Vissen op het Lauwersmeer

Vissen op het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is misschien wel het bekendste meer van het Noorden. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Lauwersmeer.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Lauwersmeer ligt in de provincies Groningen en Friesland en is niet voor niets een beschermd natuurgebied. Het is een prachtige omgeving die onwijs populair is bij vissers.

Met name in de zomer is het Lauwersmeer een populaire bestemming voor watersport recreanten en vissers. Er zijn diverse campings en vakantieparken in de omgeving die de ideale uitvalsbasis bieden voor een dagje vissen. Wij bieden tips, tricks en aanbevelingen voor verschillende vistechnieken en seizoenen om het meeste uit je vissessie op het Lauwersmeer te halen.

Karpervissen op het Lauwersmeer

Volg op het Lauwersmeer de wind, staat de wind een paar dagen op één zijde te blazen dan ben je daar al in je voordeel. Check de Unifish app en schat je kansen in, vermijd de noordenwind en probeer je vissessie te plannen bij een dalende luchtdruk tussen 1015 en 1020Hpa.

Kies een stek met interessante diepteverloop en in de zomer in de buurt van waterplanten. 

De karpers liggen in de winter, diep en in de luwte. In de zomer ondiep en aan de windzijde. In het voorjaar en najaar zullen de vissen tussen zomer en winterstekken zwemmen.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Wil je het karpervissen op groot water echt goed aanpakken? Lees dan onze tips! Lauwersmeer is niet direct als je net begint met karpervissen mocht je willen beginnen bij de basis? Ook dan helpen we je graag. 

Roofvissen op het Lauwersmeer

Op het Lauwersmeer wordt vaak op snoekbaars gevist. Het meer kent namelijk grote diepteverschillen en aan de randen van de oude zee-zandbanken kun je goed baars en snoekbaars vangen. Met name vanaf de boot zijn deze stekken goed uit te vissen. Voor de baars is de dropshot techniek erg effectief, voor de snoekbaars ook en voor snoekbaars is pelagisch ook populair bij de geoefende roofvissers. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen.

Zoek de diepere stekken zoals de vaargeul of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoekbaars vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en/of Sonar Chart Viewer je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Lauwersmeer.

Vergeet in het voorjaar vlak voor- en na de gesloten tijd de ondieptes rondom de robbegaten niet.

Witvissen op het Lauwersmeer

Tijdens het witvissen op het Lauwersmeer heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en veel aas. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Het is afhankelijk van het seizoen, waarbij in het verleden Mei een goede vangstmaand was, is tegenwoordig augustus en september vaak een top maand om te feedervissen op het Lauwersmeer. Zoek in de zomer de witvis ook in de buurt van de ondiepe uitlopers van het meer.

Snoekvissen op het Lauwersmeer

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Lauwersmeer maar niet zozeer gemakkelijk. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet in het vroege voorjaar en begin van het najaar niet de ondiepe uitlopers uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen. De robbengaten, instroompunten van de kanalen en havenmondingen zijn ook interessant om secuur uit te werpen.

Vissen op het lauwersmeer (1024 x 200 px)

Visboot huren op het Lauwersmeer

Huur de visboot bij de Bootverhuur in Anjum en je kunt lekker vissen en of touren over het Lauwersmeer.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Lauwersmeer het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. 

Onze tip, begin met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

De Pioner 15 is het nieuwste model in de Pioner line-up van Yamaha. Zij hebben deze boten voorzien van een 4 takt Yamaha aanhangmotor. Het interieur is ontworpen met het oog op maximaal comfort voor de inzittenden.

Dieptekaart Lauwersmeer

De dieptekaart van het Lauwersmeer vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Lauwersmeer?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Lauwersmeer ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt.

Leestip: Snoeken op groot water

Vissen op het Lauwersmeer: Alles wat je moet weten

Tips voor je visvakantie? Boek bijvoorbeeld een visvakantie bij Landal Esonstad en ontdek in jouw vakantie het vissen op het Lauwersmeer. 

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en de kanaalmondingen. 

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Lauwersmeer? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in utrecht

Visvergunning Lauwersmeer

Het Lauwersmeer wordt ingebracht door Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Fryslân.

Viswater: Het Lauwersmeer

  1. Snoek moet onmiddellijk na de vangst levend worden terug gezet.

  2. Gevangen snoekbaars groter dan 70 cm moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.

  3. Snoekbaars, gevangen in maart, moet onmiddellijk na vangst levend in hetzelfde water worden teruggezet.

De oever van de afsluitdijk mag langs de autoweg niet worden betreden. Alleen bij de zandopspuiting aan de Friese kant en bij de sluizen zijn vismogelijkheden. De westelijke oever ten noorden en ten zuiden van Oostmahorn (Bant-polder) is beschermd gebied en is niet-toegankelijk; men dient 25 m vanuit deze oever te blijven indien men vanuit een boot vist. Parkeren is alleen toegestaan op de parkeerhavens.

Visplaatsen:

zie de kaart
Trailerhellingen: bij Oostmahorn en Lauwersoog (kosteloos)

Vissen op het Lauwersmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *