Veelgestelde vragen over twitchbaits

Veelgestelde vragen over twitchbaits

Alles wat je moet weten!

Wat is een twitchbait?

Een twitchbait is een slanke gevormde plug met een kleine zwemlip. Afhankelijk van de stand van de zwemlip wordt de zwemdiepte bepaald. De afwisselende zwemactie gecombineerd met een natuurlijk silhouet onderwater, maakt het onweerstaanbaar kunstaas voor snoek, snoekbaars, baars en roofblei.

 

Hoe vis je met een twitchbait?

Stop-and-go is de meest gebruikte vistechniek. Door korte snelle inhaalslagen af te wisselen met korte pauzes geef je de twitchbait een ‘zenuwachtige’ zwemactie mee. Dit is erg attractief voor roofblei, baars en snoekbaars. Ook snoek vergrijpt zich regelmatig aan een wispelturig binnengevist kunstaasje.

Wat zijn de beste twitchbaits?

  • Shadow rap Twitchbait Rapala
  • Megabass Oneten jr
  • Nays MD MX
  • Savage Gear Gravity Twitch sr
  • Savage Gear 3d Smelt Twitch

Welke vissen kun je vangen met een twitchbait?

Grote baarzen, snoekbaarzen, snoeken en roofbleien zijn goed vangbaar met twitchbaits. Twitchbaits zijn ook ideaal als “searchbaits”, door snel worpen te plaatsen en tussentijds kleine passen te zetten, vis je eenvoudig grote stukken water af op zoek naar de aanwezige roofvis.

Wat zijn de beste momenten om met een twitchbait te vissen?

Ochtend en avond voor de ondiepe twitchbaits, overdag kun je vaak beter met iets dieper zwemmende modellen vissen. Zeker snoekbaars ligt grote periodes van het jaar overdag op wat diepere stekken.

Hoe kies ik de beste twitchbait?

Kijk naar de stand van de zwemlip en besluit of je diep- of ondieplopend wil. Qua kleur raden we aan om felle kleuren in troebel water te gebruiken en natuurlijke kleuren in helder water. Kies altijd kunstaas waar je zelf ook vertrouwen in hebt!

twitchbaits

Informatie over twitchbaits

Twitchbait hengel en molen combinatie

Kies voor een twitchbait hengel van 2.10m met strakke actie en een werpgewicht tot 30 gram, in combinatie met een BFS reel.

Let goed op het formaat twitchbait dat je wil vissen, deze moet overeenkomen met het werpgewicht van je twitchbait hengel. Het maakt daarbij geen verschil op je een drijvende, zinkende of suspending twitchbait gebruikt. 

Twitchbaits kopen

Iedere hengelsport speciaalzaak heeft wel twitchbaits hangen. Kies voor een Rapala twitchbait, de oneten van Megabass of de populaire baars twitchbaits van Savage Gear.

Kies een kleur en formaat waar je vertrouwen in hebt of waar je vismaat al goed op vangt. Dan heb je nooit een verkeerde keuze gemaakt.

Tips voor het vissen met twitchbaits

Het vissen met twitchbaits is met name in de zomer aan te raden. Ben je op zoek naar allesvangers, kies dan voor zwevende(suspending) twitchbais deze kun je makkelijk op de juiste diepte tikken en daar houden. Het zijn niet alleen baars toppers maar ook snoekbaars magneten.

Twitchbaits worden vaak in twee uitvoeringen uitgebracht, zowel in de kleinere als de grotere uitvoering. Dankzij de meerdere opvallende kleuren en het ontbreken van ratels kun je de plug heel stilletjes binnentikken en zodoende ook de argwanende grote vissen over de streep trekken. Ook deze keuze voor fluorocarbon onderlijn met kleine speldwartel helpt voor een finesse presentatie van het kunstaas. De kleine speldwartel is belangrijk om de zwemactie van het kunstaas niet te beinvloeden. Gaat je twitchbait bij steady retrieve binnenhalen op stilstaand water scheef? Dan is waarschijnlijk de speldwartel te groot.

Heb je tips voor het vissen met twitchbaits? Deel deze met ons in de reacties en wij maken een lijst met alle twitchbaits tips op deze pagina. 

Alvast bedankt namens alle andere snoekbaars vissers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *