Hengel delen losmaken

Hengel delen losmaken, doe je zo

Warm naar koud, koud naar warm of door vocht... Delen van hengels kunnen altijd muurvast komen te zitten. Lees je dit bericht aan de waterkant? Probeer de hengel delen in elkaar mee naar huis te nemen. Wij helpen je met hengel delen losmaken, met onze tips krijg je ze namelijk thuis sowieso weer los.

Met deze tips krijg je de hengel delen los:

1. Trekken

Trekken, maar dan met drie personen erbij. Twee personen pakken ieder een hengeldeel waaraan ze trekken, de derde persoon beweegt de hengelbus-verbinding voorzichtig heen en weer. 

2. Deodorant

Je leest het goed, deodorant. Dit is de snelle to-go versie van tip 1. Door deodorant op de vastzittende hengelbus te spuiten bevries je het oppervlak ter plaatse. Hierdoor zal het vocht bevriezen of temperatuurverschil afnemen, waardoor je de hengeldelen makkelijker los krijgt.

3. De diepvries methode

De diepvries methode, pak twee zakken friet of twee andere zakken die diepgevroren zijn. Leg één zak onder de hengelbus-verbinding die vast zit en één zak er boven op. 

Hierdoor bevriest mogelijk vocht en kun je eenvoudig, na plus minus 5 minuten, het ijs in de verbinding breken en hierdoor is de hengel weer los. Laat de delen nog even uit elkaar voordat je ze weer in elkaar zet(uitleg verder op de pagina).

4. Laat de temperatuur zijn werk doen

Het klinkt heel flauw maar het werkt vaak wel, geduld. Door de hengeldelen weer beiden op dezelfde temperatuur te laten komen krijg je ze vaak op een eenvoudige geduldige manier weer uit elkaar.

Zet de hengel een dagdeel in de woonkamer of andere verwarmde ruimte en laat beide delen op dezelfde temperatuur komen.

5. Rubber band

Het liefst een rubber binnenband van een fietswiel. Door twee stukken fietsband om de beide hengeldelen heen te draaien creëer je extra grip. Met deze extra grip kun je vaak als laatste poging de delen alsnog los krijgen.

6. Hengel delen losmaken, geef ons tips

Heb jij nog een gouden tip om hengel delen uit elkaar te krijgen? Deel deze dan met ons in de reacties. Wij vullen deze tips graag aan met de gouden tips van andere fanatieke vissers.

De diepvries methode uitgelegd in foto's:

Heb geduld en wees voorzichtig

Wees te allen tijden geduldig met het uit elkaar krijgen van hengeldelen. Je hebt vaak te maken met carbon en de carbonvezels. Carbon is heel stevig als hengel om te buigen, bij andere krachten kan een hengel ook snel kapot gaan. Dit voorkom je door voorzichtig te werk gaan, dit is sowieso belangrijk want carbon splinters zijn dunner/gevaarlijker dan hout splinters.

Voorkomen is beter dan genezen, dus doe ook wat aan je hengel onderhoud. Houdt de hengelbussen zo veel mogelijk schoon en voorkom dat er zand of vocht tussen komt. Je hengel droog weg zetten, hengel schoonmaken en je hengel niet in het zand leggen zijn net zo belangrijk. Als dit goed doet, voorkom je het vast komen te zitten van hengeldelen.

vissen in de regio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *