Hardy

Over Hardy

Hardy, gevestigd in Alnwick, Engeland, maakt sinds de oprichting in 1872 innovatieve vlieguitrusting met de hand en wordt nog steeds erkend als de beste vlieghengels en vliegenreels ter wereld. Hardy is voor degenen die het beste vereisen en niet tevreden zijn met minder.

Hardy - Pure Fishing

Geschiedenis van Hardy in het kort

Hardy Fishing Rods is een merk van Pure Fishing.

  • In 1874 startten de broers William Hardy en John James Hardy “Hardy Brothers” met de aankoop van “Superior River and Sea Fishing Tackle” in Alnwick, Northumberland, Engeland.
  • In 1891 patenteerden en lanceerden ze “the Perfect” vismolen om hun assortiment vishaken aan te vullen. Het werd een succes en ze ontvingen een koninklijk bevel van Koning George V van het Verenigd Koninkrijk. Ze bleven een verscheidenheid aan winnende vismolens maken, waarvan sommige noviteiten bevatten zoals een volledige beugelarm en lange werpreels.
  • In 1897 openden ze een winkel in de Pall Mall in Londen, wat leidde tot internationale uitbreiding van hun hengels, kunstaas en gidsen die nog steeds met de hand worden gemaakt in Engeland.
  • In 1967 werd Hardy Brothers overgenomen door de Harris and Sheldon-groep en in 1985 hernoemd tot de “House of Hardy Limited.” Later fuseerde het met het visbedrijf van een voormalige Hardy-medewerker en werd in 2004 hernoemd tot “Hardy and Greys Limited”.
  • In 2008 werd de geschiedenis van de House of Hardy verfilmd in de documentaire “The Lost World of Mr. Hardy”.
  • In 2013 werd het bedrijf Hardy & Greys verkocht aan Pure Fishing, een divisie van het conglomeraat Jarden Corporation, dat later werd hernoemd tot Newell Brands. Newell verkocht Pure Fishing aan Sycamore Partners in 2018.

Beoordeling Hardy

Budget

Is Hardy betaalbaar voor iedereen?

Beoordeling
75%

Prijs-Kwaliteit

Hoe is de prijs-kwaliteit van Hardy?

Beoordeling
95%

Verkrijgbaarheid

Is Hardy goed verkrijgbaar in Nederland?

Beoordeling
50%

Vis Techniek

Biedt Hardy visspullen voor iedere vistechniek?

Beoordeling
40%

Hoofdverdeler is Pure Fishing

Gerelateerde merken

Alles over Hardy

Geschiedenis van Hardy Hengelsport

1872: Het Begin van de Legende In 1872 begon een jongeman genaamd William Hardy een winkel als wapensmid in Alnwick, Northumberland, en dat had het einde van het verhaal kunnen zijn als de grote technische magnaat Lord Armstrong hem niet had overtuigd om zijn broer John James in het partnerschap op te nemen. De Hardy-broers adverteerden zichzelf als ‘wapensmeden, bliksmeden en messenmakers’, hoewel de geweren die ze verkochten eigenlijk in Birmingham werden gemaakt.

Daar had het kunnen eindigen, maar in 1874 verscheen er een advertentie in de Alnwick Mercury waarin stond dat het bedrijf ‘superieure rivier- en zeevisbenodigdheden’ verkocht. Het verbreden van het zakelijke bereik werkte wonderen en tegen 1882 waren de broers welvarend genoeg voor William om met Barbara Mary Leighton te trouwen, de dochter van de hoofd-jachtopziener van een plaatselijk landgoed. Barbara’s vader Robert was een zeer ervaren visser en een van zijn nalatenschappen was een lijst van vliegen die vele jaren in de Hardy-catalogi verschenen. Naarmate het bedrijf groeide, besloten William en John James de werklast te verdelen volgens hun talenten, waarbij William het papierwerk deed en JJ de mensenkant behandelde via zijn rol als algemeen manager – en het moet een van de grootste partnerschappen in het vissen zijn geweest. Terwijl William het bedrijf op een solide financieel fundament hield, bleef JJ’s vruchtbare geest nieuwe ideeën bedenken en zelfs na zijn pensionering bleef hij zijn tijd wijden aan producten zoals de Hardy-visserspijp, tot grote ergernis van zijn zus Emma, die moest toestaan dat hij alle experimentele versies ‘s avonds rookte. William en JJ runden het bedrijf met ijzeren hand en hoewel andere broers in hun tijd voor het bedrijf werkten, werden ze nooit partners of directeuren.

1891: De Eerste Hardy Perfect In het begin kochten de broers de meeste visspullen die ze verkochten in, hun molens bijvoorbeeld kwamen van Malloch. Naarmate het bedrijf zich uitbreidde, bevonden Hardys zich met een reputatie voor superieure kwaliteit waar ze zich tegen moesten verdedigen en realiseerden ze zich dat ze nauwelijks konden blijven vertrouwen op producten die door concurrenten werden gemaakt, dus in 1891, na drie jaar geduldig ontwikkelen, lanceerden ze een molen die hun beroemdste product werd, de Perfect. Het was een onmiddellijk succes en het bedrijf heeft het gebouwd, met af en toe onderbrekingen, tot op de dag van vandaag, een prestatie die geen enkele andere visfabrikant ook maar kan beginnen uit te dagen.

Innovatieve visbenodigdheden, koninklijke benoemingen, de Hardy Vissersgids Andere molens gemaakt door Hardy zijn onder meer de Fortuna (1921-1966), die een ‘in’ grap was, gezien het voor tonijn bedoeld was; de Cascapedia, waarvan het origineel werd verkocht van 1932-1939; de Alma, een multiplier gemaakt van 1925 tot 1937; de Zane Grey multiplier, die werd verkocht van 1928 tot 1957 (en behoort tot de meest verzamelbare van alle Hardy-molens nu); en de indrukwekkende Jock Scott multiplier, die van 1938 tot 1952 op de planken stond; maar er waren er nog veel meer, zoals de St. George en de Uniqua.

Hardys hadden een talent voor innovatie en een van de vele primeurs van het bedrijf was een octrooi op de volledige beugelarm, die in 1932 werd geïntroduceerd op hun Altex spinmolen. Het duurde niet lang voordat de producten van Hardy wereldwijde faam hadden verworven en koninklijke benoemingen op hen regenden, waarbij het bedrijf er minstens tien in zijn tijd heeft gehad. Langs de weg gebeurden er grappige dingen, waaronder een brief die uiteindelijk in Alnwick aankwam en was geadresseerd aan “Hardys, t.a.v. de Koning, Engeland” en een verjaardagstelegram van koning George V, die, nadat hem was herinnerd aan de verjaardag van Thomas Hardy, afwezig-minded het bericht naar zijn favoriete visuitrustingsfabrikant stuurde in plaats van de favoriete romanschrijver van de natie.

Hardys maakte een encyclopedisch scala aan visbenodigdheden en ze vulden hun langverwachte catalogi snel met alles, van hengels en vliegen tot kunstaas en dobbers, waarbij vaak werd vergeten dat het bedrijf tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een substantieel grofvisserijbedrijf runde. Het gevolg was dat de vooroorlogse “Vissersgidsen” met een bevredigende doffe klap op de deurmat vielen, waarbij de editie van 1929 werd beschouwd als vrij onopmerkelijk voor een Hardy-catalogus van die tijd, ondanks de lengte die de gemiddelde roman overtrof met 374 pagina’s.

Uitbreiding en Export Voor de eerste paar decennia van het bestaan van het bedrijf waren de activiteiten van Hardys beperkt tot Alnwick, nadat de broers zich hadden uitgebreid naar comfortabele nieuwe panden in Bondgate in 1887, maar een decennium later openden ze een winkel op 61 Pall Mall in Londen, die bestemd was om bijna even beroemd te worden als hun fabriek in Northumberland. Forster Hardy verhuisde naar het zuiden om de winkel te beheren en bleef meer dan twintig jaar, en nam uiteindelijk begin 1920 ontslag, tegen die tijd was Hardys uitgegroeid tot een wereldwijd bedrijf en een belangrijke (zo niet de belangrijkste) speler in de visuitrustingsindustrie. Tegen die tijd had het bedrijf veel veranderingen gezien, waaronder de incorporatie van het oorspronkelijke partnerschap in 1907, waardoor Thomas Alder Thorp als voorzitter werd binnengehaald, hoewel het bedrijf in de meeste opzichten werd gerund als het familiebedrijf dat het altijd was geweest. Het enorme groeitempo dat het bedrijf bereikte, blijkt uit het feit dat Hardy in 1900 magazijnen had in Edinburgh en Manchester, naast hun panden in Alnwick en Londen, en toen de exportorders toenamen, vond het bedrijf het nodig om vertegenwoordigers in het buitenland aan te stellen, zodat ze tegen het einde van de jaren twintig een netwerk hadden opgebouwd dat zich uitstrekte van Brussel tot China en Australië.

Naarmate elke generatie voorbijging, werd een nieuwe algemeen directeur geselecteerd, hoewel de familie haar kansen spreidde met gezamenlijke benoemingen, zodat toen William met pensioen ging in 1913, Laurence Robert (LR) de functie deelde met JJ en vervolgens met zijn broer William (die bekend stond als Mr. Willie), een regeling die duurde tot 1928. Het laatste lid van de familie dat bij het bedrijf kwam, was James Leighton Hardy, die het gebruikelijke pad volgde van een technische leerling voordat hij werd benoemd tot bedrijfsleider in 1954, bedrijfsdirecteur in 1959 en uiteindelijk marketingdirecteur. Jim was instrumenteel in het lanceren van Hardys in het moderne tijdperk toen hij Fibatube oprichtte, de fabriek die de glasvezel- en carbonhengels van het bedrijf maakte. Toen Jim met pensioen ging, bevond het bedrijf zich voor het eerst in 120 jaar zonder een Hardy aan het roer en achteraf gezien veranderde dit meer dan wie dan ook voor mogelijk hield op dat moment.

Op zoek naar Succes Naast de persoonlijke aanpak in een bedrijf dat meer op een familie leek dan op een bedrijf, was een van de activiteiten die Hardys in de schijnwerpers hielden de prominente deelname van leden van de familie aan werpwedstrijden. Dit begon met de reis van J.J. en L.R. Hardy naar het Chicago Fly and Bait Casting Tournament waar ze eerste en tweede werden in een van de klassen, waarna het bedrijf solide vertegenwoordigd was bij de grote wedstrijden tot ver na de Tweede Wereldoorlog. Jim was de laatste van de familie die het vuur aanwakkerde en hij ging er helemaal voor, na een vuurproef onder het toeziend oog van Tommy Edwards, de directeur van de London School of Casting. Hardys maakte verschillende aangepaste molens voor deze wedstrijden en ze waren een van de weinige bedrijven die speciaal ontwikkelde afstands-werpmolens aan het publiek verkochten, een voorbeeld daarvan was de Tournament Casting Reel die werd verkocht van 1931 tot 1934 – ze maakten ook verschillende ‘speciale’ modellen die fantastisch verzamelbaar zijn geworden en natuurlijk fantastisch geprijsd. Het was een winnende tactiek en de constante associatie van Hardy met toernooioverwinningen en geavanceerd ontwerp cementeerde de naam in het hoofd van zoveel vissers dat ze automatisch Hardy-materiaal kochten tenzij ze een goede reden hadden om anders te kiezen.

Moeilijke tijden, naamswijzigingen en het einde van het familiebezit Paradoxaal genoeg was het de toewijding van de Hardy-broers aan kwaliteit die hen uiteindelijk nekte. Het is buitengewoon om eraan te denken, maar het bedrijf liet in de jaren zestig nog steeds al zijn zalmvliegen met de hand binden in de Bondgate-fabriek, op een moment dat niemand dat soort dingen meer deed en het overgrote deel van andere bedrijven hun vliegen in India of Afrika liet maken. Tegen die tijd was het lot van het Bondgate-gebouw goed en wel bezegeld, dat, hoe state-of-the-art het ook 80 jaar eerder was geweest, benauwd en ongeschikt was geworden, om nog maar te zwijgen van een ernstig brandgevaar, dankzij decennia van lijm, vernis en olie die in het houtwerk waren getrokken. Er was een nieuwe fabriek gepland, maar voordat de overgang kon worden gemaakt, kreeg het bedrijf te maken met een ernstig liquiditeitsprobleem, gevangen in de tang van de expansie van de hengelhandel in het Verre Oosten.

In 1967 werd Hardy’s overgenomen door de Harris and Sheldon-groep, alleen om bijna onmiddellijk te worden geconfronteerd met de harde marktomstandigheden van de jaren zeventig en vervolgens de catastrofale recessie van het begin van de jaren tachtig. Na bloedig, maar ongebroken tevoorschijn te zijn gekomen, werd het bedrijf in 1985 hernoemd tot House of Hardy Limited, gevolgd door een verdere naamswijziging in 2004 naar Hardy and Greys Ltd., nadat Hardys een rivaal had gekocht die vanuit het niets was opgebouwd door een van hun voormalige werknemers.

Hardy vandaag de dag – een eerbetoon aan de geschiedenis en een toewijding aan technische innovatie Hoewel Hardys niet langer een familiebedrijf zijn, blijft het bedrijf zowel zijn traditie als de eindeloze zoektocht naar verbetering van de oprichters waarderen. In het afgelopen decennium heeft Hardy eer betoond aan zijn geschiedenis met verschillende series molens die speciaal zijn ontworpen voor de verzamelaarsmarkt – deze series zijn vaak zeer snel uitverkocht en hebben veel vissers een tweede kans geboden om molens te bezitten die anders ver buiten hun prijsklasse zouden vallen. Echter, verzamelen is niet waar Hardy om draait en op het moment van schrijven blijft het bedrijf aan de top van de ontwikkeling van visspullen, met zijn nieuwe serie SINTRIX-hengels die een uitdaging vormt die zijn concurrenten moeilijk zullen kunnen evenaren. Moge Hardys nog lang een contender blijven, en ja, je kunt nog steeds een Perfecte molen kopen. Niets heeft zoveel succes als iets meteen goed doen.

Op deze Hardy merkenpagina vind je:

  • Hardy visspullen
  • Waar te koop?
  • Over Hardy

Als Sportvisbrigade staan we klaar om vissers te voorzien van waardevolle informatie en advies over Hardy en andere topmerken in de viswereld. We delen graag onze kennis en expertise, zodat jij als visser de juiste keuzes kunt maken voor je uitrusting en je visavonturen naar een hoger niveau kunt tillen. Hardy kopen is de eerste stap naar een geweldige dag aan het water, en wij zijn hier om je te helpen bij elke stap van je visreis. 

Heb je vragen over Hardy producten? Stel ons jouw vraag over het Hardy assortiment en wij helpen jou zo goed mogelijk met het antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *