5 tips – Baars vissen in oktober

5 tips - Baars vissen in oktober

Als je grote baarzen wil vangen moet je in oktober zeker op pad. Weet jij de juiste stekken en techniek dan ga je ze zeker vangen. Wij geven je 5 tips voor het baars vissen in oktober.

Tip 1. Blijf zoeken naar de baarzen

Voordat je van huis weg gaat of met de boot uitvaart, zorg ervoor dat je twee of drie stekken op voorhand in je hoofd hebt. De baarzen liggen bij elkaar, dus als je ze vind dan hoeft een aanbeet niet lang te duren.

Zoek ze op met de dieptemeter of als je vanaf de kant gaat vissen doe dan je huiswerk via Sonar Chart Viewer van Navionics. Hierdoor kun je eenvoudig de diepe stekken vinden en maak je meer kans op dikke najaarsbaarzen. Ga je dus grote najaarsbaarzen op een kanaal, rivier of put, check dan eerst even de diepe stekken in de app.

Ben je een stek aan het uitwerpen en krijg je geen aanbeten? Verkas dan naar de volgende stek en kom later nog eens terug op deze potentieel goede stek. De stek waar je niks ving had je niet voor niks gekozen, dus dat je er nu niks ving hoeft voor een volgende keer geen invloed te hebben. Ook topstekken hebben hun mindere dagen. Blijf zoeken en wisselen, zo vind je vanzelf de juiste baarstekken bij jou in de buurt.

Tip 2. Kies voor micro jigs en klein kunstaas

In de koudere maanden hebben baarzen vaak de voorkeur voor kleiner kunstaas. Het is raadzaam om over te schakelen naar kleine kunstaasjes, zoals zacht plastic aas of kleine creature baits. Deze kleinere aasjes bootsen prooivissen na die baarzen graag eten, zelfs als ze minder actief zijn. De keuze van de kleur en stijl van het kunstaas kan variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden. Door te experimenteren met verschillende opties, kun je ontdekken welk kunstaas het meest effectief is voor de baarzen in jouw zone.

Tip 3. Ga eens doodaasvissen op baars

Het klinkt misschien gek, maar het is zeer effectief! Zeker in oktober is het slim om eens op pad te gaan met een lichte spinhengel of baitfinesse hengel en hier een wartelloodje met sleepje(onderlijn) op te vissen. 

Aan het sleepje vis je een enkele haak met daarop een stukje dode vis of klein aasvisje. Deze techniek heeft zich al meermalen bewezen voor het snoekbaarzen, maar is ook zeker effectief als je op zoek bent naar grote baars. Deze montage is ook goed te gebruiken voor het baars vissen met wormen, kies dan dikke mestpieren of stukjes dauwpier als aas in de winter.

Tip 4. Ultra light vissen met een dunne gevlochten lijn

Tijdens het baarsvissen in januari wil je een dunne gevlochten lijn op je spoel hebben en fluorocarbon als leader. De meest geschikte gevlochten lijn is 0,06 of 0,08mm dik en het fluorocarbon dat je gebruikt is 0,25 honderdste. De fluorocarbon heeft waarde omdat het nagenoeg onzichtbaar is onderwater en minder goed zichtbaar is dan de gevlochten lijn. Ondanks dat een onderlijn voor baars vissen in principe niet nodig is, de fluorocarbon is schuurbestendig en slecht zichtbaar dus ideaal voor het baarsvissen. Als connector raden wij een Fastach-clip aan, deze is mooi klein en beïnvloed de actie van je kunstaas niet.

Het voordeel van ultra-light vissen is, is dat je alles goed kunt voelen. In een lichte set up voel je zelfs de lichtste aanbeten goed.

Kies voor klein en toegankelijk aas zodat je de kans op snoek zo klein mogelijk houdt. Je wilt geen snoek voorspelen op licht materiaal, kies dus alleen voor ultra-light als de kans op een snoek aanbeet minimaal is.

Tip 5. Vis door tot het donker!

Naarmate de dagen korter worden en de nachten langer in oktober, kan nachtvissen op baars een boeiende en productieve optie zijn. Tijdens de schemering en ‘s nachts worden baarzen vaak actiever en agressiever in hun voeding. Zorg ervoor dat je over de juiste verlichting beschikt om je handelingen goed te kunnen zien en wees voorzichtig bij het manoeuvreren in het donker. Nachtvissen kan een lonende techniek zijn om grote baarzen te vangen, met name in kraakheldere wateren maakt dit een groot verschil.

Zet je hoofdlamp uit tijdens het werpen en vissen, bij een aanbeet of het drillen kun je dan de lamp aanklikken en bij schijnen waar nodig.

Tips en tricks voor het baarsvissen in oktober

Baarzen zijn het hele jaar door te vangen in Nederland, hoewel de vangst het best is tijdens de warmere maanden van het jaar. In het najaar kunnen baarzen echter ook actief zijn, je moet ze alleen even weten te vinden en licht vissen.

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het baars vissen in oktober? Deel deze tips voor het wintervissen op baars dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden najaartips!

Alvast bedankt namens alle andere baars vissers.

Baars kalender

januari | februari | maart | april mei | juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

baarsvissen | Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *