Overijssel

Vissen op het Zwarte Water

Vissen op het Zwarte Water

Het Zwartewater is een favoriet water van vele vissers in de regio. De rivier biedt vele mogelijkheden voor ieder type visser. Toch heb zeker bij de eerste keer vissen, wat extra informatie nodig. Wij geven je tips, tricks en stekken om succesvol te vissen op het Zwarte Water.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Het Zwarte Water is 19 kilometer lang, en de oorsprong van de rivier ligt in Zwolle, waar ze ontstaat uit de Soestwetering en de Nieuwe Wetering. Bij Zwolle verbind ook het Zwolle-IJsselkanaal Zwartewater met de IJssel.

Ten noorden van Zwolle mondt de Overijsselse Vecht en de Dedemsvaart uit in het Zwartewater. Het Zwartewater stroomt vervolgens langs de plaatsen Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden en eindigt in het Zwarte Meer. Het Zwarte Meer sluit op zijn beurt aan op het Ketelmeer en het Kadoelermeer.

De naam heeft (naar alle waarschijnlijkheid) niets met de kleur zwart te maken, maar met zwet wat grens betekent. In oude documenten wordt de rivier ook wel Ons Water genoemd of het water dat gaat naar de zee

Het Zwartewater is een fantastisch viswater en erg geliefd bij de vissers in de regio. Wij geven je per vistechniek en seizoen, tips, tricks en handvatten om succesvol te zijn op het Zwartewater.

Karpervissen op het Zwarte Water

Karpervissen op het Zwartewater is zeer succesvol tussen de maanden Mei en Oktober. Neem een rodpod mee want de beste stekken hebben een moeilijke ondergrond.

Voer 1 á 2 dagen voor met grote boilies en/of tijgernoten en je kansen nemen direct al toe. De karpers zijn gewend om grote afstanden af te leggen, dus breng genoeg voer om ze vast te houden op de stek. Met name de plekken met waterplanten zijn de stekken waar ze iets langer blijven hangen. Vis aan de rand van de vaargeul en rondom de harde platen/mosselbanken op de ondieptes.

Heb je er één gevonden, blijf dan nog even zitten. De kans op nòg een aanbeet is groot, zowel overdag als in de nacht zijn de karper goed te vangen.

Roofvissen op het Zwarte Water

Het pelagisch vissen op snoekbaars is erg populair op het Zwartewater, helaas ben je bij de pelagische vistechniek wel afhankelijk van dure apparatuur als je succesvol wilt zijn. 

Gelukkig is er ook vanaf de kant en ook vanaf de boot zonder dure apparatuur goed roofvis te vangen. Zoek de diepere stekken of stekken met veel waterplanten en je kunt al snel baars en snoek vangen. Doe je huiswerk goed met de Genisis map en je beleeft een goede visdag als je wilt baarsvissen of snoekbaarsvissen op het Zwarte Water.

Ook de industriehavens zijn goede stekken om secuur uit te werpen. Rondom de obstakels schoolt de aasvis samen, hier profiteert de roofvis van.

Witvissen op het Zwarte Water

Tijdens het witvissen op het Zwarte water heb je de kans om grote hoeveelheden vis te vangen, waaronder grote brasems en windes en dikke voorns.

Vis met schraal voer en weinig aas om de vis lang bezig te houden en geen last te hebben van grondels. Er is vaak voldoende aanvoer van aas en lokvoer nodig, waardoor de vis snel kan worden gevonden en als er een school brasems over de voerplek komt, kun je ze een tijdje vasthouden op de stek. 

Snoekvissen op het Zwarte Water

Snoekvissen kan zeer succesvol zijn op het Zwartewater. De snoek houdt zich in de zomer en najaar vooral op rond de rand van de vaargeul en waterplanten. Vis tussen de waterplanten met spinnerbaits, weedless shads en/of snoekstreamers. Dit zijn de betere aasjes voor het actief werpen op snoek. 

Afhankelijk van de dag liggen ze onderaan of aan de bovenkant van het talud te wachten op de witvis die de ondiepte op- en afzwemt. Ook het trollen met de fireball in de vaargeul kan zeer effectief zijn. Vergeet niet de kanten van de steenstort en industriehavens uit te werpen, dit zijn vaak ook goede stekken nabij interessante diepteverlopen.

Vissen op het Zwartewater (1024 x 200 px)

Visboot huren op het Zwarte Water

Huur de visboot bij BasBootverhuur en je kunt lekker vissen en of touren over het Zwarte Water.

Ga dropshotten op de diepere stekken, trollen met crankbaits of werp de steenstort en wierbedden af met kunstaas.

Meerdere technieken kunnen zeer effectief zijn op het Zwarte water het belangrijkste is om de vissen eerst te vinden. Onze tip, begin vanuit Zwolle met trollen tot de eerste aanbeet en werp dat stuk dan secuur uit.

Dieptekaart Zwarte Water

De dieptekaart van het Zwartewater vind je op Sonar Chart Viewer en Genesis maps. Zij geven hèt antwoord op de vraag “Wat is de diepte van het Zwarte Water?. Richt je voornamelijk op de interessante dieptes kort bij de kant zodat je ook werpend succesvol kan zijn. En dus geen boot nodig hebt.

Heb je de eerste keer niet wat gevangen? Kom dan zeker vaker terug, want als je het eenmaal doorkrijgt wat de goede momenten in het jaar zijn dan kun je iedere sessie vis vangen op het Zwarte water ongeacht welke visserij of techniek je voor ogen hebt. Zeker in de zomer is de leestip van ons; Wiervrij snoekvissen.

Vissen op het Zwarte Water: Alles wat je moet weten

Wil je de mooie Zwartewaterland regio, de omgeving en het Zwartewater echt ontdekken? Boek dan een visvakantie in de omgeving en ontdek het vissen op het Zwarte Water écht.

De beste visstekken zijn de stekken die je zelf ontdekt. Het water is zo groot en de stekken zo seizoens afhankelijk dat we niet specifiek één stek als beste aan kunnen wijzen. Voor de roofvissers zijn de waterplanten goede stekken, voor de serieuze karpervissers zijn het de vaargeul en steenstort onder eigen kant.

Heb jij tips wat betreft vistechnieken specifiek voor het Zwarte Water? Deel deze dan met ons, en wij nemen ze op in de tekst.

Help andere vissers zodat ook zij plezier beleven met de hengel aan de waterkant.

vissen in overijssel

Visvergunning Zwarte Water

Het Zwarte Water

Het looprecht over het Jaagpad, wat is gelegen aan de Cellemuiden te Hasselt, is uitsluitend voorbehouden aan leden van HSV Zwartewaterland. (zie borden ter plaatse)
• Tussen km 8.000 en km 16.500, inclusief de afgedamde arm aan de linkerzijde van het Zwarte Water nabij km 8.050 en incl. de Streng vanaf de noordzijde van de kom van Hasselt tot aan het Zwarte Water.
• Vanaf km 19.550 tot aan de uitmonding in het Zwarte Meer, nabij km 21.000.

Het Zwarte Water VV de Hengelsport te Zwolle:
• Vanaf stadsgracht tot Westerveldse Zijl.
• Van km 4.600 ter hoogte van de Westerzijl tot aan de oude afgedamde arm, genoemd het Waaigat, ong. ter hoogte van km 7.450.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.