5 tips barbeel vissen in januari

5 tips - Barbeelvissen in Januari

Als jij ze weet te vinden dan heb je goud in handen. Om je vangstkansen te vergroten geven wij je 5 tips voor het vissen op barbeel in Januari.
Sportvisbrigade
Sportvisbrigade
Auteur

Tip 1. Locatie, locatie, locatie!

Tijdens de wintermaanden trekken barbelen naar diepere delen van de rivier waar het water warmer en stabieler is. Dit zijn vaak diepe kuilen of delen van de rivier met een sterke stroming die voor beschutting zorgen. Deze plekken bieden de barbelen een veilige haven waar ze hun energie kunnen bewaren tijdens de koude maanden. Door geduldig te zijn en zorgvuldig je stek te kiezen, verhoog je je kansen op succes.

Tip 2. Pas je aas aan

In de winter is het metabolisme van de barbeel vertraagd, waardoor ze minder voedsel nodig hebben. Kies voor aas dat visueel aantrekkelijk is en een sterke geur heeft. Barbelen reageren goed op aas met veel attractie, zoals zelfgemaakte barbeelkaas met minamino. Deze kaas geeft veel geur af zonder veel voer in het water achter te laten, wat cruciaal kan zijn om die ene aanbeet te krijgen in de trage wintermaanden.

Tip 3. Heb geduld

Winterbarbeelvissen vereist veel geduld en doorzettingsvermogen. Omdat de barbelen minder actief zijn, kan het langer duren voordat je een aanbeet krijgt. Bereid je voor op lange sessies waarbij je mogelijk uren moet wachten op actie. Dit is een test van zowel je vistechniek als je uithoudingsvermogen.

Tip 4. Warme kleding

De winterse omstandigheden kunnen zowel koud als vochtig zijn, dus zorg ervoor dat je warm en droog blijft. Draag meerdere lagen kleding, waaronder een waterdichte jas en broek, en zorg voor een goede muts en handschoenen. Neem ook een thermoskan met warme drank mee om je van binnen op te warmen.

Je kunt bij het barbeel vissen in Januari alles goed voor mekaar hebben wat betreft je barbeel uitrusting en end-tackle, maar als je er zelf niet comfortabel bij zit dan ga je alsnog naar huis. Het warmtepak en de warmtelaarzen worden vaak al aangedaan, heel goed. Maar vergeet ook zeker de handwarmers niet! Bij het vissen zijn handschoenen geen ideale combinatie met het bedienen van een karpermolen, warm daarom je handen op met een handwarmer.

Handwarmers zijn ideaal om in je jaszakken te doen, zodat je snel je handen warm hebt na het vangen van een vis of als je even niet je thermoskan met soep of koffie mee hebt. 

Tip 5. Zoek de dieptes

Zoek de diepe stekken op, hier liggen de barbelen vaak in een school bij elkaar. Zoek ze op met de dieptemeter of als je vanaf de kant gaat vissen doe dan je huiswerk via Sonar Chart Viewer van Navionics. Hierdoor kun je eenvoudig de diepe stekken vinden en maak je meer kans op dikke barbelen. 

De watertemperatuur speelt een belangrijke rol bij het vissen op barbelen in januari. barbelen zijn koudbloedige vissen, wat betekent dat hun activiteit sterk wordt beïnvloed door de watertemperatuur.

Experimenteer met verschillende dieptes om de barbelen te vinden op basis van de watertemperatuur.

Bonus tip!

Zeker in de winter is het interessant om als barbeelvisser uit te wijken naar het buitenland.

Wanneer je in januari op barbeel vist in de Ardennen, concentreer je dan op de diepere delen van de rivier. Deze gebieden bieden de barbeel in de koudere maanden een toevluchtsoord. Gebruik aas dat aantrekkelijk is in troebeler water, zoals luncheonmeat, rookworst, knakworst, en meaty fish bites van dynamite baits. Deze aassoorten zijn effectief omdat ze goed opvallen en beter aan de haak blijven zitten, wat essentieel is in de winterperiode waarin barbelen voorzichtiger zijn met azen.

4 interessante wateren in België zijn:

  1. De Ourthe: Deze rivier staat bekend om zijn heldere water en natuurlijke schoonheid. De Ourthe heeft verschillende diepere gedeelten die in de winter aantrekkelijk kunnen zijn voor barbeel.

  2. De Amblève: De Amblève, met zijn wisselende stromingen en diepe poelen, biedt een uitstekende habitat voor barbeel. Vooral de stukken met een snellere stroming kunnen in de winter goede plekken zijn om te vissen.

  3. De Semois: De Semois is een wat langzamere rivier met diverse diepere delen waar barbelen zich in de winter kunnen ophouden. Deze rivier is ook bekend om zijn schilderachtige landschap.

  4. De Roer: Hoewel deze rivier iets kleiner is, biedt de Roer mogelijkheden voor het vangen van barbeel, vooral in de diepere gedeelten waar de vissen beschutting zoeken in de koudere maanden.

Tips en tricks voor het barbelen in Januari

Heb jij nog tips en tricks voor ons of andere vissers voor het barbelen in Januari? Deel deze tips voor het wintervissen op barbelen dan met ons in de reacties, dan vullen wij onze informatie aan met jouw gouden wintertips!

Alvast bedankt namens alle andere barbeelvissers.

Barbeel kalender

januari februari | maart | april | mei juni |

| juli | augustus | september | oktober | november | december |

barbeel vissen Sportvisbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *