Bombetta vissen

Forelvissen met de bombetta: maak het verschil!

De bombetta is niet alleen interessant voor forelvissers, ook de liefhebbers van finesse technieken op snoekbaars en baars moeten hier zeker meer mee gaan testen. Wij leren je de juiste techniek zodat ook jij effectief leert bombetta vissen!
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Bombetta vissen uitgelegd;

Wat is een bombetta?

Een bombetta is gewoon een werpgewicht, maar een zeer speciaal werpgewicht. Het kan drijven, zweven en diep duiken… Ideaal dus om de zwemdiepte van je aas aan te passen naar de zwemdiepte van de forel. Met dit aerodynamische gewicht kun je een lichte montage ver weg werpen en je aas laten zweven op de diepte waar de forel zich bevindt.

De Italiaanse “bombarda” was ontworpen om zo ver mogelijk te werpen en werd de Franse “bombette” na de introductie ervan door Sylvio Léonardi, de uitvinder van de beste bombetta op de markt.

De bombetta is een plastic werpgewicht, geplaatst op een buisje waar de lijn doorheen loopt en bestaande uit een hol lichaam dat een bepaalde hoeveelheid metaal bevat. De bombetta wordt naast het forelvissen bij andere technieken ook wel sbirolino genoemd.

De uitrusting voor het vissen met bombetta's

Bombetta vissen is een speciale techniek waarbij je het liefst een krachtige, gevoelige hengel met gevoelige hengeltop gebruikt. De meeste geschikte hengels zijn tremarella hengels, deze zijn 3,5 tot 4 meter lang, wat groot lijkt maar juist het werpen van een langere onderlijn vergemakkelijkt. De hengel is meestal telescopisch zodat je hm wel compact kan meenemen. De molen moet gewoon licht van gewicht zijn, de hele dag werpen met een hengel van 3,5 meter of langer kan vermoeiend zijn als de hengel-molen combinatie te zwaar is. Als hoofdlijn gebruiken we 0,20 honderdste dik nylon.

De montage, het belangrijkste van deze techniek;

  1. We rijgen een bombetta op de hoofdlijn
  2. Schuif daarna een siliconen stuitje op de hoofdlijn, deze drukken we straks tegen de wartel om de knoop te beschermen.
  3. Aan de hoofdlijn knoop met de halve bloedknoop een driedubbele tonwartel. Een drie- of viervoudige wartel voorkomt dat de hoofdlijn gaat meedraaien met het aas, want het is de bedoeling dat het aas gaat draaien voor meer attractie.
  4. Aan de wartel knopen we de onderlijn. De onderlijn zijn minstens 1,5m lang, gemaakt van 0,16 honderdste fluorocarbon.
  5. Het werpen van de bombetta montage met zo’n lange onderlijn vereist dat je de lijn afremt voordat hij het water raakt, doe je dit niet dan raakt hij gegarandeerd in de knoop.

Wanneer gebruik je welke dikte en sterkte nylon vislijn? Wij helpen je de juiste nylon vislijn kiezen!

De techniek van het vissen met bombetta

Het liefst gebruiken we de bombetta in combinatie met wasmotlarven.

Ook het vissen met powerbait kan zeer effectief zijn in combinatie met een bombetta. Met name in de zomer kan een ondiepe bombetta met powerbait dat net onder de oppervlakte wordt binnengevist, zeer effectief zijn.

Bombetta vissen, doe je zo

De wasmotlarven zetten we zo op de haak dat ze gaan draaien, hiervoor heb je twee exemplaren van deze larven nodig.

De eerste wasmot schuif je over de haak om de lijn, terwijl de tweede voor de helft op de haak komt. Als de tweede wasmot op de haak zit, schuif je de eerste wasmot op de lijn weer terug tegen de tweede wasmot aan. 

De truc is om te werpen, te wachten tot de bombetta op zijn diepte stabiliseert en dan begin je met de lijn binnen te halen, of zelfs een paar kleine rukjes te gebruiken om de aanwezige forel te lokken. Het moeilijkste is om de zwemdiepte van de forel te ontdekken.

Meer tips over de basis van forelvissen? Lees forelvissen voor beginners!

Hoe vissen met Bombetta?

We beginnen vaak met een ondiep duikende bombetta die zich op 50 cm onder het oppervlak stabiliseert. Hierbij observeren we de vijver op zoek naar forelactiviteit tijdens het binnenvissen. Als die er niet is, wisselen we de bombetta voor een dieper duikend model tot 1.2m en vissen we verder. Net zolang totdat we de eerste vangst hebben, dan weten we dat we de juiste diepte bevissen. Tijdens dit zoeken wisselen we wel van inhaalsnelheid, zodat we zeker weten dat het daar niet aan ligt.

De wasmot is de koning qua aas voor deze techniek, powerbait is een goede tweede. De bombetta kan alles, slepen met hard en zacht aas of kunstaas, hij blinkt ook uit met kleine baarsstreamers op grote baars.

Een techniek die het verschil maakt.

De bombetta(sbirolino), is een gespecialiseerd werpgewicht dat zeer effectief kan worden ingezet bij het afvissen van verschillende waterlagen. Probeer het, en je zult verstelt staan van de vangsten. De bombetta is niet alleen interessant voor forelvissers, ook de liefhebbers van finesse technieken op snoekbaars en baars moeten hier zeker meer mee gaan testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *