Gericht op grote baars in het najaar

Gericht op grote baars vissen in het najaar

In de laatste maanden van het seizoen spenderen we veel tijd aan het selectief vissen op grote baars. Het is een lastige visserij waarbij doorzetten loont! Het is een visserij die vanuit de rubberboot, roofvisboot en vanaf de kant succesvol is. Hier lees jij hoe wij grote baars vangen in het najaar.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Waar vind ik grote baars?

De plekken waar we grote baars vangen in het najaar zijn vaak hetzelfde. Voor het gericht vissen op grote baars is de stek heel bepalend. In de koudere maanden zijn de baarzen minder actief en zoeken ze het diepere water op. Voordat we naar een water toe gaan vinden het belangrijk om informatie te winnen over het water. 

De meest belangrijke informatie is het diepte verloop van het water. Sommige wateren hebben een dieptekaart beschikbaar anders kijken we via Genesis Maps naar actuele diepte informatie. 

Via de dieptekaart zoeken we naar interessante stekken bijvoorbeeld talud randen of diepe kuilen. Dit zijn dé plekken waar wij grote baars vangen in het najaar.

grote baars vangen in het najaar

Dieptekaart uitleg, dé ideale baarsstekken in het najaar

Op de dieptekaart kan je de diepte aflezen en hierdoor ook zien hoe het bodem verloop is. Deze rivierplas heeft dieptes tot over de 20 meter. Als we zelf dit water vanaf de kant zou aanpakken zou ik me voornamelijk richten op het westelijke gedeelte van het water. De reden hiervoor is omdat de taluds stijler weglopen naar een plateau rond de 12 meter, hier kunnen we goed op de randen van het talud omhoog vissen. 

De hengel die ik gebruik voor deze visserij is een SG 4 hengel van 2,21m met een werpgewicht van 20-60 gram. Op de reel hengel heb we een BFS-reel opgespoeld met een 8/100ste ronde gevlochten lijn.

Zelf vissen we voornamelijk vanaf de kant en gebruiken daarvoor verschillende technieken.

Grote baars vangen in het najaar met pluggen

Als we grote baars vangen in het najaar is dit vaak aan twitchbaits. Twitchbaits zijn pluggen met een slanke body en een zwemlip. Bij het kopen van een twitchbait zijn er drie dingen waar je op moet letten. Dit zijn de grote, diepte en actie.

1 van de grote voordelen van het vissen met twitchbaits is dat je veel water af kan vissen om de scholen baars op te zoeken.

Voor het vissen op de rivierplassen maken we gebruik van twitchbaits van 9 tot 11 cm. De diepte van de plug stemmen we af op het water waar we willen vissen. Wil ik op water van rond de 5 meter vissen maak ik gebruik van dieplopende pluggen. 

Een plug die we vaak gebruiken is de: Rapala Scatter Rap Deep Husky Jerk | Glass Blue Minnow | 10cm

Grote baars vangen in het najaar met shads

Wij vissen met shads op de rivierplassen met een lengte tussen de 9 en 13cm. De shads vissen we op een loodkop of aan de carolina rig. Vaak gebruiken we de jigkop om de vissen te lokaliseren en als we de vis gevonden heb schakelen we over naar de carolina rig. Met de carolina rig vissen we de stek nauwkeurig uit, als het heel subtiel moet schakelen we over op de carolina rig + creature baits.

Bij de visserij vanaf de kant gebruiken we vaak een waadpak. Om net iets dichter bij het kanttalud te staan en minder te verspelen op mosselbanken! Houdt bij deze visserij altijd de watertemperatuur in de gaten en ga samen op pad om ongevallen met verkramping te voorkomen. Ken je de stek en het water nog niet, neem dan altijd een steekstok mee om te voelen waar je loopt en wat de diepte doet. Met deze visserij hebben door de jaren heen hele mooie baarzen kunnen vangen. 

Waar zit de baars in de herfst?​

De baars ligt in de herfst onderaan de taluds in de buurt van mosselbanken. De baars maakt zich klaar voor de winter en ligt dus dicht in de buurt van aasvis en andere stekken met natuurlijke voedsel. Denk bijvoorbeeld aan sluiscomplexen, brugpeilers, stromingswisselingen en rotspartijen langs kades bijvoorbeeld. Hier zwemmen kleine aasvissen om te schuilen en zich aan kleine waterdiertjes te voeden. Deze hotspots zijn goed te vinden met Google maps, tijdens observaties of via Genesis maps.

Wat is de beste tijd om op baars te vissen?

De ochtendperiode is hét moment om de vissen onder aan het talud te vangen. De koudere nachten brengt de vis naar diepere gaten en stroomnaden. Gedurende de dag zullen ze, zeker als de zon schijnt, meer richting ondieper water trekken. Des te ondieper ze komen te zwemmen, des te beter ze bijvoorbeeld met twitchbaits te vangen zijn. 

Op dieper water vis je met crankbaits, Vibration lures zoals de Astro Vib van Strike Pro of met trager kunstaas aan de carolina rig zoals creature baits of baars streamer.

baarsvissen | Sportvisbrigade.nl

De beste baarsstekken & effectief baarsvissen in het najaar?

De beste baarsstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Deze zelf gevonden stekken hebben vaak geen dressuur, hierdoor zijn je vangstkansen het grootst. Er zijn heel veel water types in Nederland en er is niet specifiek één stek als beste aan te wijzen. Wij zelf hebben de beste ervaringen in de herfst voor grote baarzen op grindgaten. Deze stekken zijn een mooie uitdaging en bevatten veel verrassingen. Liever gewoon baarzen vangen met meer zekerheid? Kies dan de bruggetjes en duikertjes van kleinere waterstelsels.

Heb jij tips wat betreft wateren en vistechnieken specifiek voor grote baars? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere baarsvissers grote baars vangen in het najaar en ook plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *