in het deeg totdat de haakpunt niet meer zichtbaar is.

Duckfeet maken - Stap 3

Kneed het deeg in de vorm van een soort kegel/piramide met de punt richting je onderlijn. Het is belangrijk dat de nylon lijn precies in het midden van het puntje deeg zit. Anders draait je duckfeet straks niet goed.

foreldeeg vormen, doe je zo - stap 3 (598x325)
foreldeeg vormen, doe je zo - stap 4(598x325)

Duckfeet maken - Stap 4

Rol het deeg, je kunt dit tussen je handen doen, of met je vingers in je handpalm. Neem hier in het begin de tijd voor en zorg dat er een lang gerekte kegel ontstaat. Als je het goed gedaan hebt zit er nu een deel van het powerbait op de onderlijn. Dit onderdeel vergt veel oefening, lukt het de eerste keer niet blijf het dan rustig proberen totdat het wel lukt.

Duckfeet maken - Stap 5

Druk het einde van je powerbait op de bovenkant van je pink of op je knokkels. Hierdoor ontstaat er een holle en bolle kant wat er voor zorgt dat het deeg gaat draaien in het water.

Duckfeet maken - Stap 6

Je deeg is nu bijna klaar, vouw het bovenste deel van het deeg omhoog. Je hebt nu, als je alle stappen goed gevolgd hebt, een prachtig aasje voor de forel.

Andere populaire foreldeeg vormen zijn;

Foreldeeg vorm - De worm

Bij “de Worm”, volg je dezelfde stappen tot en met stap 3. 
Hierbij houdt je een omgekeerde vorm aan dan bij de Duckfeet. 

Draai het achtereind van deze vorm, het deel waar de haak niet zit, 90 graden ten opzichte van de lijn richting.

Foreldeeg vorm - Kikkervisje

Bij “het Kikkervisje”, volg je dezelfde stappen tot en met stap 3.  Hierbij houdt je ook de omgekeerde vorm aan van de Duckfeet. 

Draai het achtereind van deze vorm, het deel waar de haak niet zit, 45 graden ten opzichte van de lijn richting en het achtereind weer in lijn met de lijnrichting.

Foreldeeg vorm - De propellor

Bij “de propellor”, volg je dezelfde stappen tot en met stap 2. Hierbij houdt je dezelfde vorm aan dan bij de Duckfeet. 

Maak de vorm meer een druppel, en draai het brede gedeelte van de druppel een kwartslag.

Begin met 2 bolletjes 50/50 foreldeeg om deze vorm twee-kleurig te vissen.

Foreldeeg vorm - De Schroef

Bij “de propellor”, volg je dezelfde stappen tot en met stap 2. Hierbij houdt je dezelfde vorm als bij de druppel, maar is dan langwerpiger. 

Begin met 2 bolletjes 50/50 foreldeeg om deze vorm twee-kleurig te vissen.

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd dan heb je een goed draaiend stukje foreldeeg. Als je het deeg lang in het water hebt of je hebt een forel gemist dan zul je merken dat het niet goed meer draait. Pak dan een nieuwe stukje foreldeeg om zo effectief te blijven vissen.

Is het te lastig om telkens weer een goede vorm in je powerbait te krijgen? Vraag dan eens hulp van een forelvijver medewerker, mede-visser of schaf een foreldeeg vormer aan. Het belangrijkste is om je visdag zo effectief mogelijk te vissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *