5 tips karpervissen in januari

5 tips - Karpervissen in Januari

Januari is een goede tijd om op karper te vissen omdat de karper dicht bij elkaar ligt. Als het water te koud is, kan de karper traag zijn. Als jij ze weet te vinden dan heb je goud in handen. Om je vangstkansen te vergroten geven wij je 5 tips voor het vissen op karper in Januari.
Sportvisbrigade Logo
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Vis in de buurt van duikers

De kapers scholen samen om te schuilen in het koude water. Met name de noordenwind en sneeuw koelt het water af, de zon warmt het water op. 

Als daar goed over na denkt, dan heb jij het antwoord op “Waar liggen karpers in de winter?” en kun je al snel bedenken dat duikers het antwoord is! Hier liggen de karpers buiten bereik van de koude wind, sneeuwval en regen. De betonnen omranding van de duiker kan wel opgewarmd worden door een schraal winterszonnetje. Dit maakt het topstekken in de winter voor onder andere karper. Onze tip; Voer 1 à 2 dagen voor met een klein beetje zoete maïs en hennep en ga daarna vissen. Je voert in de winter om de vissen te activeren en te laten wennen aan het voer, je hoeft ze nu niet meer te lokken want ze liggen al onder de duiker. Heb je een voerboot in je bezit? Vaar die dan eens onder de duiker om daar je rig te droppen.

Tip 2. Vis met een korte onderlijn

Als je gaat karpervissen in Januari moet je niet verwachten dat ze heel actief zijn. Ze liggen vaak kort bij elkaar op beschutte stekken en leggen zo min mogelijk afstand af.

Voor het wintervissen op karpers heb je scherpe karperhaken en korte onderlijnen nodig. Langer dan 10 centimeter is in de wintermaanden echt uit den boze. 

Onderlijnen zoals een KD-rig, Ronnie-rig of slip-D rig zijn favoriet, je wilt karperonderlijnen hebben die snel prikken.

Tip 3. Vis met fluoro pop ups

Karpervissen in Januari doe je met visueel sterk aas, waarbij fluoro pop ups favoriet zijn. Veel visueler kun je niet vissen, fluoro roze en oranje zijn onze favorieten. 

Heb je geen pop ups, geen probleem! Kies dan voor bijvoorbeeld zoete maïs, dit is ook goed zichtbaar op donkere bodem en heeft genoeg natuurlijke attractors. Boost je aas eventueel met en dip, liquid of Goo.

Tip 4. Vis met klein aas

Klein, kleiner, kleinst. In de koude maanden eet de karper niet volle bak, vis dus scherp en subtiel met klein aas. Denk hierbij aan fluoro pop ups van 10mm, zoete maïs, maden en/of kikkererwten. 

Voeren kan in lage hoeveelheiden met boiliekruim van winterboilies, of partikels zoals zoete maïs, hennep, boekweit, micro pellets of bijvoorbeeld dari. 

Voer het liefst met donker voer en vis het liefst met opvallend aas, hiermee versnel je waarschijnlijk je aanbeet.

Tip 5. Ga op pad met handwarmers

Je kunt bij het karpervissen in Januari alles goed voor mekaar hebben wat betreft je karperuitrusting en end-tackle, maar als je er zelf niet comfortabel bij zit dan ga je alsnog naar huis. Het warmtepak en de warmtelaarzen worden vaak al aangedaan, heel goed. Maar vergeet ook zeker de handwarmers niet! Bij het vissen zijn handschoenen geen ideale combinatie met het bedienen van een karpermolen, warm daarom je handen op met een handwarmer.

Handwarmers zijn ideaal om in je jaszakken te doen, zodat je snel je handen warm hebt na het vangen van een vis of als je even niet je thermoskan met soep of koffie mee hebt. 

Tips en tricks voor het karpervissen in Januari

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het karpervissen in Januari? Deel deze tips voor het wintervissen op karper dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden wintertips!

Alvast bedankt namens alle andere karpervissers.

karpervissen | Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl

Sportvisbrigade.nl wordt gedreven door de simpele overtuiging dat de prachtige hobby vissen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *