Karpervissen op wierrijk water

Karpervissen op wierrijk water

Het is een onderschatte visserij waarbij kennis geboden is. Het voordeel van wierrijke wateren is, is dat de karper op heel veel plekken niet kan komen. Ga op zoek naar trekroutes, vreetplekken en visveilige stekken en je zult mooie vangsten boeken. Wij nemen je mee in de visserij op wierrijk water.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Karpervissen in wier

Enkele tientallen jaren geleden verdween de watervegetatie in de winter en kwam in het voorjaar weer tevoorschijn. Tegenwoordig is zelfs in de winter het wier nog aanwezig. Hoewel ze het vissen kunnen belemmeren, zijn ze een schuilplaats en bron van voedsel voor de karpers. 

Verschillende types wier

Niet ieder wier is geschikt om in of tegenaan te vissen. Als het enkel en alleen maar draadalg is, wordt vissen sowieso al lastig. Ongeacht eventuele aanpassingen qua hoofdlijn of montages. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor waterplanten waarbij de visveiligheid nog steeds gewaarborgd is.

Karpervissen op wierrijk water

Er zijn veel soorten waterplanten en naar mijn mening zijn ze niet allemaal even interessant voor het vissen op karper. Op de wateren die we frequent bevissen, vinden we meestal vijf soorten waterplanten.

  • Waterlelies
  • Fonteinkruiden
  • Kransvederkruid
  • Waterpest
  • Kransblad

Voorbereiding

Karpervissen in wierrijk water kan een gepland zijn maar ook onverwacht. Als je van te voren al weet dat het water waar je gaat vissen veel wier bevat dan zijn er verschillende dingen om thuis alvast voor te bereiden,

Als je vaak passieve karpers ziet onder de bladeren van de waterlelies, is dat niet de plantensoort die we graag kiezen om statisch tussen te vissen voor karper. Als er maar één leliebed is in het water dat je vist, kan het interessant zijn om langs de randen te vissen. Als alle oevers ermee bezaaid zijn, is deze aanpak minder verstandig.

Kransblad is een gras dat de bodem van sommige meren en stilstaande wateren bedekt. De vieze geur ervan schrikt niet alleen ons vissers af. Onze sessies om midden in deze velden te vissen waren ook niet succesvol. Daarom vissen we liever aan de rand of, beter nog, in open plekken. Deze plekken zijn vaak de vreetplekken en dus waar ze het kransblad uiteindelijk hebben verbannen.

Soorten om naar te zoeken en wel tussen te vissen

Persoonlijk merken we dat we vaker karper aantreffen in andere soorten wiervelden; de fonteinkruiden, kransvederkruid en waterpest hebben onze voorkeur. Vooral midden op de dag zijn er karpers te vinden die in dit soort wier liggen te rusten, genietend van de zonnige en zuurstofrijke schuilplek. Deze wierbedden zitten vol natuurlijk voedsel. Je vindt er kleine slakjes, kreeftjes, muggenlarven en andere voedzame waterdiertjes

Bij het observeren verkiezen we deze wiervelden boven bijvoorbeeld waterlelies. Twijfel je of het wierveld voedzaam genoeg is? Probeer dan eens een planten scheut te bekijken en te checken op natuurlijk voedsel. Dit is naar onze mening de beste manier om de relevantie van het plaatsen van een hengel in een wierveld te beoordelen.

Ga op zoek naar schone vreetplekken met gebroken mosselschalen, trekroutes en kijk vooral naar plekken die je veilig kunt bevissen. Dat betekent; karper haken en ook karper landen. 

Aanpassingen

Zodra we een wierbed of zone hebben die interessant is, kunnen we de rigs gaan plaatsen op de open en andere interessante stekken rondom een wierveld. 

Sommige mensen gebruiken helicopter rigs om midden in het wier te kunnen vissen. Wij vissen liever aan de rand van het wier. We gebruiken dezelfde rigs en karper montages als de rest van het jaar waarin we de volste vertrouwen hebben. Het liefst doen we geen aanpassingen en gebruiken we geen extra hulpmiddelen. Wij vissen het liefst op zicht naast het wier. We gebruiken een aquascope om er zeker van te zijn dat de rigs perfect liggen.

In alle andere gevallen waarin we de rig niet kunnen zien, gebruiken we PVA foam op de haak. Dit beschermt de punt terwijl de rig in positie wordt gelegd en voorkomt dat hij vast komt te zitten in de waterplanten. Als je niet zeker bent van het gebied waar de rig valt, biedt dit extra zekerheid.

Ook het vissen met pop-ups kunnen een goede aanpassing zijn, het bover-systeem kan helpen voor de geoefende karpervissers en ook het vissen met een heli-systeem op het wier is een bewezen techniek. Wij vinden de bodem montage op een selectief gekozen schone plek echter beter qua vangsten.

Kies voor dikke nylon lijn, deze is schuurbestendiger dan gevlochten lijn, zeker als het gaat om scherpe mossels die aan waterplanten kleven. Vis alleen met gevlochten lijn op afstand of als je zeker weet dat het qua schuurbestendigheid kan.

Karper vangen in wierrijk water

Zoals je hebt begrepen, kan het vissen in de buurt van wierbedden en waterplanten erg effectief zijn om meer aanbeten te krijgen. De vissen vinden er een overload aan natuurlijk voedsel, de wierbedden zijn zones waar de karpers zich veilig voelen en zich vol kunnen eten. Door enkele rigs in de buurt van deze zones te presenteren, kunt je succesvoller zijn dan andere zones van het water. Ook zul je vaak andere karpers vangen dan op de klassieke stekken van een water.

Vis in alle gevallen visveilig en het liefst met een rubberboot of waadpak binnen bereik. Zo kun je indien nodig je lijn, de stek of de karper vrij maken na een aanbeet. Mocht de karper zich vastzwemmen, ga dan nooit teveel druk op de lijn zetten. Houdt contact met de vis en vaar, loop of zwem naar de vis toe om de lijn los te maken van het obstakel en verder te drillen.

Wiervissen op karper

Zorg altijd voor een visveilig systeem en bedenk vóórdat je de rig plaatst, hoe je de karper veilig kunt landen. Is die optie er niet? Kies dan een andere stek om te bevissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *