Vissen in Enschede

Vissen in Enschede

Enschede biedt geweldige vismogelijkheden. Het centrum van Enschede zit vol historie en met name het Twentekanaal biedt goede mogelijkheden voor het vissen. Ook het Rutbeek, Smulders en de Marssteden zijn populaire vislocaties in de omgeving van Enschede. Of je nu in het stadscentrum of in de natuur wilt vissen, de gemeente Enschede heeft voor iedere visser genoeg mogelijkheden.

Karpervissen in Enschede

Houdt je van een uitdaging? Voer dan 1 of 2 dagen voor op het Twentekanaal en beproef je geluk in de nacht. De beste kans heb je vanaf Mei tot en met Oktober, kies voor interessante stekken met waterplanten en interessante diepteverschillen.

Heb je geen dieptemeter of voerboot met fishfinder. Doe dan je huiswerk op Sonar Chart Viewer en noteer de beoogde stekken in je telefoon. 

Vis met tijgernoten en/of boilies en je kunt mooie vangsten boeken tijdens het karpervissen op het Twentekanaal.

Voor de beginnende karpervissers zijn de stadswateren en vijvers een betere stek om het geluk kansrijker te beproeven.

Roofvissen in Enschede

De haven van het Twentekanaal is wat je wil! Er zwemmen grote voorns, wat ook duidt op grote roofvis.

In de zomer kun je lekker de vijvers afwerpen met weedless shads en spinnerbaits, in het najaar met streamers en jerkbaits en vis in de winter laag en traag met creature baits op baars of doodaas op snoek in de haven.

Ga je met de rubberboot trollen op het Twentekanaal, kies dan voor stekken met interessant diepteverloop. Vis met crankbaits en je kunt baars, snoekbaars en snoek verwachten. Houdt altijd de andere scheepvaart in de gaten als je je op het kanaal begeeft.

Witvissen in Enschede

Het Twentekanaal is een uitstekende locatie voor witvissen. Voorn, kolblei en bij goede voercampagnes brasem zijn de meest voorkomende vangsten. Het Twentekanaal bij Enschede is niet makkelijk, maar wel leuk om als witvisser aan te pakken.

Om het meeste uit je viservaring te halen, is het aan te raden om te beginnen met de vaste stok. Als je al geoefend bent is het vissen met de feederhengel ook zeer effectief! Zowel in de vaargeul als aan de rand van de vaargeul zijn goede resultaten te behalen, maar vergeet dus niet om goed uit te peilen.

Voor aas kun je het beste zwaar grondvoer in donkere kleuren gebruiken, vermengd met casters en maden. Als haakaas kun je het best een maden, pieren of maïs gebruiken.

Een andere goede plek om te brasem vissen in Enschede zijn de Smulders vijvers. Hier kun je ook goed vissen met de feederhengel, kijk goed naar de stek waar je wilt vissen. De kant is niet overal gelijk, dus een visplateau kan noodzakelijk zijn.

Steur vissen in Enschede

Start de auto of ga met het openbaar vervoer en op naar Reutum. Op slechts 30 minuten rijden van Enschede kun je steur vissen bij WILD Bijzonder vissen.

In de WILD vijvers zwemmen verschillende grote en sterke vissoorten: dikke spiegelkarpers en mooie schubkarpers, Siberische- en diamantsteuren, indrukwekkende Beluga’s tot wel 1.80 meter, gouden en bruine Europese meervallen en gestreepte zeebaarzen. Ga het gevecht aan!

Wil je weten wat je nodig hebt voor de karper-, steur en avonturen vijver? Wij geven je graag tips en uitleg voor het vissen op avonturenvijvers.

Bij het beginnen met steurvissen is het belangrijk om de basis van de techniek onder de knie te krijgen. Dit maakt het vissen op steur nog leuker en succesvoller. Wij geven je uitleg van de eerste worp tot aan het vangen de jouw eerste steur. Begin met steurvissen en wie weet ben jij volgend jaar de steur-expert.

Forel vissen in Enschede

Op slechts 30 minuten van Enschede kun je je maaltje vangen bij Deep’n in Diepenheim.

Diepenheim is niet alleen mooi vanwege de mooie burchten en kastelen maar ook vanwege de schitterend gelegen visvijvers van Deep’n.

Arrangementen, afhuren en hengelhuur zijn mogelijk. Ze geven zelfs uitleg over het schoonmaken van je vis, top service dus!

Deep’n heeft een divers aanbod van forelvijvers en personeel met kennis van zake. Wil jij leren forel vissen? Lees dan onze tips en/of ga naar Diepenheim toe om het te leren.

Liever zelf aan de gang met forel fileren of een lekker forel recept? Geen zorg, wij helpen je ook culinair graag op weg.

Visboot huren in Enschede

De beste visboot in regio van Enschede huur je bij de Regge. Huur een boot met fluistermotor in Zuna.

Heb jij een boten verhuur in Enschede laat dit ons dan weten? Dan vermelden we jouw gegevens hier. 

Het Twentekanaal kun je wel op met een eigen boot. Kies dan voor de trailerhelling bij de haven van Hengelo of ga lekker vissen met de rubberboot + elektro

Het Twentekanaal is ideaal voor het trollend vissen met kunstaas langs de talud rand, kies voor een diepgang van 1,5 meter en je moet wel een aanbeet krijgen.

De beste visstekken van Enschede: Alles wat je moet weten

Wil je de viswateren in Enschede echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in Twente en neem de tijd om een viswater en visstek ècht goed aan te pakken.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water aanbod is zo divers in Enschede dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers en witvissers is het Twentekanaal fantastisch, voor de beginnende karpervissers zijn het de vele vijvers en recreatieplassen in en om Enschede.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor Enschede? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in overijssel

Waar mag je vissen in Enschede?

Lijst van viswateren HSV Enschede:

 • Recreatiepark Het Rutbeek te Usselo
  Voor het houden van wedstrijden is schriftelijk toestemming vereist van de Sportvisserij Oost-Nederland en van de beheerder van recreatiepark Het Rutbeek. Het voeren en het in bezit hebben van visvoer is verboden. Er mag alleen vanaf de oever op de daartoe aangewezen plaatsen worden gevist. Voor het vissen vanuit boten is de toestemming van de beheerder vereist. Verorde- ningen van het recreatiepark blijven onverminderd van kracht.
 • Christinalustvijver gelegen aan de Twekkelerbeekweg.
 • De Elsbeek vanaf het beginpunt tot aan de uitmonding in het Twentekanaal.
 • Usselerstroom (watergang 20-11), vanaf de weg Buurse-Enschede tot aan de uitmonding in het Twentekanaal, met uitzondering van het gedeelte waar de tuinen van huizen grenzen aan de Usselerstroom. Daar waar tuinen van huizen grenzen aan de Usselerstroom is het vissen op beide oevers verboden.
 • Brandemaatvijver
 • Twentekanaal Lonnekerbrug t/m haven
 • Zijtak Twentekanaal
 • Vijver Utrechtlaan / Zuidhollandlaan
 • Vijver Tuindorp
 • Vijver Postenbrink
 • Vijver Wesselerbrinkpark
 • Vijver Mariëndaal
 • Vijvers Luxemburglaan
 • Oude Niertjevijver 2 (Belgiëlaan)
 • Oude Niertjevijver 3 (Belgiëlaan)
 • Vijver Knalhutteweg/Vlierstaat (rietvijver)
 • Vijver Buurserstraat
 • Vijver Knalhutteweg/Broekheurnering (betonvijver)
 • Vijver Stokkumbrink -Herikebrink (bananenvijver)
 • Smuddeboshoekvijver
 • Helmerhoekvijver
 • Pompstationweg – Horstlindelaan (driehoeksvijver)
 • Vijver Floraparkstraat (Robertskom)
 • Noord-Esmarkerrondweg (Stokhorstvijver)
 • Bultserve
 • Drie vijvers aan de Kiepe
 • Twee vijvers nabij de Grolsch Veste
 • Westelijke vijver aan de Marssteden
 • Vijver bij de Grolsch
 • Vijver op de Eschmarke
 • Vijver hoek Haaksbergerstraat – Europalaan
 • Vijver Haaksbergerstraat – F. Bolstraat
 • Haantje
 • Vijver industrieterrein Josink Es
 • Broekheurnerondweg (vijver zuid)

Voorwaarden en bepalingen:

 • Vanaf de rode oevers (zie kaartjes vereniging) mag niet gevist worden.
 • Nachtvissen met V.I.O.S. Nachtvistoestemming toegestaan op de vijvers Utrechtlaan- Zuid Hollandlaan, Hofteweg (vijver Tuindorp), Belgielaan (oude Niertje vijver 2), Knalhutteweg – Broekheurnering, Pompstationweg – Horstlindelaan, Bultserve en De Marssteden, langs de Rijksweg 35.
 • Voeren toegestaan: max 500 gram droogvoer per visdag.

1. Er mag geen enkele vis worden meegenomen met uitzondering van maximaal 10 aasvisjes die niet groter zijn dan 15 cm. De gevangen vis dient met respect behandeld te worden en onbeschadigd te worden teruggezet. Verkoop van vis, in welke vorm dan ook, is ten strengste verboden.
2. Boten zijn (met uitzondering van voerboten) niet toegestaan op wateren die niet zijn open gesteld voor beroepsvaart.
3. Het is verboden motorvoertuigen op het talud van de vijver te plaatsen.
4. Het is verboden om je op een van de eilanden van de vijvers te bevinden.
5. Men dient recht vooruit te vissen.
6. Tijdens het vissen moet afval worden bewaard in een zak, emmer of iets dergelijks. Bij het verlaten van de visplaats dient deze schoon te zijn.
7. Men is verplicht de Vispas en bijbehorende lijst van viswateren direct ter inzage af te geven aan de controleur van de hengelsportvereniging, de politie of andere opsporingsambtenaren.
8. Er mag maximaal met twee hengels gevist worden met uitzondering van het gedeelte Twentekanaal welke V.I.O.S. in pacht heeft. (Uitsluitend indien men in het bezit is van een geldige V.I.O.S. nachtvispas / derde hengeltoestemming) Er mag alleen gevist worden met de wettelijke toegestane aassoorten.
9. Er mag gevist worden vanaf 1 uur voor zonsopkomst tot 1 uur na zonsondergang. Daarna dient u in bezit te zijn van een nachtvispas (zie website voor nadere info)
10. Het gebruik van lokaas op de vijvers is toegestaan tot een maximum van 500 gram droogvoer per dag.
11. De vergunninghouder dient zich te houden aan de maatregelen en/of aanwijzingen welke door H.S.V. V.I.O.S. worden aangegeven bij evenementen.
12. Bij het statisch vissen met een werphengel of het vissen met kunstaas / doodaas, is het verplicht om een onthaakmat bij u te hebben.
13. Het gebruik van een bewaarzak en of een leefnet is buiten de wedstrijden NIET toegestaan.
14. U bent altijd verplicht in het bezit te zijn en gebruik te maken van een schepnet/landingsnet.
15. Het gebruik van een leefnet is buiten de wedstrijden, niet toegestaan.

2 gedachten over “Vissen in Enschede

 • Geachte redactie
  Hierbij een reactie op de vermelding dat Enschede een ideale stad is voor streetfishing.
  Binnen in het centrum is echter geen viswater nog een enkel bruggetje te vinden. Mooi zou zijn als deze tekst aangepast wordt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *