5 tips baarsvissen in maart

5 tips - Baarsvissen in maart

Als je grote baarzen wil vangen moet je in Maart zeker op pad. Weet jij de juiste stekken en techniek dan ga je ze zeker vangen. Wij geven je 5 tips voor het baarsvisssen in Maart.
SB Logo Basis Favicon Donker@0.5x
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Zoek ze ondiep

In het voorjaar is het tijd om op zoek te gaan naar de beste stekken voor het vissen op baars. Waar je vooral naar op zoek bent, zijn de ondiepe plekken die zich bevinden buiten de hoofdstroom van de rivier. Denk aan havens, riviertjes, kanalen, en ondiepe kommen. Deze plekken liggen net buiten de hoofdstroming en warmen daarom als eerste op na een paar mooie zonnige dagen. Meestal zijn deze ondiepe stukken zo’n 1 tot 3 meter diep.

Als je op deze plekken een harde bodem vindt, en misschien zelfs wat steenstort of mosselbanken, dan heb je een goede kans op succes! Snoekbaarzen en baarzen weten namelijk deze locaties snel te vinden, vooral omdat hier de ideale watertemperatuur heerst voor het voortplantingsseizoen.

Tip 2. Ga 's middags op pad

Hoewel de meeste goede wateren voor grote baarzen in maart korte voedertijden hebben, betekent dit niet dat je alleen ‘s middags moet vissen. Baarzen kunnen ook ‘s ochtends vroeg en laat in de avond actief zijn, zelfs als de omstandigheden voor de visser minder comfortabel zijn. Bijvoorbeeld in de Rijn kun je merken dat baarzen bij laag water zelfs ‘s nachts azen. Dus, als je op zoek bent naar die grote voorjaarsbaars, aarzel dan niet om je visdag vroeg te beginnen of laat door te gaan.

Tip 3. Keep it simple, shad + loodkop

Een shad gemonteerd op een jigkop is zeker een betrouwbaar aas voor het vissen op grote voorjaarsbaarzen. Maar onthoud dat baarzen selectief kunnen zijn, vooral in koude gedeeltes van wateren. Soms hebben ze de voorkeur voor een langzamere presentatie. In dat geval kan het gebruik van een Carolina- of dropshot-rig in je voordeel werken.

Wat op de ene dag perfect werkt, kan op een andere dag helemaal niet effectief zijn. Dus wees bereid om verschillende aasjes en technieken op dezelfde locatie uit te proberen totdat je ontdekt wat op dat moment het beste werkt.

Tip 4. Kies een iets dikkere lijn

Wij zweren bij een gevlochten lijn van 12/00 tot 15/00. Ja, het is iets dikker dan gemiddeld, maar op onze visstekken liggen vaak stenen, puin, takken en mossels. Een stevigere lijn tijdens het drillen van een grote vis biedt dan ook meer zekerheid. Er zijn genoeg andere redenen om wat dikker te vissen.

Vergeet niet om ook een fluorocarbon voorslag te gebruiken van 40/00 tot 45/00. Deze voorslag is niet alleen dikker om te voorkomen dat de lijn doorschuurt langs stenen of mossels, maar ook omdat snoeken vaak in deze wateren te vinden zijn!

Tip 5. Blijf zoeken naar de baarzen

Voordat je van huis weg gaat of met de boot uitvaart, zorg ervoor dat je twee of drie stekken op voorhand in je hoofd hebt. De baarzen liggen bij elkaar, dus als je ze vind dan hoeft een aanbeet niet lang te duren.

Zandwinningsplassen of havens die verbonden zijn met rivieren zijn vaak magneetlocaties voor grote baarzen vanaf oktober t/m maart. Deze roofvissen ontwijken echter niet alleen de koude stroming, maar volgen vooral de prooivissen naar deze beschutte gebieden. Het is belangrijk om te onthouden dat als de prooivissen niet aanwezig zijn, de grote baarzen ook weer kunnen vertrekken. Ze verspreiden zich dan weer in de hoofdstroom en worden moeilijker te vinden.

Onthoud dat grote baarzen altijd gefocust zijn op eten, en dat is hun belangrijkste drijfveer.

Ben je een stek aan het uitwerpen en krijg je geen aanbeten? Verkas dan naar de volgende stek en kom later nog eens terug op deze potentieel goede stek. De stek waar je niks ving had je niet voor niks gekozen, dus dat je er nu niks ving hoeft voor een volgende keer geen invloed te hebben. Ook topstekken hebben hun mindere dagen. Blijf zoeken en wisselen, zo vind je vanzelf de juiste baarstekken bij jou in de buurt.

Tips en tricks voor het baarsvissen in maart

Baarzen zijn het hele jaar door te vangen in Nederland, hoewel de vangst het best is tijdens de warmere maanden van het jaar. In de winter kunnen baarzen echter ook actief zijn, je moet ze alleen even weten te vinden en licht vissen.

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het baarsvissen in maart? Deel deze tips voor het voorjaarsvissen op baars dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden voorjaarstips!

Alvast bedankt namens alle andere baarsvissers.

Baars kalender

januari | februari | maart | april mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

baarsvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *