5 tips – Baars vissen in november

5 tips - Baars vissen in november

Als je grote baarzen wil vangen moet je in november zeker op pad. Weet jij de juiste stekken en techniek dan ga je ze zeker vangen. Wij geven je 5 tips voor het baars vissen in november.

Tip 1. Check de water temperatuur

Zoek de diepe stekken op, hier liggen de baarzen vaak in een school bij elkaar. Zoek ze op met de dieptemeter of als je vanaf de kant gaat vissen doe dan je huiswerk via Sonar Chart Viewer van Navionics. Hierdoor kun je eenvoudig de diepe stekken vinden en maak je meer kans op dikke najaarsbaarzen. 

De watertemperatuur speelt een belangrijke rol bij het vissen op baars in november. Baarzen zijn koudbloedige vissen, wat betekent dat hun activiteit sterk wordt beïnvloed door de watertemperatuur. Als de zon begint te schijnen en het water iets opwarmt, zullen baarzen naar ondiepere gebieden trekken. Dit is het moment om actiever te vissen. Houd echter in gedachten dat baarzen gedurende de dag kunnen verplaatsen, vooral als de temperatuur daalt. Experimenteer met verschillende dieptes om de baarzen te vinden op basis van de watertemperatuur.

Tip 2. Kies voor wormen als aas

In november, wanneer de watertemperaturen beginnen te dalen, kunnen baarzen trager en minder actief worden. Om deze reden is het gebruik van wormen als aas een slimme keuze. Mestpieren verspreiden een verleidelijke geur en smaak in het water, wat zelfs de meest passieve baarzen kan aantrekken. Gebruik een ultra light setup en  lichte montage en vis je wormen langzaam binnen om de aandacht van de baarzen te trekken. Door dit aas te gebruiken, vergroot je je kansen op een succesvolle visdag, zelfs in kouder water.

Tip 3. Kies voor micro jigs en klein kunstaas

In de koudere maanden hebben baarzen vaak de voorkeur voor kleiner kunstaas. Het is raadzaam om over te schakelen naar kleine kunstaasjes, zoals zacht plastic aas of kleine creature baits. Deze kleinere aasjes bootsen prooivissen na die baarzen graag eten, zelfs als ze minder actief zijn. De keuze van de kleur en stijl van het kunstaas kan variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden. Door te experimenteren met verschillende opties, kun je ontdekken welk kunstaas het meest effectief is voor de baarzen in jouw zone.

Tip 4. Ultra light vissen met een dunne gevlochten lijn

Tijdens het baarsvissen in november wil je een dunne gevlochten lijn op je spoel hebben en fluorocarbon als leader. De meest geschikte gevlochten lijn is 0,06 of 0,08mm dik en het fluorocarbon dat je gebruikt is 0,25 honderdste. De fluorocarbon heeft waarde omdat het nagenoeg onzichtbaar is onderwater en minder goed zichtbaar is dan de gevlochten lijn. Ondanks dat een onderlijn voor baars vissen in principe niet nodig is, de fluorocarbon is schuurbestendig en slecht zichtbaar dus ideaal voor het baarsvissen. Als connector raden wij een Fastach-clip aan, deze is mooi klein en beïnvloed de actie van je kunstaas niet.

Het voordeel van ultra-light vissen is, is dat je alles goed kunt voelen. In een lichte set up voel je zelfs de lichtste aanbeten goed.

Kies voor klein en toegankelijk aas zodat je de kans op snoek zo klein mogelijk houdt. Je wilt geen snoek voorspelen op licht materiaal, kies dus alleen voor ultra-light als de kans op een snoek aanbeet minimaal is.

Tip 5. Vis door tot het donker!

Naarmate de dagen korter worden en de nachten langer in november, kan nachtvissen op baars een boeiende en productieve optie zijn. Tijdens de schemering en ‘s nachts worden baarzen vaak actiever en agressiever in hun voeding. Zorg ervoor dat je over de juiste verlichting beschikt om je handelingen goed te kunnen zien en wees voorzichtig bij het manoeuvreren in het donker. Nachtvissen kan een lonende techniek zijn om grote baarzen te vangen, met name in kraakheldere wateren maakt dit een groot verschil.

Zet je hoofdlamp uit tijdens het werpen en vissen, bij een aanbeet of het drillen kun je dan de lamp aanklikken en bij schijnen waar nodig.

Tips en tricks voor het baarsvissen in november

Baarzen zijn het hele jaar door te vangen in Nederland, hoewel de vangst het best is tijdens de warmere maanden van het jaar. In het najaar kunnen baarzen echter ook actief zijn, je moet ze alleen even weten te vinden en licht vissen.

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het baarsvissen in november? Deel deze tips voor het wintervissen op baars dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden najaartips!

Alvast bedankt namens alle andere baars vissers.

Baars kalender

januari | februari | maart | april mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

baarsvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *