Forel vissen

Foreldobbers, alles wat je moet weten

Foreldobbers

Foreldobbers zijn een populaire keuze onder sportvissers die op forel vissen. Deze dobbers zijn ontworpen om de visser te helpen bij het detecteren van aanbeten en om de aas op de juiste diepte te houden. Wij leren je alles over foreldobbers en hoe je deze het beste kunt gebruiken.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Wat zijn foreldobbers?

Foreldobbers zijn dobbers die speciaal zijn ontworpen voor het vissen op forel. Deze dobbers zijn meestal klein en licht van gewicht, zodat ze de vis niet afschrikken en gemakkelijk mee te nemen zijn. Foreldobbers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten vis en situaties.

Verschillende soorten dobbers voor forelvissen

Bij het vissen op forel is de vorm en het gewicht van de dobber erg belangrijk. Sommige vormen zijn namelijk beter zichtbaar en vangen meer wind, terwijl andere vormen verder te werpen zijn maar minder goed te zien zijn.

Als je diep wilt vissen of verre worpen wilt maken, kun je het beste kiezen voor een wartel-schuifdobber. Deze dobbers zijn alleen voorzien van een oogje aan de onderkant, waardoor de dobber vrij over de hoofdlijn kan lopen totdat hij bij het stuitje komt.

Het stuitje kun je op de gewenste diepte zetten. Tijdens het werpen zit de dobber helemaal onderaan tegen de wartel waar je de onderlijn aan monteert. Bij harde wind heeft deze dobber ook voordelen, omdat de lijn onderwater wordt getrokken en niet op het water blijft drijven. Hierdoor wordt de lijn niet zo snel in een bocht getrokken door de wind.

Bij de inline-dobber loopt boven door een oogje en zit onderaan vast met een rubberen buisje. Deze dobber kun je verschuiven over de hoofdlijn om de diepte te bepalen en is een veelgebruikte methode bij het slepend vissen op forel met dobber.

Er zijn ook zogenaamde “rugby floaters”. Deze dobbers danken hun naam aan hun vorm, die lijkt op kleine fluoriserende balletjes. Door deze dobbers op elkaar te stapelen, kun je zien hoeveel lijn de forel tijdens een aanbeet neemt. Op deze manier kun je snel beslissen of je moet aanslaan of nog even moet wachten.

Foreldobbers forelvissen in nederland

SPRO Foreldobbers

SPRO is een populair merk onder sportvissers en biedt een breed scala aan foreldobbers;

SPRO foreldobbers zijn ontworpen om de visser te helpen bij het detecteren van aanbeten en om de aas op de juiste diepte te houden.

De Pro Float series zijn speciaal ontworpen voor het slepend vissen op forel, de Piccolo series zijn meer voor de statische en tremarella vissers. 

De sets zijn het meest geschikt voor beginners die plug-and-play willen starten of de professionals die specifiek alles in één aankoop compleet willen hebben.

Foreldobbers monteren

Het monteren van een foreldobber is afhankelijk van de situatie en de soort vis waar je op vist. Over het algemeen wordt de dobber aan een forelhengel bevestigd met een lijn door de dobber of door het oogje van de dobber. De grootte van de foreldobber is afhankelijk van de diepte en stroming van het water of vijver. Het is belangrijk om de dobber op de juiste diepte te houden, zodat het aas op de zwemdiepte van de forel wordt gepresenteerd.

Forel dobber montage

Over het algemeen wordt de dobber op een lijn bevestigd met een wartel en lijnstuitke of inline dobber met siliconenbuisje. Het lood- of glasgewicht onder de dobber kan worden aangepast om de dobber op de juiste diepte te houden. 

Bij glaslood kun je exact hetzelfde glaslood gewicht als dobber gewicht aanhouden. Kies ook bij een dobbermontage voor een trio-rolling-swivel om het kinken van de hoofdlijn te voorkomen.

Forelvissen dobber tips

Er zijn een aantal tips die u kunt volgen om succesvol te zijn bij het vissen op forel met een dobber.

Allereerst is het belangrijk om de juiste maat en kleur dobber te kiezen, afhankelijk van de situatie en de soort forel/zalmforle waarop je vist. Daarnaast moet je de dobber op de juiste diepte houden en ervoor zorgen dat de aas op de juiste hoogte wordt gepresenteerd. Gebruik de juiste haakmaat in combinatie met aas, zodat de haak niet teveel opvalt en pas de montage aan op basis van de vistechniek die jij wilt vissen.

Vissen op forel met dobber

Het vissen op forel met een dobber is een effectieve manier om forel te vangen. De dobber helpt bij het detecteren van aanbeten en houdt de aas op de juiste diepte. Gebruik kleinere dobbers bij ondiep water en lichtere stroming en grotere dobbers bij dieper water en grotere afstanden.

Forelvissen met een dobber is een populaire manier om forel te vangen. Gebruik lichtere hengels en kleinere dobbers bij ondiep water en zwaardere, langere hengels en dobbers bij dieper/groter water.

Gebruik de juiste haakmaat en aas om de vis aan te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.