Vissen op de Vinkeveense Plassen

Vissen op de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense plassen is een prachtig watergebied in de provincie Utrecht, en een populaire bestemming voor vissers. Er zijn tal van soorten vis te vinden in de Vinkeveense Plassen, zoals snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn, karper en meer. Voordat je gaat vissen in de Vinkeveense plassen, is het wel belangrijk om je te houden aan de wartersport- en visregels die gelden in Vinkeveen. Zo zijn de plassen bijvoorbeeld niet opgenomen in de landelijke lijst van viswateren, dus heb je een dag-, week of jaarvergunning nodig van de vereniging. 

Door je te houden aan deze regels draag je bij aan het behoud van het prachtige natuurgebied, de visbestanden en de visrechten. Wij geven je tips en tricks om succesvol te vissen in de Vinkeveense Plassen.

Geschiedenis van de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen zijn verbonden met de rivier de Amstel. Ze zijn vanaf de Gouden Eeuw ontstaan door de winning van turf ten behoeve van Amsterdam. De huidige langwerpige eilanden zijn legakkers, ze waren vroeger in gebruik als droogvelden voor de nog natte turf. 

Nadat het veen was weggebaggerd bleven er veenplassen achter, gevormd door de trekgaten die door afslag van de oevers steeds groter werden. Veel later werd ook de onderliggende zandlaag hier en daar weggebaggerd. Dit zand werd gebruikt bij de aanleg van de A2 en Amsterdam-Zuidoost. Hierdoor bereiken de plassen een voor Nederland ongekende diepte van 50 meter.

Bron; Wikipedia 

Vissen op de Vinkeveense Plassen

Karpervissen op de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen bestaan grotendeels uit twee grote plassen Noordplas en de Zuidplas, beiden zijn interessant voor karpervissers.

Start een voersessie op een interessant diepteverloop, windhoek of versmalling als de karper rondtrekt. Zeker in het voor- en najaar is de karper goed te vangen op de diverse trekroutes. Wil je een optimale beleving van het karpervissen vanaf het water? Schakel dan de boys van Flexible Carpfishing in. 

Zij hebben altijd actuele vangstinformatie en misschien vang jij daarmee wel de record karper van de Vinkeveense Plassen! Zeker als je gaat karpervissen in de herfst heb je goede kansen!

Roofvissen op de Vinkeveense Plassen

Om succesvol op baars en snoekbaars te vissen op de Vinkeveense Plassen moet je eerst antwoord hebben op de vraag, “Hoe diep zijn de Vinkeveense plasssen?”. 50 meter is het antwoord, echter heb je meer nodig. Check Genesis Maps om te zien waar de echt interessante dieptes en taluds zitten. Ga bijvoorbeeld met een bootje en de dropshot of pad. Kies sowieso voor een finesse techniek om succesvol te zijn, vergeet voor baars de bruggetjes niet te bevissen.

Snoek vang je in de zomer en najaar in de watergangen om de grote plassen heen. Ga lekker trollen met een visboot en kunstaas dat ongeveer 1 meter diep loopt. Kies natuurlijke kleuren want het water is kraakhelder. Werp ook eens een ondiepe baai uit met snoekstreamers, je zult versteld staan.

Witvissen op de Vinkeveense Plassen

Er zwemt grote witvis op de Vinkeveense Plassen, weet jij ze te vinden dan ben je de koning te rijk. 

Zet je zitkist aan één van de watergangen om de plassen heen en je zult mooie voorns en kolblei vangen. Liever met de feeder aan de gang? Kies dan een plekje aan de grote plons. 

Vis sowieso met donkervoer want de veenbodem is ook vaak donker van kleur.

Visboot huren op de Vinkeveense Plassen

VVP Verhuur is hét adres voor het huren van een visboot of sfeervolle overnachting ter plekke op de Vinkeveense Plassen.

Alles is op locatie te regelen, van vispas tot overnachting. Ideaal als je vroeg op pad wil om te gaan vissen.

Ga lekker trollen met crankbaits of swimbaits en je zult altijd wel een snoek kunnen vangen rondom Vinkeveen. 

De beste visstekken van de Vinkeveense Plassen: Alles wat je moet weten

Op zoek naar de beste bestemming voor je visvakantie? Check dan zeker de natuurhuisjes op Vinkeveen, dit zijn droomlocaties voor vissers.

De beste visstekken van de Vinkeveense Plassen zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het watergebied is zo divers dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de watergangen en waterplanten om de plassen heen goede stekken, de serieuze karpervissers kunnen het beste op de grote plassen bezig.

Heb jij tips wat betreft visplekken en vistechnieken specifiek voor de Vinkeveense Plassen? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in utrecht

Visdocumenten Vinkeveense plassen

Per 1 januari 2021 is het op de Vinkeveens Plassen alleen nog toegestaan te vissen met een (extra) Vispas van de Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB). Ben je nog geen lid van de AWHB of neem je geen extra vispas bij hen af, regel dit dan tijdig. 

Tevens is het toegestaan om met een dag of week vergunning van “de goede vangst” te vissen op de Vinkeveense Plassen. 

Voor het vissen op de Vinkeveense Plassen dien je in het bezit te zijn van de volgende documenten:

  • Een dag of weekvergunning van de Coöperatieve Jacht en Visserijvereniging ‘De Goede Vangst’.
  • Vispas van de AWHB, dit document is nodig voor personen van 14 jaar en ouder.
  • Jeugdvispas van bovengenoemde hengelsportvereniging voor personen t/m 13 jaar.

Bovenstaande documenten zijn alleen geldig als ze juist en volledig zijn ingevuld.

 

De Vinkeveense Plassen zijn niet ingebracht in de landelijke lijst van viswateren, dus een andere Vispas dan hierboven genoemd geeft geen recht tot vissen op de Vinkeveens Plassen.

De vergunning gelden niet voor gebieden waar met borden is aangegeven dat het verboden is om te vissen.

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *