Partikels voor het vissen: alles wat je moet weten
Alles over partikels en vergeten karper aasjes.
Partikels zijn zeer geschikt als voer, maar zijn vaak ook een goed haakaas. Partikels komt van het engelse woord “particles” wat kleine deeltjes betekent. Het voordeel van partikels is vaak dat ze compleet naar wens te bereiden zijn, je kunt je eigen attractors, smaak- en geurstoffen toevoegen. Hierdoor zijn ze perfect te tunen voor de visserij en seizoen waarin je ze wilt gebruiken.
Wij gaan alle partikels langs van de bereiding van partikels tot en met de toepasbaarheid ervan. Wil jij partikels kopen voor het vissen, check dan onderstaande inhoudsopgave en weet hoe partikels in te zetten in jouw visserij.
Alles wat je wilt weten over partikels voor het vissen
Boekweit
Bereidingswijze:
- Week de boekweit minimaal 24 uur in water. Dit kan eventueel in lauw water om het kiemproces te versnellen.
- Kook de boekweit ongeveer 20 minuten. Let op: De boekweit zet uit tijdens het koken, dus voeg tussentijds wat extra water toe.
- Als de helft van de boekweit zaden open staan. Is de boekweit klaar.
- Zet de boekweit in het kookvocht weg om het kiemproces door te laten gaan.
Met boekweit kun je een zeer effectieve spodmix of smikkelmix samenstellen voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals hennep, kokosmelk, mais, tonijn, pellets en gebroken/crushed boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Soms is een simpelere mix, zoals de helft hennep en de helft boekweit of zelfs alleen boekweit al genoeg. Het gebruik van boekweit kan zeer succesvol en dressuur doorbrekend werken.
Bruine bonen
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de bruine bonen in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de bonen minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + bruine bonen aan de kook.
- Laat de bonen 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de bruine bonen nawellen in ruim kookvocht.
Het gebruik van bruine bonen als aas bij het karpervissen wordt vaak onderschat. Bruine bonen kunnen worden gebruikt in verschillende vormen, zoals gekookt, gepureerd of gekneusd.
Een van de voordelen van het gebruik van bruine bonen als aas is dat ze een rijke en natuurlijke smaak hebben, waardoor ze super aantrekkelijk zijn voor karpers. Bruine bonen zijn echte eiwitbommen, wat een belangrijke voedingsbron is voor karpers.
Bruine bonen kunnen worden aangeboden als los haakaas, of toegevoegd aan een spod- of smikkelmix.
Geen zin in koken? Scoor ze dan in de potjes van de supermarkt!
Couscous
Bereidingswijze:
- Kook de couscous zoals op de verpakking staat vermeld.
- Zet de couscous in ruim kookvocht weg zodat het niet aan elkaar gaat plakken.
Karpervissen met couscous is een minder bekende methode van karpervissen, maar is wel degelijk zeer effectief zijn. Couscous is rijk aan koolhydraten, wat aantrekkelijk is voor karpers. Couscous werkt erg goed in combinatie met bijvoorbeeld hennep, boekweit of andere partikel met fijne korrel.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Dari (wit en rood)
Bereidingswijze:
- Week de dari-korrel minimaal 24 uur in water. Dit kan eventueel in lauw water om het kiemproces te versnellen.
- Kook de dari ongeveer 40 minuten. Let op: De dari zet uit tijdens het koken, dus voeg tussentijds wat extra water toe.
- Als het meerendeel van de dari-korrels open staan. Is de dari klaar.
- Zet de dari in het kookvocht weg om het kiemproces door te laten gaan.
Dari is een onbekende en onderschat karperaas/voer. Met dari kun je een zeer effectieve spod- of smikkelmix maken voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals hennep, kokosmelk, mais, tonijn, gebroken/crushed pellets en of boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Het gebruik van dari kan zeer succesvol en dressuur doorbrekend werken. Met name in het voorjaar en zomer als de vis niet snel verzadigd is.
Erwten
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de erwten in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de erwten minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + erwten aan de kook.
- Laat de erwten 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de erwten nawellen in ruim kookvocht.
Karpervissen met erwten is erg succesvol doch onbekend als voer/aas. Erwten zijn rijk aan eiwitten en oliën, wat super attractief werkt voor karpers.
Om succesvol te zijn met erwten, is het belangrijk om de juiste soort erwten te kiezen. Zo zijn er groene en gedroogde erwten, die beide hun eigen unieke smaak hebben.
Gedroogde erwten kun je tijdens het koken je eigen flavours en attractors meegeven. Gedroogde erwten zijn van zichzelf al sterker van smaak en worden vaak gebruikt als aas tijdens de koudere maanden, terwijl dat kant-en-klare groene doperwten juist meer smaak afgeven en geschikter zijn voor de warmer maanden. Deze haal je simpel en snel in de supermarkt!
Hennepkorrel/kemp
Bereidingswijze:
- Week de hennepkorrel minimaal 24 uur in water. Dit kan eventueel in lauw water om het kiemproces te versnellen.
- Kook de hennepkorrel ongeveer 45 minuten. Let op: De hennep zet uit tijdens het koken, dus voeg tussentijds wat extra water toe.
- Als de helft van de hennepkorrels open staan. Is de hennep klaar.
- Zet de hennep in het kookvocht weg om het kiemproces door te laten gaan.
De bijnaam van is niet voor niks, het “zwarte goud”. Met hennep kun je een zeer effectieve spodmix of smikkelmix samenstellen voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals dari, boekweit, kokosmelk, mais, tonijn, green betaine pellets en gebroken/crushed boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Soms is een simpelere mix, zoals de helft hennep en de helft tarwe of zelfs alleen hennep al genoeg. Het gebruik van hennep is zeer succesvol en het hele jaar een must voor bijna iedere karpersessie.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Harde maïs
Bereidingswijze:
- Doe de harde ongekookte maïs in een grote pan en voeg water toe in een verhouding van ongeveer 3 delen water voor 1 deel maïs.
- Week de harde maïs 24 uur voor.
- Breng het water aan de kook en laat de maïs minimaal 30 minuten koken.
- Haal de pan van het vuur en laat de gekookte mais afkoelen in ruim kookvocht.
Het voordeel van harde maïs is. dat het beter werpbaar is dan zoete maïs uit blik. Hierdoor gebruiken veel afstandsvissers als haakaas, de kans dat het tijdens het werpen van de hair afgaat is nihil.
Door attractors en/of aminozuren in het kookvocht toe te voegen kan de maïskorrel helemaal naar wens getuned worden. Harde mais wordt geroemd om zijn veelzijdigheid. Deze veelzijdigheid is perfect als je een dressuurdoorbrekend aasje wil creëren.
Geen zin in zelf koken? Harde maïs is ook voorgekookt verkrijgbaar.
Kapucijners
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de kapucijners in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de kapucijners minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + kapucijners aan de kook.
- Laat de kapucijners 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de kapucijners nawellen in ruim kookvocht.
Kapucijners zijn ook een ideaal aas om mee te nemen als je gaat penvissen. Heb je een kleine hoeveelheid nodig en geen zin om te koken? Pak dan de versie in de potjes van de supermarkt.
Verpulver, plet of crunch wat kapucijners door je smikkelmix om de attractie nog meer te vergroten. Kapucijners zijn goed inzetbaar vanaf de paaiperiode tot en met het late najaar.
Kikkererwten
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de kikkererwten in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de kikkererwten minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + kikkererwten aan de kook.
- Laat de kikkererwten 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de kikkererwten nawellen in ruim kookvocht.
De gouden tip, “Voeg wat knoflookpoeder, olie of extract toe aan het water voordat je de erwten gaat koken”. Geloof ons, dit is een killer voor het karpervissen. Zowel op betaalwateren alsook andere dressuurwateren gaan ze hier helemaal gek op. Maak het geheel onweerstaanbaar door te vissen op een bedje van hennep, die witte/blanke kikkererwt steekt dan mooi contrasterend af tegen de rest van het voer.
Kikkererwten vis je het hele jaar door, sterker nog het is echt een onderschat winteraasje.
Linzen
Bereidingswijze:
- Spoel de linzen af onder stromend water en haal eventuele onzuiverheden eruit.
- Doe de linzen in een pan met genoeg water en week het 24 uur voor.
- Breng het water aan de kook en laat de linzen 30 minuten koken.
- Giet de linzen niet af en laat ze afkoelen in ruim kookvocht. Voeg desnoods water toe na het koken.
Het vissen met linzen is in de witvisserij enorm bekend, bij het karpervissen is het nog een erg onderschat aasje. Met linzen kun je een zeer effectieve smikkelmix samenstellen voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals hennep, kokosmelk, mais, tonijn, pellets en gebroken/crushed boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Plet, crush of mix de linzen om een soep en dus nog meer chaos op de stek te creëren, met name in het voorjaar als de vis niet snel verzadigd is werkt dit erg goed. Zo’n karpersoep kan ook in de winter erg goed werken.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Lupine
Bereidingswijze:
- Week de lupine bonen minimaal 24 uur in water.
- Kook de lupine ongeveer 45 minuten. Let op: De lupine bonen zet uit tijdens het koken, dus voeg tussentijds wat extra water toe.
- Zet de lupine in het kookvocht weg om het kiemproces door te laten gaan.
Lupine heeft een hoge instant vangkracht en is een onbekend/onderschat karperaas/voer. Met lupine kun je een zeer effectieve karpermix maken. Door het toevoegen van ingrediënten zoals hennep, attractors, kokosmelk, mais, tonijn, gebroken/crushed pellets en of boilies, creëer je een aantrekkelijke smikkelmix.
Het vissen met lupine bonen kan zeer succesvol en dressuur doorbrekend werken. Lupine wordt weinig gebruikt als partikel voor het karpervissen.
Macadamia noten
Wij geven je net als bij de pinda’s een super tip voor het karpervissen! Rooster eerst een paar macadamia noten voordat je ze gaat koken, dit geeft de macadamia noot een unieke en onweerstaanbare smaak mee.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Leg de bakplaat vol met noten en rooster ze gedurende 20-25 minuten in de oven, roer regelmatig om te vermijden dat ze aanbranden.
- Laat de macadamia noten afkoelen
- Voeg de macadamia’s toe aan ruim water en laat ze nog 48 uur door wellen.
- Kook de macadamia’s 45 minuten.
- Laat ze afkoelen in ruim kookvocht, voeg desnoods tussentijds water toe.
Karpervissen met macadamia’s is erg succesvol doch onbekend als voer/aas. macadamia’s zijn rijk aan eiwitten en oliën, wat super attractief werkt voor karpers.
Om succesvol te zijn met macadamia’s, presenteer je ze het beste boven een bedje van bijvoorbeeld hennep, boekweit, dari of andere partikel met fijne korrel. Crunch een paar macadamia’s om het instant effect nog meer te versterken.
Esdoorn/maple peas
Bereidingswijze:
- Spoel de maple peas af onder stromend water en haal eventuele onzuiverheden eruit.
- Doe de maple peas in een pan met genoeg water en week het 24 uur voor.
- Breng het water aan de kook en laat de maples 30 minuten koken.
- Giet de maples niet af en laat ze afkoelen in ruim kookvocht. Voeg desnoods water toe na het koken.
Het vissen met maples peas is bij het karpervissen nog een erg onbekend aasje. Met maples kun je een zeer attractieve smikkelmix samenstellen voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals boekweit, kokosmelk, maïs, tonijn, pellets en gebroken/crushed boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Plet, crush of mix de maple peas om een soep en dus nog meer chaos op de stek te creëren, met name in het voorjaar als de vis niet snel verzadigd is werkt dit erg goed. Zo’n karpersoep kan ook in de winter erg goed werken.
Paartentand maïs
Bereidingswijze:
- Doe de paardentandmaïs in een grote pan en voeg water toe in een verhouding van ongeveer 3 delen water voor 1 deel maïs.
- Week de maïs 24 uur voor.
- Breng het water aan de kook en laat de paardentandmaïs minimaal 30 minuten koken.
- Haal de pan van het vuur en laat de mais afkoelen in ruim (kook-)vocht.
Paardentandmaïs is een vrij onbekende aaskeuze bij het karpervissen, dit komt mede door de slechte beschikbaarheid ervan in Nederland. De zoete smaak en het hoge koolhydraatgehalte van paardentandmaïs zijn ideaal om de aandacht van karpers aantrekken. Paardentandmaïs is een vrij licht verteerbaar aas dat van voor- tot najaar goed gebruikt kan worden.
Paartentandmaïs is ook een ideaal ingrediënt als je een unieke smikkelmix wil samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor een mix van boekweit, dari, paartentandmaïs, lupine en kokosmelk.
Pinda's
Wij geven je een super tip voor het karpervissen! Rooster eerst een paar pinda’s voordat je ze gaat koken, dit geeft de pinda een unieke en onweerstaanbare smaak mee. Wij merkten echt verschil in onze vangsten nadat we dit gingen testen.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Leg de bakplaat vol met pinda’s en rooster ze gedurende 20-25 minuten in de oven, roer regelmatig om te vermijden dat ze aanbranden.
- Laat de pinda’s afkoelen
- Voeg de pinda’s toe aan ruim water en laat ze nog 48 uur door wellen.
- Kook de pinda’s 45 minuten.
- Ververs na het koken het water en laat ze nawellen in ruim water, voeg desnoods tussentijds water toe.
Gebruik pinda’s als toevoeging van je karper-/smikkelmix, voer nooit grote hoeveelheden pinda’s of over een langere periode dezelfde stek. Gebruik ze als instant aasje of om je stek aan het lopen te krijgen. Dan haal je het meeste potentieel uit de pinda’s.
Rode Kidneybonen
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de rode kidney bonen in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de rode kidney bonen minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + rode kidney bonen aan de kook.
- Laat de kidneybonen 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de rode kidney bonen nawellen in ruim kookvocht.
De fanatieke penvissers en stalkende karpervissers kennen dit aasje maar al te goed. Zeker op vijvers is dit een ultiem aasje om mee aan de slag te gaan. Deze eiwitbom is een topaas voor karper.
Je kunt er niet ver mee werpen maar als je het uitvaart met de voerboot, vist op de penhengel of op een andere manier subtiel op de stek kan brengen dan ben je dressuurdoorbrekend bezig. Vanaf het voorjaar t/m het najaar is dit karperaas op zijn beste
Tijgernoten (zwart-wit-normaal)
Bereidingswijze:
- Spoel de tijgernoten af onder koud stromend water en verwijder de drijvende kapotte noten.
- Doe de tijgernoten in een grote pan en vul deze ruim met water.
- Laat de tijgernoten 24 uur wellen.
- Kook de tijgernoten gedurende 45 minuten en voeg tussentijds grote scheppen suiker toe of een flesje bruin bier.
- Giet de noten niet af en laat ze in het kookvocht afkoelen.
Opmerking: Na ongeveer twee a drie dagen beginnen de tijgernoten te ‘slijmen’. Dit is een gevolg van het gistingsproces van de tijgernoten. Hierbij worden suikers uit de tijgernoot getrokken die een slijm gaan vormen. Dit slijm is extreem zoet en zorgt voor een nog hogere aantrekkingskracht. Het werkt dus als een magneet op de karpers.
Tip: Als je een grootverbruiker van tijgernoten bent, kun je ervoor zorgen dat je altijd over ‘verse’ tijgernoten beschikt door enkele dagen na het koken een emmer of kleine bakjes met tijgernoten en het kookvocht in de vriezer te zetten.
Hierdoor kun je op elk gewenst moment de tijgernoten ontdooien en inzetten. Haal uw tijgernoten ongeveer 24 uur voor je sessie uit de vriezer en ze zijn klaar om te vissen.
Tarwe
Bereidingswijze:
- Week de tarwekorrel minimaal 24 uur in water. Dit kan eventueel in lauw water om het kiemproces te versnellen.
- Kook de tarwekorrel ongeveer 20 minuten. Let op: De tarwe zet uit tijdens het koken, dus voeg tussentijds wat extra water toe.
- Als de helft van de tarwekorrels open staan. Is de tarwe klaar.
- Zet de tarwe in het kookvocht weg om het kiemproces door te laten gaan.
De bijnaam van is niet voor niks, het “karpergoud”. Met tarwe kun je een zeer effectieve spodmix of smikkelmix samenstellen voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals hennep, kokosmelk, mais, tonijn, pellets en gebroken/crushed boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Soms is een simpelere mix, zoals de helft hennep en de helft tarwe of zelfs alleen tarwe al genoeg. Het gebruik van tarwe kan zeer succesvol en dressuur doorbrekend werken. Met name in het voorjaar als de vis niet snel verzadigd is.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Veldbonen
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de veldbonen in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de veldbonen minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + veldbonen aan de kook.
- Laat de veldbonen 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de veldbonen nawellen in ruim kookvocht.
De veldbonen zijn al lange tijd een geheim binnen de karperwereld. Ze worden vooral geteeld en gebruikt voor het produceren van krachtvoer, en dat is te danken aan het hoge eiwitgehalte. Deze eiwitbom is dus ook erg geschikt voor het karpervissen!
Plet, pureer, crunch deze bonen door je karpervoermix heen en je boost de voedingswaarde enorm. Ook als aas aan je hair of om bij te voeren, deze boon is een topper die jij wilt ontdekken!
Zoete maïs uit blik
Het beste aas voor het vissen op karper! “Al het andere aas is een alternatief voor zoete maïs”, zei Luc de Baets ooit (schrijver van de karperbijbel – De Dunne Lijn.)
De blikjes verdienen een plek in iedere karpertas. Niet alleen bij de struinende vissers, ook bij die van statische karpervissers. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen, wij gaan ook nooit zonder zoete maïs in de uitrusting op pad.
Of we er nu een smikkelmix mee starten, een paar losse korrels bijvoeren of anders inzetten. Het is vrijwel altijd een toegevoegde waarde. Koop ze in de supermarkt in de aanbieding en in grote getallen en je bespaart nog flink wat geld op je karpersessies.
Zwartoog bonen
Bereidingswijze:
- Doe voldoende water en de zwartoog bonen in een pan zodat ze volledig ondergedompeld zijn.
- Laat de zwartoog bonen minimaal 12 uur weken.
- Voeg de opnieuw water toe en breng het water + zwartoog bonen aan de kook.
- Laat de bonen 20 tot 30 minuten koken.
- Giet het kookvocht niet af en laat de zwartoog bonen nawellen in ruim kookvocht.
De Black eyed beans vallen wel op. Zwartoogbonen zijn erg herkenbaar en veelgebruikt in de karpervisserij. Je koopt ze in de supermarkt als je gaat penvissen, en de statische vissers die er plannen mee hebben koken ze vaak zelf.
Met deze veelzijdige boon kun je alle kanten op, dus voer of vis ermee en je krijgt geen spijt. Vaak gebruikt in combinatie met hennep, dari, boekweit of andere kleinere partikels. Ook zoete maïs kan voor een mooi contrast op de voerplek vormen.
Onderschatte en vergeten karper aas:
Aardappel
Aardappelen zijn een natuurlijk product en kunnen gebruikt worden als aas en voer, zoals gekookt op de hair, geraspt door het voer of in krieltjes op de hair. Aardappelen zijn een goede optie omdat ze een natuurlijke smaak en geur hebben die aantrekkelijk is voor karpers. Aardappelen zijn vaak gemakkelijk in bulk verkrijgbaar en een betaalbare optie voor het karpervissen.
Honden- en kattenbrokken
Honden- en kattenbrokken zijn een populaire keuze onder oppervlakte karpervissers, omdat ze een hoge concentratie van eiwitten bevatten en vaak een goed drijfvermogen hebben.
Deze brokken kunnen worden gebruikt als aas of worden gevoerd aan de oppervlakte. Vis het brokje met een bait-elastic aan je haak en schiet iedere paar minuten wat brokjes erbij om de karper actief aan het azen te krijgen aan de oppervlakte.
Kattenvoer uit blik
Kattenvoer in blik is ideaal om door je smikkelmix heen te mixen, vooral vanwege de aantrekkelijke geur en smaak. Het kan ook worden gebruikt als aas of in combinatie met andere aas op een hair worden gevist.
De geleiachtige brokjes zijn rijk aan eiwitten en echte karpermagneten. De penvissers kennen het al, ook de statische karpervissers zouden er meer gebruik van kunnen maken.
Luncheon meat/Smac
Luncheon Meat, ook wel bekend als lunchvlees of SMAC, het was altijd een populaire keuze onder karpervissers. Helaas is het wat naar de achtergrond verdwenen, het is gemakkelijk te gebruiken en kan eenvoudig worden gepresenteerd op een haak of aan de hair.
Het voordeel van vergeten aasjes zijn dat ze vaak dressuurdoorbrekend werken. Zorg dus dat de SMAC weer in je karpertas terecht komt en vis er weer eens mee!
Mini-boilies
Mini boilies zijn vaak kleiner dan 12mm en kunnen zeer effectief zijn in het vangen van karpers, omdat deze snel geaccepteerd worden. Echter is de kans op bijvangst groter. Er zijn twee omstandigheden waarin mini-boilies zeer effectief zijn; betaalwateren en de winter.
De hoogwaardige mini-boilies zijn zeer effectief in de koudere maanden omdat dan de witvis ook minder actief is.
Ook op betaalwateren zijn mini-boilies ware karpermagneten omdat er weinig witvis aanwezig is, en dit aas net wat anders is dan alle andere vissers aanbieden. Kies een mini-boilie en presenteer deze op een uitgebalanceerde rig. Als je het probeert zul je snappen waarom we deze tip geven!
Mossels
Mossels zijn rijk zijn aan proteïnen en aminozuren die aantrekkelijk zijn voor karpers. Mossels kunnen worden gebruikt als aas of gemengd met je voer.
Je koopt ze gevacumeerd, ingepot of ingeblikt. Ze zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt en erg succesvol aas voor karpers.
Rijst
Bereidingswijze:
- Kook de rijst zoals op de verpakking staat vermeld.
- Zet de rijst in ruim kookvocht weg zodat het niet aan elkaar gaat plakken.
Rijst is de ideale “maden imitator” in jouw karpermix. Met rijst kun je een zeer effectieve spodmix of smikkelmix samenstellen voor karper. Door het toevoegen van ingrediënten zoals kokosmelk, tarwe, tonijn, pellets en gebroken/crushed boilies, creëer je een aantrekkelijke karpermix.
Soms is een simpelere mix, zoals de helft hennep en rijst al genoeg. Het gebruik van rijst kan zeer succesvol en met name in de winter dressuur doorbrekend werken.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Roggebrood met stroop
Het klassieke recept is:
- Roggebrood
- Stroop
Kneed roggebrood en stroop tot een bal. Doe een klein balletje op de haak en dompel deze opnieuw in de stroop en je kunt beginnen met vissen. Dit gouden recept is al eeuwenoud, nostalgisch voor de oudere karpervissers maar nog steeds een klassieker om karpers te vangen.
Roggebrood is een natuurlijk product en de stroop zorgt voor extra aantrekkingskracht.
Trouvit
Bevat jouw water veel uitzetspiegels of beschubde uitzetters? Voer dan zeker eens voor met trouvit!
De trouvit pellets zijn gemaakt van topkwaliteit vismeel, gezuiverde visolie en andere hoogwaardige ingrediënten die aan de strenge eisen van viskwekers voldoen. Veel kwekers voeren hun karpers met deze pellets, waardoor veel uitzetkarpers met vertrouwen op deze pellets azen!
Voer niet te lang en teveel, omdat anders de witvis de stek overneemt. Wil je snel en instant respons hebben op jouw beoogde stek? Voer dan eens met de trouvit korrels.
Populaire partikelmixen
Smikkelmix
De smikkelmix is vaak een eigen samenstelling van verschillende ingrediënten die worden gebruikt als voer voor karpers.
Iedere karpervisser heeft zijn eigen gouden combinatie voor het vissen op karper. Het kan een combinatie zijn van granen, zaden, melen, eiwitten, suikers en andere attractors. De samenstelling varieert vaak afhankelijk van de voorkeur van de karpervisser.
Geen zin om een eigen smikkelmix samen te stellen en wil je een bewezen mix van partikels kopen?
Duivenvoer
Duivenvoer is een andere populaire keuze onder karpervissers, omdat het een mengsel is van verschillende granen en zaden die rijk zijn aan proteïnen en aminozuren die aantrekkelijk zijn voor karpers.
Duivenvoer voor het karpervissen is vaak in bulk te verkrijgen bij partikel leveranciers, hengelsportzaken of diervoeder groothandels. Kook de mix altijd voor gebruik zodat de karper geen ongekookte partikels binnen krijgt. De standaard bereidingswijze die wij aanraden is;
- 24 uur weken
- 45 minuten koken
- 24 uur wellen in het kookvocht.
Veelgestelde vragen partikels
De meest gebruikte partikels voor karper zijn; hennep, maïs en tijgernoten.
Deze deze partikels kant en klaar te krijgen? Ja, deze zijn kant en klaar verkrijgbaar in potten maar ook ongekookt om zelf klaar te maken.
Maïs flavour je voordat je het gaat koken. Voeg je attractors toe aan iets warm water en leng dit aan. Voeg daarna het attractor mengsel met de rest van het vocht waarmee je het maïs aan het voorweken bent. Daarna koken en nawellen en je hebt je flavour maximaal in de maïskorrel zitten.
- Spoel de tijgernoten af onder koud stromend water en verwijder de drijvende kapotte noten.
- Doe de tijgernoten in een grote pan en vul deze ruim met water.
- Laat de tijgernoten 24 uur wellen.
- Kook de tijgernoten gedurende 45 minuten en voeg tussentijds grote scheppen suiker toe of een flesje bruin bier.
- Giet de noten niet af en laat ze in het kookvocht afkoelen.
Doe de gekookte tarwekorrel aan een dundradige haak of gebruik een Fox Arma-mesh(kous) of het aan de hair te kunnen vissen.
Wil je het op de hair vissen? Gebruik dan Bogey van Kryston!
Als je een partikel mix hebt, kies dan voor deze bereiding:
- 24 uur weken
- 45 minuten koken
- 24 uur wellen in het kookvocht.
Voor partikels los, per soort is er een specifieke bereiding. Ook deze vind je op https://www.sportvisbrigade.nl/
De meeste partikels zijn het effectiefste van voorjaar tot en met het najaar. Sommige partikels zijn ook erg effectief in de winter, zoals;
- Hennep
- Kikkererwten
- Zoete maïs