Elektromotor kopen

Wil je een elektrische motor voor je boot kopen? Bekijk onze tips!

Voor vissers biedt een boot natuurlijk ongekende mogelijkheden. Je kunt op plekken komen die vanaf de kant onbereikbaar zijn. Natuurlijk kun je roeien, maar heb je ooit het comfort van een elektromotor ervaren? Dan laat je de roeispanen al snel thuis!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur
EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren

Als bootvisser kun je gebruik maken van elektronische hulpmiddelen zoals dieptemeters. Deze presteren het beste als ze op constante snelheid een beeld kunnen vormen van de onderwaterwereld. Hierdoor ontstaat een uniek beeld van je viswater en krijg je inzichten en mogelijkheden die vanaf de kant moeilijk bereikbaar zijn. Roeispanen geven schokken in het beeld en vertroebelen inzichten, dus niet alleen voor comfort maar ook vistechnisch is een fluistermotor/elektrische buitenboordmotor een goede aankoop.

Een elektromotor voor je boot werkt op batterijen en heeft het grote voordeel dat hij stil is en geen rook/vervuilde lucht uitstoot. Daarom zijn elektrische buitenboordmotoren op veel wateren toegestaan en benzinemotoren niet. Let bij het aansluiten van dieptemeters of elektromotoren op de juiste accu! Op een 12 volt accu kun je elektromotoren aansluiten met een stuwvermogen van 28 tot 65 LBS.

Oefening baart kunst!

Roofvissers staan bekend als de grootste bootliefhebbers! Ze zien vaak grotere, luxere boten varen, bijvoorbeeld van polyester of aluminium. Iets meer ruimte en veiligheid is natuurlijk nooit verloren als je een hele dag in een boot wilt vissen. Zeker als je dat gaat doen op rivieren of meren waar beroepsvaart aanwezig is. Met de boot is het makkelijker om de hotspots op jouw viswater te vinden. Heb je ze eenmaal gevonden, dan kun je ze nauwkeuriger bevissen, zeker met behulp van de elektromotor!

Na enige oefening leer je rekening te houden met de wind en de stroming. Heb je deze techniek eenmaal een beetje onder de knie, dan kun je de boot precies op de kansrijke plekken laten drijven. Maar niet alleen roofvissers hebben baat bij het gebruik van een boot. Steeds meer karpervissers ontdekken de voordelen die een rubberboot kan bieden. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om vanuit een boot karpers in de buurt van obstakels te controleren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische motor?

Allereerst is de grootte van je boot een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste elektromotor. Heb je een kleine boot? Dan heb je minder voortstuwing nodig dan een grotere professionele roofvisboot die meer water verplaatst! De stuwkracht van een elektromotor wordt uitgedrukt in LBS. Een te lichte elektromotor (met te weinig stuwkracht) kan leiden tot een te trage en vooral moeilijk controleerbare boot. De motor heeft niet genoeg kracht om de wind en de stroming te compenseren!


Als we een te zware elektromotor nemen, verbruiken we onnodig veel accu. Vooral omdat meer stuwkracht (LBS) met een elektromotor je niet altijd sneller doet varen. Een boot accelereert nooit sneller dan de boegsnelheid. Pas als een boot in plané gaat, geldt deze regel niet meer! Planeren betekent: “sneller varen dan de boegsnelheid”. Je boot zal dan surfen op zijn eigen boeggolf. Deze planerende boten zijn daarom ontworpen voor hogere snelheden (vaak herkenbaar aan hun rechte achterkant).
Veel opblaasboten zoals die van Fox, Pro Line of JRC hebben een vorm die ontworpen is voor hogere snelheden. Bij lage snelheden is zo’n boot niet aerodynamisch en heb je meer stuwkracht (LBS) nodig om dit te compenseren.

Juiste elektrische motor voor je boot kiezen

De vuistregel voor het kiezen van het juiste type elektrische motor voor jouw boot leggen we uit in 12 stappen:

 1. Bereken het totale gewicht van de boot, inclusief passagiers, motor en accu’s.
 2. Deel dit getal door 25.
 3. Bijvoorbeeld, als een boot in totaal 500 kg weegt, deel dit getal dan door 25 = 20.
 4. Heeft de boot een planerende romp? Dat wil zeggen, een romp ontworpen voor hogere snelheden?
 5. Voeg dan 20 pond toe aan het hierboven verkregen getal. (in dit geval 20 + 20) = 40.
 6. We moeten ook rekening houden met de invloed van de wind en de luchtweerstand van de boot.
 7. Hebben we een boot met een opbouw, dus met een zeil, of met een kajuit?
 8. Voeg dan 10% toe aan het resulterende LBS-getal. In dit geval, 40 + 4 = 44 LBS.
 9. Vaar je op open zee, waar de wind veel invloed kan hebben?
 10. Tel dan nog eens 10% op bij het verkregen LBS-getal, dus in dit geval nog eens + 4 LBS.
 11. Dit brengt de totale vermogensbehoefte in ons voorbeeld op 44 + 4 LBS = 48LBS.
 12. De juiste keuze zou in dit geval een motor zijn met een stuwkracht van 50LBS.

Traploos instelbaar of variabel?

Nu we de stuwkracht weten, kunnen we zien welk type elektromotor het meest geschikt is. De startmodellen werken met verschillende standen. Zo is de snelheid instelbaar in drie standen achteruit en vijf vooruit. De meest luxe elektromotoren voor visboten zijn vaak traploos instelbaar.

Bij deze motoren heb je meer controle over de snelheid, omdat je precies kunt bepalen hoe snel je wilt varen. Dit kan voordelig zijn als je heel precies je kunstaas wilt presenteren, maar ook heel fijn als je precies wilt compenseren voor de stroming of de wind. Door precies de juiste hoeveelheid voortstuwing in de tegenovergestelde richting te geven, kun je je boot bijna roerloos op een punt in de rivier laten liggen.

Elektromotor kopen - Sportvisbrigade.nl

Er zijn veel elektromotoren met nog extra opties, zoals bijvoorbeeld een ankerfunctie. Deze zogenoemde fronttrollers zijn vooral bedoeld voor grotere roofvisboten, bespreek de keuze hiervan met de boten bouwer of eerdere boot eigenaar. De bouw van de boot is mede bepalend voor de juiste keuze hierin.

Nu kan jij de juiste keuze voor een elektromotor maken. Mocht je vragen hebben of informatie missen, laat het ons dan weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *